GÉPÉSZ HOLDING Épületgépészetben a legzöldebb

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1094  

 

2017-ben ceglédi logisztikai központunk elhatározta, hogy részese szeretne lenni a klímavédelmi tervnek és egy jelentős beruházást hajtott végre. A csarnok tetején kiépített egy napelemes rendszert, amivel óriási villanyszámlát tudott kiváltani.

Eurener és Frónius a Ceglédi napelemparkban

A megújuló energia használatában szinte mindenki a legnépszerűbb megoldást választja, ez pedig a napelem. Mi is ezt a modern és tiszta technológiát választottuk, ami a cégcsoport életében is nagy lépés volt. A napelemek kiválasztásánál fontos szempont volt a megbízhatóság és a minőség, de az ár-érték arányt és a garanciális feltételeket is figyelembe vettük, mivel nagy mennyiségről volt szó.

Mindenképp európai gyártót kerestünk, ezért a spanyolországi Eurener-t választottuk. Ez a gyártó már több, mint 21 éve van a piacon és minden kontinensre szállít modulokat. Az új csarnok teteje 6.500m2, ami  elegendő hely a 2.252db, 270W-os polikristályos napelem elhelyezésére.             
98 sztringet alakítottunk ki, 96 sztringben 23 modul van és 2 sztringben 22 db. Így összesen 608.04 KWp-et telepítettünk fel, ami 160-170 átlagos családi ház teljes éves villamos energiaszükségletét fedezi.
A tető terhelhetősége miatt K-NY tájolású tartószerkezetet használtunk, mert ehhez kevesebb ellensúlyt kellett használni. A képen jól látható a szimmetrikus elhelyezés, ami a tetőnek is  ad egy színes arculatot. A nyári szoláris nyereség is energiamegtakarítást eredményez, mivel a tető nem tud annyira felmelegedni a napelemek árnyékhatása miatt, ezért kevesebbet kell hűteni a csarnokot.



Az inverterek kiválasztásánál is hasonlóak voltak a szempontok, ezért az osztrák  Fronius gyártót választottuk.
Ez a gyártó 1945 óta folyamatos fejlődésben részese az európai piacnak és napjainkban a legelterjedtebb inverter gyártóvá nőtte ki magát. Magyarországi képviselettel és folyamatos képzésekkel a legismertebb inverter lett hazánkban.

Az inverter végzi el azt a feladatot, hogy a napelemek által termelt egyenáramot átalakítsa a hálózatban használt váltóárammá és a fel nem használt villamos energiát visszatáplálja az adott szolgáltató hálózatába az ad-vesz órán keresztül.

Mi összesen 25 db invertert használtunk fel erre a célra. Ezeket az épület két végén helyeztük el a falra szerelve. Az egyik oldalon 12 db 20 KW-os Fronius Symot , a másik  oldalon pedig 12 db 20 KW-os és 1 db 17.5KW-os Fronius Symot tettünk el. Ezáltal összesen 497.5 KW-os rendszert építettünk be, ami egy direkt erre a célra telepített 630 KVA-es trafóházon keresztül kapcsolódik rá az NKM villamos hálózatára és táplál vissza a rendszerbe.

Ezzel a beruházással a legzöldebb épületgépészeti szakkereskedés lettünk az országban. Éves szinten több, mint 700.000 KWh-t termel ez a naperőmű, amivel közel 395.000 kg CO2-től mentesítjük a környezetünket az uniós átlaghoz viszonyítva.

Hamarosan megkezdjük a többi áruházainkban is a felméréseket és megpróbáljuk ott is a legnagyobb arányban kiváltani a villamos fogyasztásainkat.

Sokan kérdezik, hogy megéri-e napelemes rendszert telepíteni, ezért itt van néhány érv, ami segít ennek az eldöntésében:
• Mentesülünk a villanyszámlától vagy akár a fűtésszámlától is
• Mentesülünk az áremelésektől (mivel KWh-t adunk és KWh-t kapunk)
• Kényelmes életet ad (nincs favágás, salakolás, akár telefonról is kezelhetjük a készülékeket)
• Nagyobb biztonságot ad az üzemeltetésben (ha nincs gáz, akkor is működik)
• Környezettudatossá tesz minket, mivel zöld energiát használunk 
• Egy jó befektetést ad, 9-10%-os évi hozamot a lakosságnál és 13-15%-os hozamot a vállalkozásoknál
• Értéknövelő lesz a beruházás az alacsony rezsiköltség miatt
• Értéktartó a beruházás, mert 1% alatt van az évi amortizációja
• Ad egy állandó, kiszámítható jövedelmet évtizedeken keresztül
• Emeli az életszínvonalunkat és a biztonságérzetünket, mivel több pénz marad a zsebünkben

Ha valaki ezek után úgy érzi, hogy ő is szeretne tenni valamit a környezetünkért, akkor keresse fel szakáruházainkat az ország 22 pontján, és segítünk ennek a megvalósításában.
 

A drónfelvétel IDE kattintva tekinthető meg.

 

WEBÁRUHÁZUNK AJÁNLATA:

Napelem csomagok EURENER termékeink FRONIUS termékeink

 

LOGO