Itt a tavasz! Ideje ellenőrizni a légkondicionáló berendezéseket

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1105  

 

Legyen szó akár mobil vagy inverteres klíma berendezésekről, a tavasz a legfontosabb időszak. Ilyenkor ajánlott elvégezni a kötelező karbantartási munkálatokat, így megelőzhetjük a későbbi problémákat.

A bejutó levegő nagy mennyiségben tartalmaz porszemcséket, szennyeződéseket, amelyek idővel lerakódn

Nem véletlen, hogy a gyártók évente két ellenőrzést is javasolnak a klíma beren-dezésekhez, hiszen a nem szakszerű karbantartás következményei igencsak súlyosak lehetnek. A túlságosan szennyezetté váló légkondicionáló rendszerek számtalan problémát okozhatnak, melyeknek egy része műszaki jellegű, és helyrehozataluk komoly pénzeket emészt fel, ám a legsúlyosabb károkat az egészségünk szenvedheti.

Most még éppen időben vagyunk, hogy elvégeztessük légkondicionáló eszközeink tisztítását, hiszen a hideg időnek vége, de még messze nem érkeztek el az igazán meleg napok, amikor szükségünk lesz a klíma használatára. A tavalyi nyár során elkoszolódott beltéri egység, valamint a tél folyamán még több szennyeződést összegyűjtött kültéri egység tisztítása a legfontosabb lépés a légkondicionáló újbóli munkába állítása előtt.

Mi történik odabenn?

Ahhoz, hogy világosan értsük, miért van szükség rendszeres és alapos tisztításra, nem árt megvizsgálnunk, mi is folyik a légkondicionáló berendezések belsejében. Függetlenül attól, hogy „klasszikus” – vagyis rögzített – vagy mobil klímával rendelkezünk, a működés alapelve hasonló. A beltéri egység pár óra alatt is rendkívül nagy mennyiségű levegőt mozgat meg, amit a hűtőfelületen áramoltat keresztül. A bejutó levegő nagy mennyiségben tartalmaz porszemcséket, szennyeződéseket, amelyek idővel lerakódnak a hőcserélő felületen. Annak érdekében, hogy a klíma berendezések ne legyenek ormótlanul nagyok, de a levegőt mégis hatékonyan hűthessék, a hőcserélő felületek sűrű lemezelésűek. Ennek következtében az egyes lemezek közti távolság igen kicsi, ahol a beszoruló, lerakódott pormennyiség eltömődéshez vezethet. Az eltömődés pedig hamar a légkondicionáló meghibásodását okozza. Az így tönkrement klíma berendezéseket megjavíttathatjuk, vagy rosszabb esetben kicseréltethetjük, ám az utóbbi lehetőség még költségesebb. A kültéri egységek – köszönhetően a pollennek, az apró törmelékeknek, az időjárás hatásainak – még látványosabban koszolódnak. A kültéri egységben létrejött eltömődés miatt a hőcserélő felület végül nem jut majd levegőhöz, ez pedig végzetes lehet a klíma élettartamára nézve.

Szükségünk van-e szakemberre?

Fontos tisztázni, hogy elméletileg el lehetne végezni a légkondicionáló berendezések tisztítását házilag is. A hangsúly azon van, hogy elméletileg. A gyártók részletes tájékoztatót mellékelnek a klíma berendezéseikhez, melyekben feltüntetik a szétszerelés és tisztítás menetét, azonban legtöbbünknek semmilyen tapasztalata nincsen a boltokban kapható klímatisztító szerekkel kapcsolatban, ráadásul nem tudjuk, mire kell leginkább odafigyelni a karbantartási munkák során. A légkondicionáló berendezések tisztítását vállaló szakemberek pontosan tudják, milyen szereket használhatnak az adott típusú klímákhoz, ráadásul a szennyezettség mértékét is fel tudják mérni. A kültéri egységek tisztítását rendszerint nagy nyomású levegővel érdemes végezni, és a karbantartás során ajánlott a klíma hőmérsékletét, nyomását is ellenőrizni. A munkák elvégzéséhez a szakember kellő tapasztalattal és felszereléssel rendelkezik, ezért a saját biztonságunk érdekében bízzuk rá a feladatot.

Mit végezhetünk el egyedül?

Tanulmányozzuk át a légkondicionálóhoz tartozó leírást! Ennek segítségével könnyen kivehetjük a klíma berendezésből a porszűrő hálót. A porszűrőt szappanos vízzel lemoshatjuk, de arra vigyázzunk, hogy csak alapos szárítás után kerülhet vissza a beltéri egységbe.

A légkondicionáló karbantartása nem csupán a berendezés élettartamában játszik fontos szerepet, hanem gondoskodik arról, hogy biztonságosan és nyu-godtan használhassuk a legmelegebb nyári napokon a készüléket, megkímélve magunkat a megbetegedés lehetőségétől.

    forrás: homeinfo.hu

LOGO