JÓ TUDNI, HA NAPELEMBEN GONDOLKODUNK! II.rész

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #1186  

 

Folytatjuk az előző napelemről szóló cikkünket, melyben további hasznos tudnivalókat oszt meg az olvasókkal Korda László, az Ép-Gépész Holding Kft. napelemes ágazatának termékmenedzsere.

Egy átlagos családi ház fogyasztásánál figyelembe kell venni az ott lakók számát is.

Hogyan alakul a napelemes rendszer ára? Mire lehet számítani a jövőben?
Tíz évvel ezelőtt még több, mint kétmillió Ft volt 1KW teljesítmény kiépítése. Ez mára lecsökkent 500.000 Ft alá, így elmondhatjuk, hogy nagyot esett az ára az elmúlt évtizedben. Mára már nem ilyen ütemű az áresés, de ahogy fejlődik a technológia, úgy esik egy picit az ára a napelemeknek is. A munkadíj csak drágább lesz, az euró is hullámzik, így nem várható egy árrobbanás.
A telefonokhoz tudnám hasonlítani, egy-két év alatt megjelennek az újabb típusok, a régebbi készülékek árai pedig lefelé mennek. 
Az újabb technológia mindig egy kicsit drágább lesz, de az ésszerűség és a tőke határozza meg, hogy kinek milyen napeleme lesz. Az első napelemek 80W-osak voltak, amiket szereltem, most már 400W felettiek is vannak, csak ezek drágábbak még, ha lebontjuk 1W-ra az árat. Ha találnak olyan anyagot nagy mennyiségben, ami olcsóbb, mint a szilícium és minőségben is (legfőképp élettartamban) jobb nála, akkor robbanni fog az ára.

Meghibásodhat egy napelem?
A technológia már annyira fejlett, hogy gyártási hibákról nem nagyon kell beszélnünk, feltéve ha eredeti termékeket építünk be. Itt inkább a nem ellenőrzött termékek okoznak problémát. Hamisítják a napelemeket, átmatricázzák, vagy már valahonnan leszerelt, használt napelemeket adnak el. A másik nagy problémát az tudja okozni, hogy nem megfelelő szakember végzi el a szerelési munkát. Ez okozhat kevesebb energiatermelést, ilyenkor elnyúlik a megtérülés, vagy be sem következik soha. Akár tűzeset is lehet egy helytelen szerelésből, ahol már nem csak a napelemünk veszhet oda, hanem akár az otthonunk is.

Milyen költségekkel jár a napelemes rendszer szerelése?
A minőségi munka 10-20%-kal is többe kerülhet, de visszahozza az árát már akár az első évben is. Ilyenkor nem árt egy évenkénti karbantartási szerződést is kötni a kivitelezővel, mert ez biztosíték lesz a befektetésünkre is. Ez a rendszer méretétől függ, pár tízezer forinttól indul.

Hány év garancia van a termékekre?
Kétféle garanciáról beszélhetünk. Van teljesítménygarancia és van termékgarancia. A teljesítménygaranciára uniós előírás van, ami annyit jelent, hogy 10 évre kell 90% és 25 évre 80% teljesítmény megtartás. A termékgaranciára pedig alapból 10 évet szoktak adni, a jobb minőségűekre 12 évet. Az Eurener még ettől is többet ad, 15 év termékgaranciát. Azt viszont fontos tudni, hogy ezek a napelemek egyedi sorszámmal rendelkeznek és csak akkor él a garancia, ha meg van a számla és a forgalmazó által kiadott sorszámlista.

Hány évre tervezik a napelemeket?
Alapból 25 évre minimum, de ha utána számolunk, akkor ez több lesz. A napelemek éves amortizációja 0.7% alatt van. Ha 25 év múlva 80%, akkor ehhez adjunk hozzá 10 évet. 10 x 0.7% az 7% lesz, tehát 35 év múlva a rendszer még 73%-on fog dolgozni. Ha a villanyszámlánknak csak a 27%-át kell fizetni, akkor is előnyben vagyunk, mintha kidobtuk volna. Ezt mindenki maga dönti el, hogy meddig éri meg neki.

Mennyire fontos a napelemek tájolása?
A napelem bármilyen égtáj felé nézve működik, csak nem mindegy, hogy milyen hatásfokkal. A legideálisabb természetesen a déli tájolás, mert ekkor éri a legtöbb ideig a fény a napelemet. De némi tájolási veszteséggel rakható a DK-DNY-i oldalra is, vagy akár a K-NY-i tetőre is. A DK-DNY-nál átlagban 5% a veszteség, a K-NY-nál már 18-20% is lehet. De a napelemek számának a növelésével ezt a tájolási veszteséget ki tudjuk küszöbölni.

Milyen dőlésszöggel érdemes felszerelni?
A legideálisabb dőlésszög nálunk a 30-35%, de nem minden épület rendelkezik ezzel a tulajdonságokkal. Akár lapostetőre is felrakhatjuk, csak legyenek megdöntve a napelemek. A tartószerkezet gyártók 10°-tól készítenek rögzítőket, így ez alatt már ne szereljünk napelemeket, mert ott már nem tisztul úgy a modul. 

Engedélyre szükség van-e a napelemek felszereléséhez?
Igen, az illetékes áramszolgáltatónál ezt engedélyeztetni kell, hiszen használjuk a hálózatát. A területileg illetékes áramszolgáltató felé benyújtott csatlakozási tervet a szolgáltató hagyja jóvá. Ezt sok esetben a kivitelező végzi, a költsége benne van a munkadíjban, ami egy átlagos családi háznál 50-80.000 Ft-ra rúg. 

A napelemek által termelt áram elszámolása hogyan történik?
A napelemes rendszereket mindig az éves fogyasztásra kell tervezni, akkor a leggazdaságosabb. Ezt egy szaldós szerződéssel lehet megvalósítani, az ad-vesz órán keresztül. Az éves elszámolásnál megnézik, hogy mennyi a visszatáplált energia és mennyi a fogyasztott energia. A különbözet lesz a villanyszámla. Ha jól van méretezve a rendszer, akkor nem kell fizetnünk semmit és nem is kell számláznunk. Véleményem szerint ez a legjobb eset. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül el kell használnunk a termelt energiát, így nem lesz villanyszámlánk, (csak az alapdíjat kell kifizetni). A többletet nem lehet átvinni a következő évre, vagy odaadjuk a szolgáltatónak vagy kiszámlázzuk felé.
Az áram díja két tételből áll. A kereskedelmi díjából és az RHD-ból (rendszer használati díj). Ez közel fele-fele a teljes árnak. Most átlagosan 40Ft 1 KWh. Az RHD-t nem számlázhatjuk ki feléjük, mert mi használjuk az ő hálózatukat. Ezért csak a 20 Ft-ot számlázhatjuk, ami jövedelemnek számít, ezért adóznunk is kell belőle az aktuális jogszabályok szerint. 

A napelemekben a szélsőséges időjárás (például jégeső) kárt tehet? Töréskárra van-e garancia?
A napelemek olyan anyagból készülnek, hogy minél jobban ellenálljanak a körülményeknek. Ez az UV sugárzás, a jégeső, a madárürülék, a szél, a csapadék, a hideg és a meleg. Ezen a földrajzi szélességen előforduló jégesőknek ellenáll, de ha lenne egy szélsőséges időjárás alma nagyságú jéggel, azt már valószínűleg nem bírná ki.
Megfelelően ledokumentálva egy jégkárt van esély a garanciára, ha az a gyártó által meghatározott méreten és szélsebességen belüli jégeső okozta. Viszont eléggé kezd felborulni a környezeti egyensúly a globális felmelegedés miatt (már tornádó tölcsért is fotóztak hazánkban), így javasolt egy biztosítónál kötni erre egy biztosítást, úgy mint az otthonunkra.

Tesztelik valahogy a gyártás folyamán a napelem sérülékenységét?
Igen, van egy széltesztje a napelemeknek, ahol megadott szélsebességek mellett tesztelik a jég nagyságát. Ez alapján kerül kiállításra a tanúsítvány.

Milyen élettartammal lehet számolni egy napelemnél?
A napelemeknek elvileg nagyon hosszú az élettartamuk. Nincs benne forgó, kopó alkatrész, itt csak az UV fény általi lineáris öregedés van. Ez évente 0.7% alatt van, így egy 50 éves napelem még 60% felett teljesít, de egy 100 éves napelem is 28%-on dolgozik.

Milyen rendszerekkel kompatibilis a napelem?
A napelem elektromos áramot termel, amit a háztartáson belül mindenre fel tudunk használni. A háztartási gépek energiaigénye mellett ki tudjuk váltani a világítás, a fűtés (elektomos kazán, vagy elektromos konvektor), a hűtés, a használati melegvíz villamos energiaigényét is, de akár egy elektromos autót is fel tudunk vele tölteni, így az üzemanyag költségeinket is jelentősen csökkenthetjük.

 

<<< Előző rész                                                                                                                                         Következő rész >>>

 


Webáruházunk kínálatából

EURENER PEPV260 napelem, polykristályos, 6diódás, 260Wp, ezüst, 1640x992x40mm NP

 

EURENER PEPV270 napelem, polykristályos, 6diódás, 270Wp, ezüst, 1640x992x40mm NP

 

FRONIUS Primo 5.0-1 inverter, beépített Wi-Fi/LAN, 5.0kW, 1fázis, 2 kat. NP

LOGO