A FixTrend szénacél és inox csőrendszerek helyes szerelési technológiája

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1214  

 

„Csöpög, kinyomja a gumigyűrűt”...hogyan előzhető meg?

A FixTrend szénacél és inox rendszerekek megbízható és tartós kötéseket eredményeznek.

A FixTrend szénacél és inox rendszerek egyszerű és szerelőbarát préskötéses csőrendszerek. Megbízható és tartós kötéseket eredményeznek zárt rendszerű fűtő- és hűtő rendszerekben lakó- és középületekben. Épületek vezetékrendszereinek szerelésnél ahhoz, hogy minőségi végeredmény szülessen, nem csupán megbízható, strapabíró szerelőanyagokra van szükség, hanem fontos a pontos szerelési utasítások betartása is, mellyel elkerülhetőek a későbbi problémák.

Csővágás
A csöveket tengelyükre merőlegesen kell mérni és vágni. Erre leginkább görgős csővágó ajánlott, vagy esetleg finomfogú fűrész segítségével oldható meg, figyelembe véve az idomba való benyúlási mélységet. A csővágó pengéjének alkalmasnak kell lennie a cső anyagának vágására.
Kerüljük a problémákat okozó eszközöket:
• Bármilyen mechanikai deformációt okozó eszközök
• A túlmelegedésből származó deformációt okozó eszközök, mint például a
  forrasztó-hegesztő eszközök, vagy sarokcsiszolók (flex)
• Felszíni karcokat okozó eszközök

Csővég sorjázás
A vágás után a csővéget gondosan el kell dolgozni, kívül és belül is, ehhez kézi, vagy elektromos sorjázó eszközt használhatunk. Használatával elkerülhető összeszerelésnél az O-gyűrű sérülése, ami szivárgáshoz vezethet. Mindennemű vágási maradékot (fém-forgácsot) és sorjázási hulladékot (port) belül és kívül is el kell távolítani. A csővégen semmiféle szennyeződés nem maradhat. 

 

O-gyűrűk jelenlétének és helyzetének ellenőrzése
Az idomok összeszerelése előtt ellenőrizni kell az O-gyűrűk meglétét és hogy a helyükön vannak-e. Ha szükséges, vízzel vagy púderrel vékonyan kenjük be a csővéget, hogy könnyebben csússzon az idomba. Tilos használni különféle olajokat, zsírokat, ragasztókat vagy más hasonló anyagokat!

A csövek behelyezése az idomba, és a megfelelő pozíció jelölése 
A csövet a hossztengellyel párhuzamosan, enyhe forgó mozgással kell betolni az idomba, hogy az O-gyűrű ellenállását minél egyszerűbben leküzdhessük. A csövet egészen ütközésig kell az idomba tolni. Ahhoz, hogy a préselés közben és után ellenőrizni tudjuk a cső megfelelő pozícióját, meg kell jelölni a csövet az idom végénél. („Benyúlás jelölő” sablon)

Nagy méretű idomok esetében használatos szerelő kengyel
Amikor nagy méretű idomokat  préselünk, akkor tanácsos a csöveket szerelő kengyellel rögzíteni. Így a csövek és az idomok nem tudnak elmozdulni, és könnyebben tudunk tökéletes kötést létrehozni.

A présgép összeállítása
A présszerszámokat a megfelelő csőátmérőhöz igazodó, „M” profilú pofákkal kell felszerelni.
• Normál préspofák 12 és 35 mm közötti átmérőkhöz.
• Láncos préspofák, legalább 3 szegmenssel, 42-108 mm-ig ehhez a hozzávaló adapterek használata szükséges.

Préselés
Ahhoz, hogy tökéletes és megbízható kötést hozzunk létre, a préspofa belső hornyának tökéletesen illeszkednie kell, az idomon található O-gyűrűt tartalmazó körgyűrűhöz, annak teljes kerületén. A pofát az idomra kell helyezni, a fent leírtak figyelembe vételével.

A préselési ciklus akkor tekinthető megfelelőnek, ha a préspofák vagy a láncok szegmensei megérintik egymást.
A préselést csak egyszer kell elvégezni, különben a tömítés sérülhet.

Végső ellenőrzés
Az ellenőrzést még az előtt kell végrehajtani, mielőtt a burkolatok, egyéb szerelvények és csövek a helyükre kerülnek. Több lépésben, egy-egy kisebb részterületen is el lehet végezni, így nem szükséges megvárni a teljes rendszer kialakítását.
A FixTrend présfitting rendszereknek számos felhasználási lehetőségük létezik, a leggyakoribbak ezek közül: szénacél esetében a fűtési, míg a rozsdamentes acél esetében az ivóvíz rendszerekbe történő beépítés. Ezeknél az alkalmazásoknál a végső ellenőrzés általában a nyomáspróba. Ívóvíz rendszerek esetében a javasolt eljárás kétféle közeggel végezhető el: vízzel ill. levegővel. Minden elvégzett nyomáspróba után a csővezetéket vízzel ki kell tisztítani, különösen akkor, ha a nyomáspróba sokáig tartott. A végső nyomáspróba azért is nagyon fontos, hogy fény derüljön arra, hogy mindegyik préskötés rendben elkészült-e, nehogy valamelyik préselést a szerelő elfelejtse elvégezni.

Szivárgásjelző LBP O-gyűrű
A legtöbb présfitting gyártó cég valamilyen újfajta O gyűrűvel jelent meg a kínálatában. Ezeknek a gyűrűknek olyan különleges a kialakításuk, hogy a végső nyomáspróbán nagyon gyors nyomásesés alakul ki abban az esetben, ha a préselés nem lett elvégezve valamelyik fittingnél. Ennek a kialakításnak a jele LBP (préselés előtt szivárog), vagy másként megfogalmazva O gyűrű szivárgó funkcióval.
A FixTrend inox csőrendszer 15-54 mm-ig gyárilag szivárgásjelzős EPDM fekete O gyűrűkkel van  ellátva, 54-108 mm-ig pedig sima EPDM fekete O gyűrűvel.

Szemrevétellel történő hibakeresés
A nyomáspróbán kialakuló nyomásesés oka általában az idomok préselésének elmaradása. Mivel gyárilag minden idomban belül benne van a gumigyűrű, kívül pedig színes jelző fólia van az idomon, ami préseléskor leesik, így nagyon hamar megtalálható a préseletlen, szivárgó idom. Ellenőrzésekor távolról is jól látható, hogy megtörtént-e a préselés. Amennyiben a préselés valami miatt nem látható, akkor érintéssel is ellenőrizhető a műanyag film megléte, sértetlensége, vagy hiánya.

Nézze meg a Gépész Holding YouTube oldalán FixTrend termékismertető videóinkat!


Webáruházunk ajánlata

 

FixTrend Inox csőrendszer FixTrend szénacél csőrendszer
LOGO