Dinamikus beszabályozó szelepek a Herztől

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1317  

 

Az idő előrehaladtával egyre több dinamikus beszabályozó szelep került a piacra. A fejlesztések egyik élenjáró cége a bécsi székhelyű HERZ vállalatcsoport. A cég céljai közé tartozik az energiahatékony és környezettudatos épületek épületgépészeti technológiájának kiszolgálása.

Az energiahatékony és környezettudatos épületekért

Az automatikus beszabályozó szelepek mind fűtési, mind hűtési rendszerekben hatékony energiamegtakarítást szavatolnak. Az üzemeltetésre fordított energiafelhasználást a terhelés és az idő függvényében célszerű minimalizálni. Emiatt döntő fontosságú a szabályozószelepek kiválasztása és a szabályozási zónák meghatározása.

A szabályozó- és vezérlőszelepek térfogatáram-behatárolásának előbeállításai mindig a maximális terhelésre vonatkoznak, ezért tényleges üzemi körülmények között elégtelen szabályozási teljesítményt nyújtanak, és csak csekély energiamegtakarítás érhető el velük. Ezt a hátrányt automatikus szabályozószelepek segítségével küszöbölhetjük ki. Beépítésükkel külső energia felhasználása nélkül minden pillanatban csak az a térfogatáram éri el a fogyasztókat, amit egy korszerű helyiséghőmérséklet-szabályozás megkövetel. Az automatikus szabályozó szelepek további előnye, hogy a szerelést követő előbeállításnál egyszerűen figyelembe vehetők a méretezéstől eltérő tényleges rendszerértékek.

Dinamikus, más néven automatikus beszabályozás esetén olyan segédenergia nélküli, arányos beszabályozó szelepek kerülnek beépítésre, amelyek a hidraulikai rendszer üzemi viszonyaihoz alkalmazkodva biztosítják továbbra is hálózatunk megfelelő működését az által, hogy a szeleptányér mozgatásával időben is megváltoztatják kv-értéküket. Ezzel biztosítják adott esetben például az állandó térfogat-áramot, állandó nyomáskülönbséget.


Ha csak a szabályozó szerelvények árát nézzük, akkor azonos méretben, azonos térfogatáram kívánalom mellett a dinamikus beszabályozó szerelvények ára a magasabb, de ne feledjük, hogy a hidraulikai rendszerünket legjobban mindig az élettartam költsége jellemzi, így előfordulhat, hogy a magasabb bekerülési költségű dinamikus szabályozók alkalmazását kell preferálnunk.

A leggyakrabban hasznát dinamikus beszabályozó elemek:
• túláramszelep,
• nyomáskülönbség-szabályozó,
• térfogatáram-korlátozó,
• kombinált térfogatáram-korlátozó és szabályozó szelep,
• hőmérséklet- és hőmérsékletkülönbség-szabályozó,
• ezek egyéb kombinációi.

 

WEBÁRUHÁZUNK AJÁNLATA:

Herz szelepek
LOGO