Napelemes rendszerek karbantartása

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #1326  

 

Sokan azt mondják, hogy a napelemes rendszereket nem kell karbantartani, azt csak egyszer fel kell szerelni és dolgozik 25 évig. Ez nem igaz! Ezt is, mint minden más eszközt, gépet karban kell tartani a helyi adottság, a körülmények és a használat függvényében.

Talesun és Eurener napelemek

Némelyik gyártó még használati és telepítési útmutatókat is ad a termékéhez, ezzel biztosítva a megfelelő működést és a  feltételeket a garanciához. Miből áll egy napelemes rendszer karbantartása és miért van szükség erre?

A napelemes rendszereknek három olyan része van, ami igényli a rendszeres gondozást. Ez a napelem, az inverter és az elektromos szerelvények. Egyedül a tartószerkezetnek nem szükséges a babusgatás, az ha jól meg van szerelve, akkor az örök élet.

Kezdjük a napelemeknél, ami a legfőbb és legdrágább része egy szolárrendszernek
A napelemnek fényre van szüksége ahhoz, hogy működjön. A szilíciumcellák feladata, hogy a napból érkező fényt (elektromágneses hullám) átalakítsa elektromos árammá. Ezek a cellák rendkívül vékonyak és sérülékenyek, ezeket védeni kell az időjárás viszontagságaitól. Ezt a célt szolgálja a 3.2mm vastag szolár üveg, ami a modul legfelső rétege. Ez védi a jégtől, kosztól, víztől és mindennemű szennyeződéstől. 
Ennek az üvegnek a feladata, hogy minél több fényt átengedjen. Ha viszont ez az üveg poros lesz, akkor csökken a fényáteresztő képessége, ezáltal a hatásfoka is. Minél porosabb környezetben van a napelem, annál jobban és gyorsabban koszolódik el, ezért ezeket mosni kell.

Arra viszont nagyon kell vigyázni, hogy milyen vegyszereket használunk ilyenkor, mert akár felmarhatjuk az üveg felületét is, amivel tönkretehetjük a modult.

Csak kizárólag napelem tisztításra alkalmas vegyszereket használjunk. Ha nincs ilyen otthon, akkor megfelel erre a célra a háziszappannal kevert lágyvíz is (esővíz).
Arra is figyeljünk, hogy a víz milyen keménységű, vastartalmú, mert száradás után nem mindegy, hogy milyen foltos marad az üveg. Továbbá ne a legnagyobb kánikulában mossuk, mert a napelem képes 50-60 °C-ra is felmelegedni és ilyenkor egy hidegvíz nem biztos, hogy jót tesz neki. A legjobb ezeket egy kiadós eső után mosni, mert akkor a piszok felázik, könnyebben lejön és a napelemek is visszahűltek, így kisebb lesz a hőmérséklet-különbség.

A másik dolog, amit a napelemeknél nézni kell, az a teljesítménycsökkenés. A természetes amortizációt nem lehet elkerülni, viszont ha jelentősen esik a teljesítmény, akkor baj van.

Először szemrevételezéssel kell meggyőződni, hogy nincs-e elszakadt, elrágott kábel, szétcsúszott csatlakozó, sérült napelem. Ha semmi hibát nem találunk, akkor az elektromos kötéseket kell megvizsgálni, nem-e kontakt hibásak. Minden csatlakozási pontot be kell fújni kontakt spray-vel és utána húzni a csavarokat. Ezeket már szakemberre bízzuk, mert a mosást még el tudjuk végezni, de itt már 1000V egyenáramról beszélünk, ami szaktudást és megfelelő szerszámozottságot igényel.
A napelemek melegedését hőkamerával szokták elvégezni, ami egyértelműen megmutatja, ha baj van.
A teljesítmény méréshez három adat kell, ami meghatározza a leadott teljesítményt. Ezt a gyárban egy alapértékeken beállított villantó kamrában mérik, aminek az értékeit fel is tüntetik a napelemen: STC: Besugárzás 1000 W/m2, cella hőmérséklet 25 °C, levegő sűrűség 1,5 az EN 60904-3 szabvány szerint.
Ez azt jelenti, hogy 1000W/m2 besugárzási értéken, 25 °C-os hőmérsékleten és egy 1.5 légszennyezettségi értéken (AM AirMass) végzik. Tehát ha valaki szeretne ilyet megmérni, ak-kor ezeken az értékeken kell vizsgálni, másképp nem lesz hiteles. Van olyan gyártó is, aki feltünteti az arányos értékeket is, így könnyebb a mérés. A Gépész által kínált mindhárom típusú napelemnél meg van ez.

A következő ápolást igénylő terület az inverter
Ez is fontos része a rendszernek, mert ez alakítja át a napelemekből érkező egyenáramot váltóárammá, amit a háztartásunk felhasznál és ezáltal csökkenti a villanyszámlánkat.


Az inverter működés közben hőt termel, amit minél gyorsabban el kell vezetni a belsejéből, hogy ne csökkenjen a hatásfoka. Ezért van benne mérettől függően egy vagy két ventilátor. Ez folyamatosan forgatja a levegőt, amiben ugye por is van és ez a por lerakódik benne idővel. A pornak szigetelő hatása van, ezért csökken a hűtőteljesítmény az elkoszolódástól függően, így csökken a hatásfoka az inverternek is. A burkolatot le kell szedni és egy kompresszorral ki lehet fújni a panelokon és légjáratokon lerakódott szennyeződéseket. Ezt szintén egy szakembernek kell végeznie. 
Az összes bejövő és elmenő kábelek (amit a szerelés folyamán kötöttek be) csatlakozási pontjait le kell fújni kontakt spray-vel és utána húzni. Ha ezt elmulasztjuk, előbb-utóbb ilyen problémák lesznek:

Az utolsó terület az AC és DC dobozok, valamint a csatlakozási pontok karbantartása
Ezek melegedését is lehet vizsgálni hőkamerával, ami egy ké-sőbbi probléma megelőzését is szolgálja: Tehát ha szeretnénk, hogy a befektetésünk minél hamarabb megtérüljön és minél tovább működjön a rendszerünk gondtalanul, akkor a karbantartásra is fordítsunk figyelmet, mert ez biztosítja a nyugalmunkat.

Korda László
Ép-Gépész Holding Kft.
projekt- és termékmenedzser,
megújuló energia energetikus

 

 

WEBÁRUHÁZUNK AJÁNLATA: 

TALESUN Bistar napelem

GPS Solar Talesun napelem csomagok

 

LOGO