Gyűjtőkémény korszerűsítés akár egy nap alatt

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1327  

 

Néhány éve megszűnt Magyarországon a zárt égésterű, hagyományos működésű gázkészülékek (ismertebb nevükön turbós készülékek) forgalmazása. Szinte azonnal jelentkezett a probléma a gyűjtőkéményes rendszerek esetén.

Füstgáz elvezetés szakszerűen

Ugyanis a hagyományos füstgáz elvezetés mellett, azonos gyűjtőkéményre nem kerülhetnek turbós és kondenzációs gázkazánok. Viszont az üzemképtelenné vált turbós készülékek helyett új turbós készülékek már nem kaphatók. Igazi 22-es csapdája helyzet. Szerencsére azonban erre már létezik megoldás. Vagyis létezik olyan gyűjtőkémény amely alkalmas arra, hogy alkalmazásával együtt működjenek a még üzemképes turbós és az újonnan beépített kondenzációs gázkazánok.

A Construma díjat is elnyert KREA K2+ gyűjtőkémény korszerűsítési rendszer rendelkezik a szükséges ÉMI tanúsítvánnyal is, mely ATB a „Gyűjtőkémény kiváltása túlnyomásos üzemű, gyűjtő rendszerű égéstermék elvezető berendezéssel, kondenzációs és vegyes üzemű (kondenzációs és turbós) gázkészülékekhez.” - címmel került 2019-ben kiállításra.

Mi is a probléma?
A hagyományos turbós gázkészülékek jelenlegi gyűjtőkéménye gravitációs üzemű. A készülékbe épített ventilátornak csupán az a feladata, hogy az égési levegőt az égéstérbe szívja és az égésterméket a hőcserélő és a bekötővezeték ellenállását leküzdve a becsatlakoztatási pontig eljuttassa. A kéménybe való becsatlakozásnál a nyomásérték előírása 0 Pa, melyet a készülék beüzemelésekor szűkítő gyűrűkkel kellett beszabályozni a beüzemelő szakembereknek.

A hagyományos turbós gyűjtőkéménynél a függőleges szakaszból az égéstermék gravitációs módon, huzat hatására távozik a szabadba.  A kéményben az égési levegő és az égéstermék ágat egy nyílással is össze kellett kötni, hogy a két tér nyomáskülönbsége kiegyenlítődjön – ezért is hívják ezeket a régi típusú rendszereket kiegyenlített gyűjtő kéménynek.  Ezzel szemben, a kondenzációs kazánok működése és az égésterméke is jelentős mértékben eltér a turbós készülékek tulajdonságaitól. Az ERP-nek megfelelő gazdaságos és környezetbarát kondenzációs kazánok égésterméke, az alacsonyabb hőmérséklete miatt, gravitációs módon már nem tud távozni a kéményjáraton keresztül, csak a beépített ventilátora által létrehozott túlnyomás segítségével. Emellett folyamatosan jelentős mennyiségű kondenzvíz is keletkezik, melynek elvezetéséről gondoskodni kell. A kondenzációs kazán változó fordulatszámú ventilátora lehetetlenné tenné a hagyományos kiegyenlített gyűjtőkéményre vonatkozó 0 Pa-os beszabályozási előírás teljesítését.

A kondenzációs készülékek működéshez magasabb rendű követelmény szintet teljesítő rendszerek szükségesek. Ahol kondenzációs kazánt csatlakoztatnak a gyűjtőkéményre, ott – ellentétben a hagyományos turbós gyűjtőkéménnyel – a túlnyomásos P1-es nyomásosztálynak kell megfelelni, és fel kell készíteni az állandó kondenzátum terhelésre. Ez nem oldható meg átalakítások nélkül.

A gyűjtőkémény KREA K2+ rendszerrel történő felújítása után egy olyan kondenzációs kazánok üzemelésére is alkalmas LAS gyűjtőkéményt kapunk, amelyen a kondenzációs és turbós készülékek tetszőleges arányban lehetnek rákötve.

Maga a nemesacélból készült bélelőrendszer az eredeti égéstermékelvezetőbe (vagy a helyett) kerül beépítésre.
A kettős gumigyűrűs tömítéssel rendelkező saválló nemesacél béléscső garantálja a kémény nyomás- és kondenzvízállóságát.
A bekötőnyílásokba épített speciális, magas hőmérséklet-tartományban is működőképes füstgázcsappantyú megvédi a túlnyomástól és a kondenzvíztől az éppen nem működő kazánokat.
•  A saválló acél kondenzvíz elvezető rendszere védelmet nyújt a kémény átnedvesedése ellen.
A beépíthető kondenzvíz szivattyú minden esetben megoldást jelent a kondenzvíz folyamatos eltávolítására, ha az gravitációsan egyébként nem megoldható.
Speciális csatlakozó eleme lehetővé teszi a kazán kondenzvízének közvetlen visszavezetését, az átalakított közös kéménybe.
A kialakított beépítési mód nem jár nagy rombolással, és lehetővé teszi az egy nap alatt történő beépítést is.

Az újonnan telepített kazánok speciális beszabályozására sincs szükség, a gázkazánok a gyártók által megadott paraméterekkel teljesítik az ERP előírásokat.

A vegyes gyűjtőkéményeknél a cserélhető kazánok mennyisége nincs megkötve, a mére-tezéseknek megfelelően biztosítani lehet, hogy Pl. egy eredetileg csak turbó kazános gyűjtőkémény esetében a KREA K2+ átalakítást követően:  
1.)     Tovább működhet, mint turbós gyűjtőkémény, a turbós kazánokkal.
2.)     Lecserélhető az összes készülék kondenzációs kazánra   
3.)     A két szélső eset között bármilyen kombinációban üzemelhet turbós és kondenzációs kazán vegyesen csatlakoztatva.

A KREA K2+ rendszerrel történő felújítás után a készülékcsere bármikor végrehajtható, természetesen a szerelés utáni átvételt az érvényes protokoll szerint készülékenként el kell végezni!

A KREA K2+ rendszer beépítése precizitást és technológiai fegyelmet igényel, ezért azt csak a telepítésre felhatalmazott kémény kivitelezők végezhetik. A rendszer kifejlesztői a felhatalmazások megadásánál a földrajzi elhelyezkedést is figyelembe vették, így az egész országot lefedő kémény kivitelezői hálózatot hozott létre. A kivitelezők listája megtalálható a www.kemenykonzorcium.hu weblapon.

Ugyanitt található az országos referencia lista is, a már eddig nagy számban megvalósított KREA K2+ gyűjtőkémény felújításokról.

 

Forrás:
Magyar Kémény Konzorcium
www.kemenykonzorcium.hu

LOGO