Raupiano Plus: a zaj ellen a nyugalomért, a biztonságért

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #1334  

 

A zaj jelentősen befolyásolja mindennapjainkat, így a közérzetünket és teljesítőképességünket. Épületek esetében még soha annyi erőfeszítést nem tettek a zaj csillapítására, mint napjainkban.

Nyugodt mindennapok a hangcsillapított lefolyórendszernek köszönhetően
Az épületek esetében a külső zajok kizárásával azonban a belső terekben az is hallhatóvá vált, ami korábban nem volt érzékelhető, így többek között a szennyvíz vezetékekben a víz áramlása hirtelen zavaró tényezővé vált. Az építésügyi reklamációk jelentős részét lehet zaj- és tűzvédelemmel kapcsolatba hozni.

Zaj a lefolyócsövekben
A lefolyócső-rendszerekben keletkező zaj két komponensből áll: léghangból és testhangból. Léghangról akkor beszélünk, ha egy zajforrás által keltett hang közvetlenül a levegő közvetítésével jut el az emberhez. Testhang esetében a hangterjedés egy szilárd tárgyon keresztül történik, amely léghangként terjed tovább. A szennyvízelvezető rendszerekben mind a léghang, mind a testhang zajforrást jelent.

 

Léghangok csillapítása
A léghangok csökkentésében meghatározó szerepet játszik a cső tömege, amely lehet egy, két vagy háromrétegű is. A zajcsillapításban meghatározó ásványi erősítésű rétegek sűrűsége 1,0 -1,9 g/cm3 között változik. A különbség természetesen a csillapítóhatásban is jelentkezik. Egy átlagos, nem hangszigetelt PP cső sűrűsége 0,95 g/cm3. A zajelnyelő töltőanyagok és a megnövelt súly együttesen biztosítják a léghang csökkentését.
 
A töltőanyagon túl fontos az ívek falvastag-ságának növelése is az irányváltás helyén, ami további zajcsökkentést eredményez. Testhangok csillapítása
Az áramló közeg rezgésbe hozza a csövet és a rögzítő bilincsen keresztül ez a rezgés, a testhang átadódik az épületszerkezetnek. Az átterjedő hang csökkentésének leghatékonyabb megoldása a kettős bilincseléssel kialakított csőrögzítés. A hangcsillapított lefolyócső-rendszer fontos eleme a hozzá tartozó rögzítéstechnika, tehát a rendszer része a cső és az idom mellett.

Hatékony zajcsillapítás csak a léghangok és a testhangok együttes csillapításával érhető el.
A Rehau megoldása a Ruapiano Plus prémium minőségű hangcsillapított lefolyóvezeték
A Raupiano Plus hangcsillapított, háromrétegű, polipropilén lefolyóvezeték. A cső rendkívül merev középső rétege zajelnyelő ásványi töltőanyagokkal kombinálva 1,9 g/cm³ sűrűségű. A cső rendelkezik jégkristály próbával, ami azt jelenti, hogy ellentétben más rendszerekkel 0 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletek mellett is szerelhető, akár -10 °C-os hőmérsékleten is fektetés- és törésbiztos. A csövön lévő centiméterosztás könnyebbség a kivitelezőnek, mivel a munkát egyszerűsíti és egyben gyorsítja is. A Raupiano Plus rendszer része a támasztó és fix bilincsből álló speciális, szabadalmaztatott rögzítéstechnika.
A tokos csőkötések 0,5 bar belső túlnyomásig tömörek. A Raupiano LKV összekötő elemek használatával azonban épületen belüli csapadékvíz elvezetésre vagy átemelő berendezések csatlakoztatása is alkalmas 2,0 bar belső nyomásig.
Hőmérsékletállóság: tartósan 70 0C, rövid ideig: 95 0C.
A Raupiano Plus DN 32 – 200 méretben épületen belül és az épület alatt talajba történő fektetésre egyaránt engedélyezett.

Kiemelkedő hanggátlás a független Fraunhofer intézet igazolásával
A Raupiano Plus hangcsillapított csőrendszer zajszintje csupán 17 dB(A), a Rehau szabadalmaztatott, testhangcsillapító támasztórögzítéssel, ami jóval a VDI 4100 hanggátlási irányelvben előírt értékek alatt marad. Még a suttogásnál is halkabb, ugyanis az összes rendszerelem – a csövek, az idomok és a rögzítéstechnika – hozzájárul ahhoz, hogy a Raupiano Plus zajterhelés nélkül működhessen.

Raupiano Plus és a tűzvédelem
A Rehau tűzvédelmi mandzsetták bevizsgálása és minősítése a Raupiano Plus csővel együtt történt, a hangcsillapított lefolyó-csőrendszer elemei, amelyek megfelelnek a vonatkozó EN 1366-3 jelű szabványnak. A tűzvédelmi teljesítményjellemzők osztályba sorolása az EN 13501-2 szerinti:
EI60-U/U – EI90-U/U - EI120-U/U a beépítés körülményeinek függvényében.
Engedélyszám: ETA-17/0459
Anyaga: nemesacél, kék színű pórszórt bevonattal, intumeszcens betéttel


A másodlagos kiszellőztetésű rendszerkialakításhoz használatos, a szerelést egyszerűsíti a kiszellőztető ív, 135° DN 110 méretben.
Tűzvédelmi mandzsetta FP 3.0, DN 32 – 160
Raupiano Plus vezetékre mennyezet alá
vagy falra rögzítéssel.
Tűzvédelmi mandzsetta FP 6.0, DN 50 – 200
Raupiano Plus vezetékre mennyezet alá,
födémbe, falra vagy falba történő
elhelyezéssel ferde csőkivezetések esetében.

Kiszellőztető ív a másodlagos kiszellőztetéshez
Az épületek szennyvíz hálózatának kialakítására az MSZ EN 12056 1-5 szabvány az irányadó, amely részletesen tartalmazza a kialakításra, méretezére vonatkozó előírásokat. A szabvány a rendszer kialakítást négy csoportba sorolja az ejtővezetékek száma és az ágvezetékek kialakítása, töltési foka függvényében. Meghatározó szempont a csőhálózatban kialakuló nyomás, ennek érdekében szükséges a kiszellőztetés. A szabvány és a kialakult gyakorlat ezt az úgynevezett elsődleges és másodlagos kiszellőztető vezetékkel biztosítja.

Bizonyos helyeken alkalmazható légbeszívó szelep is, azonban- „A légbeszívó szelep alkalmazása a gyakorlati tapasztalatok szerint problémát okozhat, … ezt a megoldást csak különös gondossággal szabad alkalmazni.” hívja fel a figyelmet a Segédlet épületek csatorna-berendezéseinek tervezéséhez, a Magyar Mérnöki Kamara Kiadványsorozata 22./ FAP-2018/107-ÉGT kiadványa.

A Raupiano Plus nemcsak műszakilag, hanem gazdaságilag is minden esetben előnyös megoldás a családi háztól a nagy létesítményig. A Raupiano Plus akár harmadával csökkenti az anyagköltségeket az SML öntöttvas és a PVC vagy PP műanyag csövekből álló klasszikus kombinációval szemben. Az alacsonyabb anyagár a megtakarított szerelési idővel együtt kivitelezőként Önnek is a hasznára válik.

 

 

Szebellédi Tamás
üzletágvezető
REHAU Épületgépészeti üzletág

LOGO