Higiénia az ivóvizes szerelésben

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #1348  

 

Az ivóvízellátó rendszerekkel szemben támasztott követelmények az évek során egyre csak szigorodnak. A nemzeti szabványok meghatározzák az alkalmazható anyagokat, szerelési módokat, illetve a hőmérsékleti és nyomásértékeket, valamint a vízmennyiségeket.

Herz Strömax, higiénikus szerelvények ivóvízrendszerekhez.

A szerelvények ivóvízzel érintkező alkatrészeinek anyaga sem az élelmiszerbiztonság, sem kinézet, sem szag, sem íz tekintetében nem módosíthatja az ivóvizet. A Herz csőszerelvények különlegessége, hogy valamennyi, ivóvízzel érintkező alkatrészük korrózióálló sárgarézből, míg a tömítőanyagok fiziológiai szempontból ártalmatlan anyagokból készülnek. Ezek az anyagok szerepelnek a német Környezetvédelmi Hivatal ivóvízhez használható műanyagokról szóló irányelvének (KTW) listájában.

A Herz Strömax W, AW, WD és AWD modellek ivóvizes rendszerekben használhatók. A ferde ülékű szerelvények kiviteltől függően leeresztő szelepekhez és zárócsavarokhoz való furattal vagy anélkül kerülnek forgalomba.

A Herz Strömax W és AW szerelvényekhez felsőrész, emelkedő orsó és tömszelence tartozik. A Strömax WD és AWD szerelvényeket dupla O-gyűrűs tömítésű felsőrésszel és nem emelkedő orsóval szállítják.
A szerelvények DN 10 és DN 80 közötti méretben kétoldali menetes karmantyúval, illetve DN 15 ésDN 50 közötti méretben lapos tömítésű külső menettel vagy kónuszos csatlakozóval rendelhetők Herz-Pipefix csőhálózathoz és présfittingekhez. Ezenfelül Herz roppantógyűrűkkel és Herz műanyag csőcsatlakozókkal is használhatók.



A nyomásviszonyok szabályozásához leginkább a 2682 cikkszámú Herz nyomáscsökkentő szelep alkalmas. A nyomáscsökkentőben található automatikus membránszabályozó pontosan a kívánt és beállított víznyomásra szabályozza a hálózati, vagy a házi szivattyúnyomást.  A kimenő nyomás beállítási tartománya: 1–6 bar. A maximális előnyomás 16 barra van korlátozva.
A szabályozókészülék előtt ajánlott egy szennyfogót beépíteni.
A 4126 cikkszámú Herz vízórakészlet egy horganyzott acélkeretből áll, amelyre a vízóra elé MSZ EN 1213 szerinti zárószelep és a vízóra után MSZ EN 1717 szerinti zárószeleppel szerelt visszafolyásgátló telepíthető állítható módon. A vízórakészlet az erre szolgáló hosszúlyukak segítségével szerelhető fel a kívánt helyzetbe, függőlegesen vagy vízszintesen. A vízóra elektromos áthidalását a kengyel anyaga szavatolja. A plomba a bemenetoldali biztosítóanyára szerelendő.
Az esetleg szennyezett víz ivóvízbe való visszafolyását feltétlenül meg kell akadályozni. Ezt biztonsági szerelvények, pl. csőleválasztók alkalmazásával lehet megvalósítani. Tervezéskor és méretezéskor minél rövidebb útvonalakat célszerű választani. Ivóvíz alkalmazáshoz Herz visszafolyásgátlók használhatók. 
Az ivóvízrendszer számára különösen a 2623 cikkszámú Herz visszafolyásgátlók biztosítanak kiváló védelmet.
Méretezés:
A rendszer méretezésénél és üzemeltetése során tartsa be az általánosan érvényes és normatívan előírt maximális - de minden esetben legalább 1 m/s-nél kisebb - áramlási sebességeket.

 

Webáruházunk ajánlata

 

Herz Strömax szelepek

 

LOGO