A hővisszanyerős szellőztető rendszer főbb elemei

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #1374  

 

Az új építésű családi házakba egyre többen választják a hővisszanyerős szellőztetési módot, hiszen ahhoz, hogy az energetikai előírásoknak megfeleljenek, le kell szigetelniük a falakat, födémet, alacsony hőátbocsátási tényezőjű nyílászárókat kell felhasználniuk az építkezés során, azonban ezzel nem csak hő-, hanem légszigetelést is végeznek. Ez utóbbi pedig problémához vezethet, hiszen nem jut be kellő mennyiségű friss levegő, illetve nem is jut ki az elhasznált, párás, szén-dioxid dús levegő.

Egészségesebb levegő a hővisszanyerős szellőztetésnek köszönhetően

A saját, és családunk egészsége mellett a szép új épületünket is károsan érintheti a pára jelenléte, ami a hidegebb felületeken kicsapódva melegágya lehet a penészgombának, amit az épület szerkezeti elemei mellett az ember tüdeje sem kedvel, ezért, ha lehet, kíméljük meg őket ettől!
Erre a legjobb megoldás az, ha központi hővisszanyerős szellőztetési módot használunk!

 

A megfelelő méretű (és minőségű!) hővisszanyerős gép kiválasztása mellett a légelosztás is nagyon fontos. Egyrészt azért, hogy ne legyen zajos; - ami a túl nagy áramlási sebesség következménye – másrészt ez a nagyobb erővel érkező levegő komfortérzetünk csökkenése mellett az áramlási nyomásveszteséget, és így az üzemeltetési költséget is növeli.

 

Hangcsillapító
Az épületbe jutó zaj jelentős részét egy-egy hangcsillapítóval fel lehet fogni, amit az előremenő friss levegő ágba, illetve a visszatérő elhasznált levegő ágba érdemes tenni közvetlenül a központi gép után.
Ezt követően leggyakrabban két féle kivitelezési módot szoktak használni, az egyik a hagyományos, spirálkorcolt csövet; a másik pedig a modernebb flexibilis műanyag csövet használó megoldás.
A továbbiakban az utóbbiról lesz szó.


 

Osztódoboz
A hangcsillapítónak köszönhetően az osztódobozba már nem akkora zaj kíséretében jut be a levegő, amely doboz elérhető hangszigetelt verzióban is.


 

Műanyag flexibilis cső
A levegő ezt követően a műanyag flexibilis csöveken keresztül jut el a szelepfogadó dobozokba, majd onnan a légszelepeken át az adott helyiségbe.
Az említett csövekből létezik DN63-as, DN75-ös, DN90-es méretű, azonban leggyakrabban a középsőt, a 75 mm-es külső átmérőjűt szokták használni. Ennek egyik legegyszerűbb oka, hogy a legtöbb esetben ez van raktáron. A másik ok, hogy ennek a csőnek a belső átmérője alig több, mint 60 mm, ehhez 3 m/s esetén kb. 30 m3/h társul, amivel jól lehet számolni fejenként/szobánként. Egy kisebb gyerekszobába, ahol huzamosabb ideig 1 fő tartózkodik, oda elég lehet elmenni egy DN75-ös csővel is, azonban egy hálószobába már érdemesebb kettő csövet rákötni a szelepfogadó dobozra.


 

Hangcsillapított szelepfogadó doboz és légszelep
A másik szempont, amit figyelembe kell venni, hogy a gép maximális üzem esetén se fújja be a levegőt túl nagy sebességgel, ami a már említett komfortérzetünknek is rosszat tesz (huzatérzetünk lehet), továbbá zajos is lehet. Ez utóbbin - a megfelelően megtervezett légtechnikai rendszer mellett – hangcsillapított szelepfogadó dobozokkal, illetve jól megválasztott légszeleppel lehet segíteni.

 

Ennek a rendszernek az egyik legnagyobb előnye a kivitelezés egyszerűségében és gyorsaságában rejlik.
A végfelhasználó akár saját maga is képes lehet (mindenféle szakképzettség nélkül) a központi hővisszanyerős gép utáni elemeket telepíteni. Nem igényel sok embert egyidejűleg a szerelés.

Forrás:  www.aereco.hu, helios.hu

Szeker Balázs
termékmenedzser
műszaki tanácsadó mérnök

 

Webáruházunk ajánlata

 

AERECO GLOBAL LP 450 FW hővisszanyerős légkezelő, lapos, 50-450m3/h

AERECO MURAL PX 450 FW hővisszanyerős légkezelő, oldalsó csonkos, 50-450m3/h

AERECO CASA P300 T ECO hővisszanyerős készülék, kompakt, felső csonkos, 50-300m3/h

 

LOGO