Comap Multiskin, a megbízható ötrétegű csőrendszer

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1380  

 

Az ötrétegű csőrendszerek alkalmazása az épületgépészetben megkerülhetetlenné vált. Számtalan előnyüknek - amelyek a kivitelezést megkönnyítik- és széles felhasználási területüknek köszönhetően az alkalmazásuk vonzó a kivitelezők számára. Felhasználásukkal a felújításoknál, új építéseknél, családi házaktól indulva a legnagyobb projektekig bezárólag találkozunk.

A Comap Multiskin ötrétegű csőrendszer több mint 23 éve bizonyítja megbízhatóságát az épületekben.

A csőrendszernek meg kell felelnie a piaci szereplők különböző elvárásainak. Más elvárást állíthat egy tervező vagy kivitelező, egy kereskedő, és a beruházó is a rendszerrel szemben.

A Comap Multiskin ötrétegű csőrendszer több mint 23 éve bizonyítja megbízhatóságát az épületekben. Az idomok folyamatos fejlesztése és új kialakítása a piaci szereplők visszajelzései alapján valósult meg. Ezen szempontok voltak a rendszer tartósságának növelése, a kivitelezéskor előforduló hibák kiküszöbölése, az idomok tervezői szempontból előnyösebb kialakítása, valamint a minél szélesebb körű szerszámhasználat lehetővé tétele.
Kereskedői szempontból a szélesebb választék, hogy többféle csatlakozási lehetőség legyen a kínálatban. Az idomcsaládok elérhetőek fém, műanyag és gyors csatlakozós kivitelben.

Mechanikai ellenállóság növelése fém idomoknál

A tartósságot mind a mechanikai mind vegyi igénybevételre garantálni kell. Az idomok robosztus kialakítása elsősorban a fém irányváltó idomok testénél egy váll kialakításával valósult meg amely a feszítő igénybevétellel szemben teszi az idomot ellenállóvá.

Műanyag idomok esetében egy új áramvonalas kialakítás teszi szilárdabbá a testet és így +24%-kal ellenállóbb függőleges terhelésnél, és +40%-kal vízszintes terhelésnél hagyományos kialakítású idomokhoz képest.

Mechanikai ellenállóság növelése műanyag idomoknál

A vegyi ellenállóságot a műanyag idomok esetében a széles felhasználási területet lehetővé tevő PPSU alapanyag alkalmazása, a fém idomok esetben pedig az idomtest felületkezelése teszi ellenállóvá a beépített alkalmazások esetében (aljzatban, falban).

A felületkezelés másik előnye, hogy az ivóvizes felhasználás során megakadályozza az esetleges cink kiválást a sárgaréz testből.

A biztonságosabb kivitelezés érdekében az idomtest kialakítása és a tömítőgyűrű elhelyezése a korábbi idomválasztéknál is tapasztalt süllyesztett kivitelben történt. Ez azt jelenti, hogy a cső és az idom összeillesztése során az EPDM tömítőgyűrű nem sérül, így az alakzáró tömítéssel együtt tökéletes zárást biztosít.

A kivitelezés biztonságát segíti az idomok, „préselés nélkül nem tömít” kialakítása. Préseletlen kötés esetén az idomnál szivárgás tapasztalható a nyomáspróba során. Ezzel elkerülhető, hogy préseletlen kötés kerüljön aljzatba vagy falba.

A Comap idomokra jellemző Visu-Controll® jelzőgyűrű továbbra is lehetővé teszi a préselés meglétének szemmel történő ellenőrzését. Eltávolítható Visu-Controll® préselésjelző = megbízhatóság és esztétika

Az idomtest kialakításánál a tervezői szempontok még inkább előtérbe kerültek.

A cél az volt, hogy a nyomásesés az idomokon a lehető legkisebb mértékű legyen. A Multiskin fém idomok kialakításánál az áteresztőképességet DN 16-os méretnél 34%-kal a DN20-tól DN32-ig terjedő méreteknél +17%-kal növelték a korábbi idomválasztékhoz viszonyítva. Ezek az értékek más gyártmányú idomrendszerekkel összehasonlítva is jelentős növekedést mutatnak.

Kivitelezői szemmel a szerszámhasználhatóság is fontos szempont. A különböző présprofillal működő rendszereknek köszönhetően, a kivitelezők beruháztak valamilyen ötrétegű rendszerhez használható présfogó szettre. Az elvárás részükről, hogy ezeket a szerszámokat többféle rendszernél is használni tudják. 

A Multiskin ötrétegű csőrendszer ennek a szempontnak a figyelembevételével már több présprofillal is préselhető. Az elsősorban ajánlott présprofil a „TH” (4. kép), de az idomok „U” és „H” présfogókkal is préselhetőek. U-Profil TH-Profil

A további tervezői és kivitelezői igények mentén haladva az idei évtől a rendszerben elérhető a DN75-ös átmérő is.

Az új ötrétegű cső csatlakozócsalád okos megoldásai leegyszerűsítik a kivitelezést és garantálják a megbízható csőhálózat kialakítást. Az új MultiSkin megoldások alkalmazhatóak minden fűtési és szaniter rendszerhez, legyen szó új építésről vagy felújításról.

A csőrendszert illetően egy dolog nem változott. A Comap Multiskin rendszerrel kivitelezett munkákra a Comap továbbra is 10 év rendszergaranciát kínál.

Köszönjük beruházó, tervező és kivitelező partnereinknek, akik a mi rendszerünket választják már több mint 20 éve! 

Ha Ön is szeretne csatlakozni és kipróbálni, a Multiskin ötrétegű csőrendszert akkor a kereskedő partnereinknek köszönhetően a termékek az ország egész területén elérhetőek. 

További műszaki információval kapcsolatban keresse munkatársainkat a honlapon található elérhetőségeinken: www.comap.hu

Lukács Zsolt
Nagykereskedelmi értékesítési vezető
Comap Hungária Kft.

 

Tovább Comap Multiskin termékeinkhez>>>

LOGO