Baxi kondenzációs gázkazánok kiegészítő elemei

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1388  

 

Az elmúlt években sok szó esett a BAXI kondenzációs gázkazánjainak minden típusáról, azok műszaki jellemzőikről, illetve alkalmazási lehetőségeikről. Viszont csak ritkán kerültek szóba a BAXI termékpalettáján megtalálható kiegészítő elemek, melyek elengedhetetlenek a készülékek valóban ideális, energiahatékony és komfortos működéséhez. Az alábbiakban tehát a legfontosabbakat és a leggyakrabban alkalmazottakat mutatjuk be ezen termékek közül.

Ideális és energiahatékony működés a Baxi kiegészítő elemeinek köszönhetően

Külső hőmérséklet-érzékelő:

Minden modern kondenzációs gázkazán ideális működéséhez szükséges az időjárás követő szabályzás, amit egy külső hőmérséklet-érzékelővel tudunk elérni. Ezek a készülékek alacsony hőmérsékleten működnek a legjobb hatásfokkal. De a fűtési rendszerek előremenő víz hőmérsékletét (és ebből következően a visszatérő víz hőmérsékletét is) csak addig csökkenthetjük, amíg azt a létesítményben tartózkodók komfortérzete megengedi. Viszont az is könnyen belátható, hogy különböző külső hőmérsékletek esetén más-más előremenő víz hőmérséklettel tudjuk biztosítani ugyanazokat a körülményeket az épületen belül.

 

A számos változót a kondenzációs gázkazánokba beépített időjáráskövető szabályzással tudjuk kezelni. Meghatározzuk, hogy adott esetben a különféle külső hőmérsékleteknél a kazánnak milyen előremenő fűtési vízhőmérsékletet kell biztosítani, hogy pótolni tudjuk az épület hőveszteségét. Az ún. fűtési jelleggörbe mutatja meg ezeket az értékeket.

 

A működéshez természetesen szükséges ismernünk a külső hőmérsékletet. Ezt biztosítja számunkra a külső hőmérséklet-érzékelő. A legtöbb kondenzációs kazánhoz (így a BAXI készülékekhez sem) ez nem tartozék, külön meg kell rendelni.

A BAXI kondenzációs gázkazánok esetén minden típushoz az alábbi érzékelőre van szükség:
 

BAX_710487301 - BAXI QAC34 külső hőmérséklet-érzékelő THINK
 

Fontos megjegyzés: a külső hőmérséklet-érzékelő nem elengedhetetlen feltétele a működésnek, de nagymértékben javítja a készülék hatékonyságát és az elérhető fűtési komfortot.

Szobatermosztát (helyiség hőmérséklet érzékelő):

A megfelelő módon elhelyezett és beállított szobatermosztát segítségével tovább finomíthatjuk és a felhasználói igényekhez optimalizálhatjuk a fűtési rendszer működését. Hiszen a szobatermosztát méri a helyiséghőmérsékletet és ennek változása esetén beavatkozik a készülék működésébe.

 

A BAXI kondenzációs gázkazánjaihoz a piacon kapható legtöbb termosztát illeszthető. Ugyanis ezek jellemzően ún. kontakt termosztátok, melyek egyszerűen egy kapcsolót (kontaktust) nyitnak vagy zárnak. Ezt feszültségmentes kontaktusnak nevezzük. Ha a helyiség hőmérséklete magasabb a beállítottnál, a termosztát kikapcsolja a kazánt. Ha a helyiség hőmérséklete alacsonyabb a beállítottnál, a termosztát bekapcsolja a kazánt. Fontos, hogy ezek az eszközök a készülékek modulációját nem képesek befolyásolni, de a kazánok a saját vezérlésük szerint modulációsan működnek.

 

A BAXI a kondenzációs gázkazánjaihoz kifejlesztett olyan termosztátokat, melyek lényegesen többre képesek ennél. Ezek az eszközök nem kontakt jellel kommunikálnak, hanem folyamatosan kapcsolatban vannak a készülékkel, tulajdonképpen a vezérlés integrált részeként működnek. A kazán minden pillanatban „tudja” az aktuális helyiség hőmérsékletet, folyamatosan értesül a hőmérsékletváltozásról és annak sebességéről is, valamint információval rendelkezik arról, hogy a felhasználók hogyan kívánják azt megváltoztatni. Mivel a kapcsolat folyamatos, ezen a termosztátok adatainak a felhasználásával a vezérlés befolyásolni tudja a készülék modulációját, meg tudja változtatni és az aktuális igényekhez képes illeszteni a kazán fűtési jelleggörbéjét.

A BAXI kondenzációs gázkazánjaihoz ezek a legideálisabb kiegészítők:
BAXI Luna Platinum+ sorozat:
BAX_710244202 - BAXI távvezérlő THINK
BAX_710244302 - BAXI vezeték nélküli távvezérlő THINK

BAXI Luna Duo-tec E és Duo-tec Compact sorozat:
BAX_710433601 - BAXI digitális szobatermosztát, vezetékes
BAX_710543201 - BAXI digitális szobatermosztát, vezeték nélküli, rádiófrekvenciás

Tároló hőmérséklet érzékelő:

A kondenzációs gázkazánok másik fontos feladata (az épület fűtésének biztosítása mellett) a megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű használati melegvíz (HMV) előállítása. Ennek a legkomfortosabb módja az, ha a fűtőkészülékhez egy megfelelően méretezett, indirekt fűtésű HMV-tárolót kapcsolunk. Erre a BAXI kondenzációs gázkazánjai természetesen fel vannak készítve: minden BAXI fűtőkészülék tartalmazza azt a háromjáratú motoros váltószelepet, amely felelős azért, hogy a működés során előállított fűtési víz a fűtési rendszer, vagy az indirekt fűtésű HMV-tároló felé áramoljon.

 

Az összeállítás működéséhez (ahogy az az ábrán is látszik) elengedhetetlen egy megfelelő érzékelő alkalmazása. 
Ahogy a külső hőmérséklet-érzékelő esetén is tapasztalhattuk, ebben az esetben is a BAXI kondenzációs gázkazánok esetén minden típushoz ugyanazt az érzékelőt kell használni:
BAX_KHG714076810 - BAXI QAZ 36 merülő érzékelő (HMV tároló érzékelő kazánokhoz, NTC)

 

 

 

Ázsóth Tamás
projekt- és műszaki tanácsadó mérnök

 

Tovább Baxi termékeinkhez>>>

LOGO