Oldalfali égéstermék-elvezetés társasházak esetén

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1390  

 

Tudta, hogy a Saunier Duval márka a társasházak elavult gázfűtéses rendszereinek modernizálására lassan már 2 éve alacsony névleges hőteljesítményű kondenzációs fali fűtőkészüléket kínál? Nem? Ne aggódjon, bizonyára ezzel nincs egyedül…

Oldalfali égéstermék-elvezetés Saunier Duval kondenzációs kazánnal.

Egy létező piaci rés „befoltozására”, alapvetően szakkereskedői oldalról indult korábban az a hazai kezdeményezés, hogy Magyarországon kapható legyen egy 6 kW névleges hőteljesítmény alatti fali kondenzációs gázkészülék. A szomszédos Horvátországban (társasházak esetén is) ugyanis létezik olyan szabály, amely kombinált üzemű hőtermelők esetén (a szakaszos üzem miatt) engedélyezi az oldalfali égéstermék-elvezetést (C13-as telepítés) a magasabb hőteljesítményű melegvíz-készítéstől (átfolyó rendszerű működés) függetlenül, amennyiben a berendezés maximális fűtési teljesítménye nem haladja meg a 11 kW-ot. Hazánkban az úgynevezett oldalfali égéstermék-elvezető rendszerek létesítését az érvényben lévő előírások szinte már lehetetlenné teszik a társasházi felhasználások esetén pl.: egy 24 kW névleges hőteljesítményű, kombinált üzemű kondenzációs gázkészülékkel.

A szabályozáson túl persze el kell fogadni azoknak a véleményeket is, hogy egy társasház fala nem „lyukacsos sajt”, az „égéstermék-elvezetőnek” alapvetően függőlegesen kell állnia, … stb. Nyilvánvaló, hogy az sem esztétikus látvány, amikor egy évtizedekkel ezelőtt épült tárasasház homlokzatát számos parapet „díszíti”, de van egy helyzet, amelyre – főleg forráshiány és a közös lakóközösségi akarat hiányában – egy adott ingatlan tulajdonosának lehetséges alternatívát kell kínálni.

Erre az egyik út, a hosszú évek óta kínált megoldás, amely a saját központi lakásfűtést egyetlen parapetes konvektor helyére felszerelhető berendezéssel (és az ahhoz kapcsolódó – jellemzően radiátoros – fűtési rendszerrel) biztosítja. Az ügyfelek szempontjából azonban sokszor vonzóbb, ha több alternatíva közül lehet választani egy felújítandó, korábban általában gázkonvektorokkal fűtött lakóingatlan fűtési rendszerének modernizálására. Erre a célra született meg a Thelia Condens AS 6-A (H-HU) fali gázkészülék, a 2015 óta már létező termékpaletta kibővítéseként.

Termékjellemzők és telepítési tudnivalók
A szóban forgó hőtermelő a 12 kW-os fűtő verzió „szoftveres lekorlátozása”. Tehát az összes fő elem semmiben sem tér el a 6 kW-os típusban, csupán abban a vezérlőpanel szoftvere úgy lett megírva, hogy egyszerűen semmilyen úton se lehessen a névleges fűtési hőteljesítményt 6 kW-nál magasabb értékre állítani. Ennek hátterében az OTÉK előírása áll: homlokzati égéstermék-elvezetést létesíteni – néhány kivétellel – építmény vagy épületrész homlokzatán manapság nem lehet. A kivételek közé olyan esetek sorolhatók, amikor egy (a rendelkezés hatályba lépése előtt használatba vett) önálló család háznál  a kivezetési helytől mért 10,0 m távolságon belül nincs épület, vagy egy meglévő, többszintes épület homlokzata (6 kW-nál nagyobb hőteljesítményű) lakásfűtő és vízmelegítő gázfogyasztó készülék kivezetését biztosítja (együtt vagy külön). Ilyenkor azonban a kitorkollási pont tengelyétől mért 2,0-2,0 m-es sávban a kivezetés felett nem lehet a teljes épületmagasságra vonatkozóan a homlokzaton szellőztetésre szolgáló nyílás vagy nyílászáró. Az előző mondatban kiragadott OTÉK előírások tehát csak a 6 kW feletti névleges hőteljesítményű készülékekre határoz meg kritériumokat, így egy az alatti tüzelőberendezés esetén nem. Ami nem tiltott, az nyilván lehetséges, tehát még a 2,0-2,0 méteres korlátozás sem vonatkozhat egy max. 5,9 kW névleges teljesítményű gázkészülékre.

A gyakorlat szerint a C11 típusú konvektorok helyére a C13 típusok felszerelése természetesen nem megengedett, azonban egy „szerzett jog” csak arra az oldalfali égéstermék-elvezetésre lehet, ahol ez eddig is volt, mert egy új kitorkollási pont esetén már nem biztos, hogy teljesülnek a korábbi peremfeltételek. Amennyiben az új gázfogyasztó készülék nem a régi helyére (parapetes konvektor esetén jellemzően az ablak alá) kerül, általában valamilyen tartófalat kell megbontani, ami csak tervköteles tevékenység lehet, ráadásul ehhez építész vagy statikus bevonása is szükséges. 

Egy korábban csak gázkonvektorokkal fűtött társasházi lakóingaltan esetén a fogyasztói vezetéket minden esetben át kell alakítani, amelynek következtében tervkötelessé válik a kivitelezés, ez azonban jellemzően nem jár a névleges méréshatárú gázmérő cseréjével.

Fentiek alapján a hazai leányvállalat először „kísérleti jelleggel” tesztelte a hazai felhasználást, mielőtt bármilyen kommunikáció is megjelent volna a Thelia Condens AS 6-A (H-HU) fali gázkészülék alkalmazási lehetőségeivel kapcsolatban. Természetesen a 6 kW alatti névleges fűtési hőteljesítményt leszámítva ez a hőtermelő ugyanazokat a termékjellemzőket képes felmutatni, mint a termékcsalád valamennyi (fűtő típusú) készüléke: beépített 3-utas váltószelep tároló-fűtés előnykapcsolással; alumínium-szilícium kondenzációs hőcserélő (fűtési oldalon nagy belső vízjáratokkal) túlnyomásos üzemű gázégővel és hagyományos gáz/ levegő égésszabályozással; szimpla (különböző üzemmódjelző ikonokkal ellátott) digitális kijelző, egyszerű kezelőfelülettel. Mindez már jól ismert azoknak, akik egyszer is telepítettek bármilyen berendezést a Thelia Condens palettáról. 

Megvalósult telepítések
Főleg vidéki városokban számos fűtésrekonstrukció során már egy Thelia Condens AS 6-A (H-HU) fali gázkészülék teljesít szolgálatot több, évtizedekkel korábban épült társasház lakásában. A felhasználás tekintetében valahol csak a saját központi fűtés kiszolgálása a cél (a későbbiek során akár HMV tároló utólagos bekötésével), de vannak olyan telepítések is, ahol eleve hőközponti kialakítás történt. Erre a gyártó – az alacsonyabb tároló-töltő teljesítmény miatt – elsősorban csak a Saunier Duval WE 75/2 ME típusú, falra szerelhető (indirekt fűtésű) melegvíz-tárolóját javasolja, az alábbi okok miatt:
• Ugyanaz a gyártó biztosít garanciát, valamint szavatosságot a gázkészülékre és a HMV tárolóra
• Egyetlen márkaszerviz ad megfelelő szerviz-hátteret mindkettő termékre
• A WE 75/2 ME fali melegvíz-tároló beépített elektromos utánfűtéssel (2 kW) is rendelkezik
• A Thelia Condens AS 6-A (H-HU) + WE 75/2 ME kombináció a gyártó által is tesztelt megoldás

A felfűtési idő egyébként hozzávetőlegesen az alábbi módon is kiszámolható:
t= V * c / 60 * P * (Tw - Tk)

TK = hidegvíz-hőmérséklet, °C
TW = melegvíz-hőmérséklet, °C
V = a víz térfogata, l
c = 4 kJ/l·K (a víz hőkapacitása)
P = melegvíz-készítés teljesítménye, kW

 


 

A WE 75/2 ME fali melegvíz-tároló hasznos űrtartalma 76.5 liter, így 5.7 kW tároló-fűtő teljesítménnyel a 10°C-os HMV tartály kb. 36 perc alatt melegíthető fel 50°C-os hőmérsékletre. A kételkedők számára jó összehasonlítás lehet, hogy egy (130 liter névleges űrtartalmú) direkt fűtésű álló gázbojler esetén a felfűtési idő (teljesen más technológiai megoldással) hozzávetőlegesen 70 perc, 6.3 kW-os gázégő teljesítménnyel.

 

Főbb műszaki adatok

Paraméter

Egység

Érték

Előremenő fűtővíz-hőmérséklet tartomány

°C

10 ... 80

Hozzávetőleges kondenzvíz mennyiség

l/óra

0,59

Legmagasabb fűtési teljesítmény

kW

5-9

Fűtési hőteljesítmény-tartomány (80/60°C)

kW

3,9 ... 5,7

Maximális hőterhelés (tároló-töltő üzemben)

kW

5-9

Tároló fűtés beállítható hőmérséklet-tartomány

°C

40 ... 60

Legnagyobb gázfogyasztás (G20)

m3/óra

0,6

 



Fördős Norbert – termékmenedzser
Saunier Duval brand – Vaillant Saunier Duval Kft.

LOGO