Bemutatkozik a sensoROOM pure helyiséghőmréséklet szabályozó

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1497  

 

Első ránézésre ez a termék látszólag semmiben sem különbözik a Vaillant márkajelzés alatt már évek óta kínált VRT 50 típustól, de a minimális dizájn-váltáson túl az új verzió számos újdonságot tartalmaz. Jelen cikk célja, ezek szemléletes és könnyen érthető bemutatása.

Vaillant sensoROOM pure termosztát.

Az 1990-es évek második felében, amikor a fali gázkészülékek tekintetében csak a nyílt, illetve zárt égésterű hőtermelők domináltak, egy szimpla fűtési rendszer esetén (főleg a társasházi lakásokban) sokszor egy „tekerős” szobatermosztát is bőven elegendő volt ott, ahol a felhasználói igények erre a típusra (mint például a VRT 30) fókuszáltak.

A Vaillant égisze alatt évtizedek óta van hagyománya a folyamatos lángszabályozást biztosító modulációs helyiséghőmérséklet szabályozóknak (pl. VRT PZA), de a programóra nélküli verzióból (VRT 40) a 2000-es években számos egység talált gazdára, ezért az eBUS kommunikációra képes fali gázkészülékek megjelenésével időszerű volt egy „buszos”, szimpla szobatermosztát bevezetése is. Ez lett a VRT 50, amely a magyar piacon meglehetősen későn, csak 2017-ben került kereskedelmi forgalomba.

1. ábra: sensoROOM pure (VRT 50/2) egyszerű szobatermosztát

A 2000-es évek egyik legnagyobb darabszámban eladott, egyszerű szobatermosztátja a VRT 40 típus volt. Ezen a szabályozón egy belső kapcsoló segítségével lehetett beállítani a 2-pontos vagy az analóg üzemmódot. A gyakorlati tapasztalat azt mutatta, hogy az On/Off üzemmód azokban az esetekben volt kedvezőbb, amikor a hőtermelő fűtési üzemének modulációs tartománya nem illeszkedett a lakótér valós hőszükségletéhez.

Ellenben a helyiség hőmérséklete alapján történő folyamatos lángszabályozás képes optima­lizálni az energiafogyasztást, ezért az új sensoROOM pure VRT 50/2 (ahogyan „elődje”, a VRT 50 is) alkalmas a modulációs működésre. Belső hőmérséklet-érzékelője össze tudja hasonlítani a kívánt és a mért hőmérséklet közötti különbséget, ennek köszönhetően ez a szabályozó szintén képes befolyásolni a fűtési rendszerben keringő előremenő vízhőmérsékletet. A ki- és bekapcsolá­si ciklusok csökkentésével javul a hőtermelő energiafogyasztása, illetve nő a berendezés élettartalma. 

A sensoROOM pure (VRT 50/2) RÖVID BEMUTATÁSA
2022-től már csak ez a típus kerül Magyarországon kereskedelmi forgalomba, ezért célszerű áttekinteni azokat az újdonságokat, amelyek a VRT 50 esetén még nem léteztek. Az első és legfontosabb változás, hogy a programóra nélküli sensoROOM pure szabályozó összeköthető lesz az idei év végén megjelenő myVAILLANT connect (VR 940f) átjáróval, így ez a termék egyben az internetes kapcsolat lehetséges eszköze is lesz (referencia helyiségtermosztátként).

A sensoROOM pure továbbra is csak szimpla fűtési körökhöz és a buszkommunikációra képes hőtermelőkkel (fali, illetve állókazánok, elektromos fűtőkészülék) köthető össze. Szimbólumok mutatják változatlanul meg a hőtermelő állapotát (fűtés, HMV üzem, eBUS kapcsolat, hibára történő leállás). A „Szakember szint” menüből kikerült az „Analóg“ és „2-pont“ beállítás közötti paraméter kiválasztásának lehetősége, ugyanis a szobatermosztát egy új szabályozási stratégia szerint működik, ami az adaptív helyiségszabályozási stratégia (ARCS). Ez a stratégia az eddigi analóg szabályozás továbbfejlesztése, amely az analóg (arányos/proporcionális) szabályozáshoz integrált PI-szabályozással rendelkezik. Ennek köszönhetően az előírt előremenő értékének folyamatos illesztése érhető el.

A felfűtés megkezdéséhez parancsolt előremenő értékként a maximális előremenő hőfokának és a helyiség kívánt hőmérsékletének átlagértékét vesszük. Minél tovább van az előírt érték a tényleges hőfok alatt, annál magasabb a parancsolt előremenő értéke és fordítva. Amennyiben a kívánt érték ettől a -0,66 K és +0,66 K közötti tartományban eltér, akkor a parancsolt fűtővíz hőmérséklet 0,01 * ΔT/s értékkel eltolódik. Az ezzel meghatározott érték lesz a hőtermelő számára az újabb parancsolt fűtővíz hőmérséklet, amit 10 másodpercenként 0,5K-es felbontásban adunk meg. A technikai részletek ismertetésén túl a különbséget egy valódi kísérlet útján, mért adatokkal lehet ezt a legjobban szemléltetni (3. ábra).

Hatásfok:
• 10 Kelvinnel alacsonyabb átlagos fűtővíz hőmérséklet: növeli az égéstermék kondenzációját és 1,5%-kal megemeli a hatásfokot
• Tökéletesen kihasználható a kondenzációs technika potenciálja


Fentieken túl a sensoROOM pure (VRT 50/2) használatával még a csatlakoztatott gázkészülék várható élettartama is sokkal hosszabb lesz (ötször kevesebb ki/bekapcsolgatási ciklus), egy szimpla (2-pont szabályozású) szobatermosztáttal történő üzemeltetéshez képest. A hőkomfort szempontjából pedig a szabályozó hiszterézise csak 0.1 K (szemben egyes hagyományos On/Off termosztátok +/- 0.5 Kelvin értékű „pontosságával” (ami abszolút értékben 1 Kelvin)). Az alacsonyabb gyújtási ciklusszám ráadásul kevésbé zavaró és egyben környezetkímélő is (kisebb lesz a károsanyag kibocsátás).

 

Fördős Norbert –
termékmenedzser/Vaillant brand
Vaillant Saunier Duval Kft.

LOGO