Aktív betonfödém – Fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1499  

 

A fenntartható fejlődés biztosítása, a CO2 kibocsátás csökkentése egyre inkább alapkövetelménnyé válik az emberi élet minden területén. Hogyan érhető el a karbonsemlegesség az EU által kitűzött időpontig, 2050-ig? A karbonsemlegesség akkor valósul meg, ha egyensúly jön létre a kibocsátott szén-dioxid, illetve a légkörből természetes módon kivont szén-dioxid mennyisége között. Szakirodalom szerint a kibocsátott 38 Gt áll szemben a 10 Gt mennyiséggel.

Fenntartható fűtés és hűtés az épületekben a Rehautól.

A különbség eltüntetésre az élet számos területén változtatásokra van szükség a fenntartható fejlődés érdekében. A kibocsátásért majd 40%-ban épületeink felelősek. Adott a cél és a feladat az épületgépészek számára, hogy olyan műszaki megoldásokat alkalmazzanak, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez.

A termikusan aktivált épületszerkezet legkedvezőbb változata a zöldebb hőforrások integrálásával, az alacsonyabb vízhőmérsékletekkel akár 80%-kal kevesebb szén-dioxidot generál működés közben, mint egy hagyományos légtechnikai rendszer.

A termikusan aktivált épületszerkezet alkalmazása iroda, közösségi és ipari épületek esetében már évtizedes múltra tekint vissza. Azonban az elmúlt közel 20 évben a technológia adaptálásra került lakóépületekre is, ahol a teljesértékű fűtés-hűtés funkció miatt a nagyobb teljesítmény igény, a gyorsabb reagálás és a szabályozhatóság miatt a felületközeli változatok nyertek teret. A technológia a szerkezetek dinamikus termikus viselkedését használja ki hűtés biztosítására a sugárzó és konvekciós abszorbeálásával, illetve fűtésnél a betárolt energia kibocsátása révén és ezzel elősegíti a csúcsterhelések csökkentését.

A födém energetikai aktiválását biztosító fűtő-hűtő megoldások mind amellett, hogy hozzásegítenek a CO2 kibocsátás csökkentéséhez, több az építőiparban jelenlévő kihívásra is megoldást adnak. A gyárilag előszerelt födémfűtő, -hűtő panelekkel just in time módon vagyunk képesek a rendszert az építkezés helyszínére szállítani és ott a lehető legkevesebb élőmunka igénybevételével telepíteni. Így szakemberhiány, a magas munkabérek és a rövid építési határidők okozta nehézségek is áthidalhatók.

A kivitelezésre három fő módszer terjedt el:

A rendszerjellemzőket jelentősen befolyásolja, hogy a csőrendszer a födémen belül hová kerül elhelyezésre. A technológia lényege azonban minden esteben, hogy az épület betonszerkezetébe ágyazott csővezetékeket alkalmaz, amelyekben fűtés esetében alacsony hőmérsékletű, hűtés esetében emelt hőmérsékletű víz áramlik. A folyamat a beton óriási hőtároló tömegét aktiválja, amely pufferként szolgál a nap folyamán jelentkező változó fűtési és hűtési igények számára. 

XI. REHAU SZAKMAI NAP - A CEU HIGH TECH AUDITÓRIUMÁBÓL STREAMELVE
Az Aktív betonfödém – Fenntartható fűtés és hűtés az épületetekben címmel megrendezésre kerülő e-konferencia célja, hogy a lehető legszélesebb szakmai körben bemutatásra és megvitatásra kerüljön az a fenntartható hőelosztási technológia, amellyel közelebb kerülhetünk a karbonsemleges gazdasághoz és társadalomhoz.

A REHAU Szakmai Napok helyszínéül mindig igyekeztünk olyan épületet találni, ami építészeti és épületgépészeti megvalósításában is kapcsolódik a konferencia témájához. Idén az aktív betonfödém miatt esett választásunk a CEU Nádor utcai kampuszára, amelynek Sheila O'Donnel, John Tuomey építészek és a M-Teampannon építésziroda voltak a megálmodói. A tervezés során a fenntarthatóság, a CO2 kibocsátás csökkentése és a hosszú távú energiatudatosság fontos szerepet kapott, így kiérdemelte a BREEAM rendszer legjobb minősítését is.

A szakmai nap egy konkrét területre, a beton födémre fókuszál, amely mint épületszerkezet statikai és térelvélasztó alapfunkcióval bíró elemeként ismerünk, azonban az elmúlt évtizedekben épületgépészeti energiabetárolási funkcióval bővült.
Az egyes témákról a live-online konferencián sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek beszélnek.

Keressük, és választ adunk sok kérdésre. Mire és hol használható? Hová pozicionáljuk a csöveket? Melyek az egyes megoldási módok legfontosabb előnyei, mire kell különösen ügyelni úgy tervezés, mint kivitelezés során? A technológia több kihívásra is megoldást ajánl, melyek ezek?

A téma aktualitását bizonyítja, hogy március 31-én rendezték meg immáron második alkalommal a bkt.summit live-online nemzetközi konferenciát Szlovákiában és Csehországban egyidőben. A helyi és külföldi szakemberek jeles képviselői vették górcső alá a témát és mutatták be a legújabb projektjeiket. Hasznos tapasztalat volt személyesen részt venni az eseményen és különleges lehetőség, hogy a magyarországi felhasználásról egy előadás keretében én is beszámolhattam.

Az e-konferencián való részvétel díjmentes, azonban a link hozzáférése előzetes regisztrációhoz kötött. A rendezvény streamelése a YouTube csatornánkon keresztül történik majd.
Az e-konferencián korlátozott létszámban lehetőség van a személyes részvételre is, jelezd szándékod előzetesen és tájékoztatunk, hogy van-e még szabad helyünk.
A részletes program elérhető honlapunkon és Facebook oldalunkon.

Ne hagyd ki! Regisztrálj most:

 

,

Szebellédi Tamás
üzletágvezető
REHAU Épületgépészeti üzletág

LOGO