Rausilento - új éra a szennyvízelvezetésben

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #1515  

 

Gyors szerelés és egyszerű kezelhetőség vonzó áron!

Rehau Rausilento épületen belüli, háromrétegű PP lefolyórendszer.

A RAUSILENTO épületen belüli, háromrétegű PP lefolyórendszer. Felhasználási területe épületen belül, szennyvízelvezető, csapadékvíz-ejtővezeték és akár szennyvízátemelő nyomóvezeték.
A RAUSILENTO cső háromrétegű, ami egyrészt növeli a cső merevségét, másrészt minden réteg meghatározott szerepet tölt be. A külső réteg ütésálló, a középső réteg ásványianyagerősítésű, ami a merevséget adja, míg a belső réteg kopásálló és kiváló csúszási tulajdonságot biztosít, egyben ellenáll a lerakódásnak. A közvetlenül a csövön lévő cm jelölés a gyors és egyszerű vágást teszi lehetővé.

A meggyőző megjelenésű világosszürke színü NA 32 – NA 160 méretű csövek kompatibilisek a HT és KG csövekkel. Hideg ütésállóság és igazolt törésállóság jellemzik -10°C környezeti hőmérsékletig az erős külső rétegnek köszönhetően. Magas UV-állóság, akár 2 évig is tárolható szabad téren. A megengedett tartós üzemi hőmérséklet 70°C, rövid ideig 95°C. Egyszerű és racionális szerszám nélküli szerelést tesznek lehetővé a tokos kötések és a gyárilag elhelyezett tömítőgyűrűk.

A teljes RAUSILENTO lefolyórendszer szabványban előírt tömítettségnek köszönhetően a tokok az áramlási iránytól független helyzetben beépíthetők. Ez vízszintes és függőleges vezetékeknél (pl. kettős tokoknál, mellékszellőztetéseknél) egyaránt érvényes.

Egy épület belső szennyvíz elvezetésének tervezése, kivitelezése során a helyes anyagválasztás, hálózatkialakítás és méretezés mellett épület típust és méretet figyelembe véve foglalkozni kell a zajcsillapítás és tűzvédelem kérdés körökkel is.

Szennyvízelvezetés = elfolyás biztosítása + zajcsillapítás + tűzvédelem
Az épületek esetében a külső zajok kizárásával a belső terekben az is hallhatóvá vált, ami korábban nem volt érzékelhető, így többek között a szennyvíz vezetékek okozta test-, és léghangok zavaró tényezővé váltak, mivel a zaj jelentősen befolyásolja komfortérzetünket és teljesítőképességünket egyaránt. Napjainkban egyre több figyelem fordul az építtetők részéről a zaj csillapítására.

Mivel a szennyvízelvezetés okozta zaj csak a léghangok és a testhangok együttes csillapításával érhető el, ezért a RAUSILENTO rendszermegoldás ehhez szükséges minden rendszertartozékot magába foglal.
A teljes mérettartományban a csövek, az idomok és a rögzítések széles választékával gyakorlatilag bármilyen beépítési helyzetre megfelelnek.

Az ívek és könyökök esetében fenn áll annak a veszélye, hogy a csővezetékben kritikus térfogatáram esetében nemkívánatos szintet érnek el az áramlási zajok. Annak érdekében, hogy ez a negatív hatás minimálisra csökkenjen az NA 90 – NA 160 méretek esetében az idomok akusztikailag kritikus részén célzottan optimalizált azok tömege.

A csövek zajvédő betéttel ellátott, szabványos csőbilincsekkel rögzíthetők az épület szerkezethez. A rögzítő bilincs fixpontot képez a csőrendszerben, ezért függőleges beépítéskor a tok alatt kell elhelyezni, hogy a csőszakasz lefelé történő elmozdulását megakadályozza. Ha a hosszú egyenes szakaszoknál a fix megfogások között kiegészítő csőrögzítés szükséges, akkor a vezetőbilincset kell alkalmazni.
A kereskedelmi forgalomban kapható hagyományos gumibetétes csőbilinccsel elérhető a mindössze 20 dB(A) érték, amellyel még a fokozott zajvédelem (VDI 4100) követelményei is teljesülnek - Fraunhofer Intézet bevizsgálatával igazolt.

Amennyiben a RAUSILENTO felhasználási módja épületen belüli csapadékvíz-ejtővezeték vagy szennyvízátemelő nyomóvezeték a megengedett maximális nyomás 2 bar. Ebben az esetben a tokos kötéseket hosszirányú elmozdulást megakadályozó biztosító bilinccsel (LKV) kell ellátni, így a szétcsúszás megakadályozható.

Az épületgépészet területén különösen jellemző, hogy a különböző célú csővezetékek tűzszakasz határokon mennek keresztül. A RAUSILENTO lefolyócsövek födém- és falátvezetése esetén a REHAU FP tűzvédelmi mandzsetták használata a megoldás.

A REHAU FP tűzvédelmi mandzsetta porszórt rozsdamentes acélból készült, speciális duzzadó betéttel ellátott. A tűzvédelmi mandzsettákat a nyitott műanyag csőrendszerekre vonatkozó európai szabványok szerint tesztelték. A REHAU FP tűzvédelmi mandzsetták fali és mennyezeti átvezetésekhez használhatók, falra és felületre szerelve.

• FP 3.0 tűzvédelmi mandzsetta: 32 mm magasság, 32 – 160 csőméretig
• FP 6.0 tűzvédelmi mandzsetta: 62 mm magasság, 50 – 200 csőméretig
Az Európai Műszaki Értékelés száma, amely az EU 305/2011 rendeletnek megfelel: ETA-17/0459

A RAUSILENTO egy új éra a szennyvízelvezetésben. Jellemzői a megszokott tervezés, a gyors szerelés, egyszerű kezelhetőség. A kiváló műszaki jellemzők, a kategóriájában verhetetlen ár-érték arány mellett kifejezetten környezetbarát is, mivel újrahasznosítható.

A RAUSILENTO lefolyórendszerrel már ma a holnap követelményei teljesülnek.
A Műszaki tájékoztató hamarosan elérhető a REHAU ePaper digitális dokumentumtárban.
Az új, RAUSILENTO lefolyóvezeték kifejlesztése és piaci bevezetésével egyidejűleg a RAUPIANO light kivezetésre kerül 2022. május végével.

 

Szebellédi Tamás
üzletágvezető
REHAU Épületgépészeti üzletág

LOGO