Hogyan tudunk gázfűtéssel energiát megtakarítani

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1566  

 

Nemrégiben jelentős változások történtek a lakossági fogyasztók részére biztosított energiaárakban. A földgázt és a villamos energiát versenypiaci áron érthető módon nem annyira szeretnék megvásárolni a fogyasztók, éppen ezért sokan elgondolkodtak a korszerűsítésen, hogy minél nagyobb eséllyel férjenek bele a kvótába. Egy jó minőségű kondenzációs gázkazán szezonális helységfűtési hatásfoka 91-93%, vagyis a megvásárolt földgáz energiatartalmának 91-93%-át használja fel az épület fűtésére és használati melegvíz előállításra, a veszteség pedig csupán 7-9%. A hagyományos kazánok ezzel szemben mindössze 70-75% átlagos hatásfokon működnek, ami már magában is jól mutatja, miért is célszerű korszerűsíteni. Hogy miért is hasznosítják ennyivel jobban a fűtőanyag energiatartalmát a kondenzációs gázkazánok? Cikkünkben erre adunk választ:

Energiamegtakarítás kondenzációs kazánnal

Kondenzációs kazánok működési elve

A kondenzációs gázkazánok működési elvüknek köszönhetően kiemelkedően gazdaságos és környezetbarát üzemmel rendelkeznek. Ezekkel a készülékekkel a hagyományos gázkazánokhoz képest, éves szinten legalább 20% energiát tudnak megtakarítani, mely érték a konvektorokhoz viszonyítva még tovább emelkedik => a megtakarítás 30%, vagy akár még ennél több is lehet.

 

Miben más a kondenzációs gázkazánok működési elve, mint a hagyományos típusoké?
Hogyan képes a készülék kevesebb energia felhasználásával ugyanazt a komfortot biztosítani? A válasz a 2 kazán működési elvében keresendő:

Közös pont, hogy típustól függetlenül a gázkazánokban a hőt a földgáz elégetésével nyerjük. A gyaroklatban ez azt jelenti, hogy a metán (CH4) – mely a földgáz legjelentősebb részét teszi ki - egyesül a levegőben található oxigénnel (O2) – a reakció során pedig nagy mennyiségű hő, égéstermékként pedig széndioxid (CO2) és víz (H2O) keletkezik:

CH4 + 2O2 = CO2 + 2H2O + hő

 

Innentől viszont már el is érkezünk a legfontosabb különbséghez, azaz a fűtési rendszerben hasznosított hőn kívül fennmaradó égéstermék hőmérsékletéhez.
• Hagyományos gázkazánok esetén ez a hőmérséklet: 140-150 °C, az égéstermék pedig sok vízgőzt tartalmaz, mely
  hasznosítás nélkül távozik a környezetbe.
• A kondenzációs gázkazán működési elve viszont teljesen más. Kialakításának köszönhetően a füstgázt a kazánba
  visszatérő alacsony hőmérsékletű fűtővíz segítségével le tudja hűteni arra a hőmérsékletre, ahol az
  égéstermékben lévő gőz halmazállapotú víz kicsapódik – KONDENZÁLÓDIK. Innen is ered a kazán neve.
  A kondenzáció során a vízgőz a párolgáshőjét (rejtett hő) leadja a rendszerben keringő fűtővíznek. Ez az ún.
  rejtett hő az a többlet energia, ami
t a víz elpárologtatásához használunk fel. A földgáz ily módon történő
  felhasználásakor ez a rejtett hőből adódó plusz energia 11%!

 

Mint az a fenti rövid összehasonlításból is jól látszik, a kondenzációs gázkazánok sokkal jobban hasznosítják az energiát, mint hagyományos társaik. Köszönhetően annak, hogy alacsony hőmérsékleten, lényegesen kisebb veszteséggel üzemelnek, valamint, hogy fel tudják használni az égéstermék vízgőz tartalmának az energiáját.

A kondenzációs kazán jobban hasznosítja az energiát, mint a hagyományos kazánok

A kondenzációs gázkazán a hagyományos gázkazánhoz képest 20-30 %-kal kevesebb földgázt fogyaszt, így mindenképp érdemes váltani.

Ezen kívül a kazáncserével olyan további előnyökre is szert tehet, mint az időjáráskövető szabályzás, mely lehetőségnek köszönhetően a rendszer folyamatosan a legalacsonyabb hőmérsékleten üzemel. Ez utóbbi szavatolja ugyanis az optimális működési feltételeket és a lehető legnagyobb energiamegtakarítást.

 

 

 

Tovább a Baxi kondenzációs kazánokra >>>

LOGO