Az energiaárak változásának hatása - energiahatékonyságot növelő beruházások

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1567  

 

A rezsicsökkentés korlátozásáról szóló augusztus elsején megjelent kormányrendelet lázba hozta a családokat és mindenki nagy számolásba kezdett. Milyen hőforrást, milyen hőleadót érdemes választani? Az egyes beruházások milyen mértékű megtakarítást eredményeznek? Ebből a szempontból kiemelkedő szerepet tölt be a padlófűtés és a helyiségenkénti szabályozás.

Energiahatékony megoldások a Rehau-tól

A felújítások során az elmúlt években különböző priorítást kaptak a lakók szempontjai, így az élet körülményeinek javítása, állagmegóvás, az energia hatékonyság növelése. Utóbbi a szabályozás változásának hatására hirtelen a közérdeklődés középpontjába, a fontossági sorrend elejére került.

Úgy felújítás, mint új építés esetében az energiafelhasználás szempontjából jelentős tényező a fűtés és a hűtés. Milyen hőforrást, milyen hőleadót érdemes választani? – fogalmazódik meg a kérdés a felhasználóban. A feltételek, a műszaki körülmények meghatározóak a döntésben, de elfogadott, hogy a hőszivattyú felületfűtéssel, -hűtéssel összekapcsolva az egyik leginkább energiahatékony választás, különösen a passzív hűtésre is alkalmas geotermikus rendszerek. Nem feledkezhetünk meg azonban az intelligens, hővisszanyerős szellőző rendszerről, a helyiségenkénti szabályozásról sem.

A hőleadó szempontjából a padlófűtés felújítás és új építés esetében is mára a köztudatban is egy elfogadott fűtési megoldássá vált, ami köszönhető az általa elérhető magas komfortérzetnek, és nem kevésbé kimagasló energia hatékonyságának.
A radiátor vagy konvektor használatához viszonyítva a padlófűtés esetében az azonos hőkomfort eléréséhez akár több fokkal is csökkenthető a helyiség léghőmérséklete, ami jelentős éves megtakarítást jelenthet: 1-2°C csökkentés éves szinten 6-12% energia megtakarítás is elérhető.

Nehéz a technológiaváltás, a régi ökölszabályok elengedése, de eltűnőben vannak az „így szoktuk” megoldások, a vegyes rendszerek, az acélhálós fektetés, mivel gazdaságosság mellett a kivitelezési szempontok is folyamatosan újra fogalmazódnak. A megrendelők a kivitelezőktől egyre rövidebb határidőket várnak el. A szakember hiány is ösztönzi a szakcégeket a rendszermegoldások használatára, hiszen 20-30%-kal gyorsabb szerelést, így akár 2 helyett 3 kivitelezés is elvégezhető hetente.
A Magyarországon beépített több millió m2 kiforrott, REHAU padlófűtési rendszermegoldások tartalmaznak minden, egymással illesztett rendszerelemet: cső, fektető lemez, osztó-gyűjtő, szabályozás.

 

RAUTHERM SPEED, bevált PE-Xa minőségű padlófűtés cső
Padlófűtés fektetési megoldás profi szerelőknek

A narancssárga színű cső akár 30%-kal rugalmasabb anyagválasztása megkönnyíti és gyorsítja a kivitelezést. A cső alapanyag kombináció kifejezetten lakóépületek felületfűtés, -hűtés céljára készült. A bizonyított előnyök, mint például a -10 °C-ig történő feldolgozhatóság, a feszültség okozta repedés-képződéssel szembeni ellenállás, a maradék csődarabok az O-gyűrű nélküli toldóhüvelyes kötéstechnikával történő hasznosítása a RAUTHERM SPEED padlófűtés cső esetében is igaz.

Tacker - a leszúrótüskés rendszerlemez szerelése gyors, hatékony
Igazi favorittá vált az elmúlt 10 évben a REHAU kasírozott raszterhálós hőszigetelő rendszerlemeze, más nevén Tacker. A lemez felületén lévő vízzáró fóliára 5 cm-es raszterhálót festettek, ami a pontos fektetést segíti. A fólia a kasírozásnak köszönhetően stabil, nem csúszik el, megfelel a más szakmák által kitett terhelésnek, az építkezés körülményeinek. A csövek felcsúszásmentes rögzítése a robosztus rögzítő tüskék segítségével végezhető.

RAUTHERM SPEED HKV-D P
szerszám nélkül, hibamentes szerelést biztosít
A polimer padlófűtési osztó-gyűjtő az egybeépített testnek köszönhetően kompakt kialakítású, az előremenő és a visszatérő fűtővíz egyetlen osztótestben kering, egymástól hidraulikusan elválasztva. A gyárilag előszerelve tartalmazza a sarok és egyenes bekötésre is alkalmas kettő darab főelzárót, hőmérőket és az átfolyásmérőket is. Előnye a kisebb helyigény, gyorsabb kivitelezés, a cső szerszám nélkül csatlakoztatható.

NEA SMART 2.0 helyiségenkénti szabályozás a komfortért, akár 20%-kal kevesebb energiafelhaszálással
A szabályozóval rugalmasan lefedhetők a felületfűtési és -hűtési követelmények családi háztól kezdve a 60 helyiségből álló megoldásokig. A NEA SMART 2.0 egy felhő alapú, helyiségenkénti szabályozás beszédvezérléssel, geofencing technológiával, helyiséghőmérséklet- és páratartalom-érzékelővel. A szabályozó beállítása okostelefonon is, akár távolról is gyorsan és egyszerűen elvégezhető. A szabályozó előnye, hogy egyesíti a vezeték nélküli és a buszvezetékes technológiát, ezáltal felújítás esetében vegyes szerelés is lehetséges. Az intelligens funkciókkal, például az ablaknyitás-érzékelővel könnyedén elérhető akár 20% energiamegtakarítás is.

 

Összefoglalva megállapítható, hogy a megrendelői igények kielégítése során a jövőben nem lehet a bekerülési költségcsökkentés a műszaki tartalom meghatározója.

Térj át az „így szoktuk”, idejét múlt padlófűtési megoldásokról és ajánlj alacsony üzemeltetési költségű padlófűtés rendszermegoldást. Olyan rendszert javasolj megrendelődnek, amit magadnak is beépítenél!

Minden esetben tájékoztasd az építtetőt, hogy anyagi lehetőségei figyelembe vételével mi az energetikailag legjobb javasolt megoldás, a választott műszaki tartalom esetén milyen előnyt élvez, és miben kell kompromisszumokat felvállalnia.

 

 

Szebellédi Tamás
üzletágvezető
REHAU Épületgépészeti üzletág

 

 

Webáruházunk ajánlata

 

REHAU Rautherm Speed fűtőcső

REHAU Rautherm Speed K fűtéscső

Rehau osztó-gyűjtő Rehau Nea Smart 2.0 termosztát

 

LOGO