Lakossági nyomásfokozás

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #1574  

 

Lakóházak, üdülők, irodaházak esetén a növekvő vízigényeknek, a kombinált öntözési és házi vízellátó rendszerek elvárt magas komfortszintjének köszönhetően szükség van a szabályozott nyomásfokozó berendezések létesítésére. Lehet ez a nyomásfokozó szivattyú fúrt kútban, ciszternában, tartályra csatlakoztatva illetve közvetlenül a közművezeték becsatlakozása után telepítve is. A szivattyú elhelyezésének mikéntjét a felhasználó igényei, a létesítési hely adottságai határozzák meg.

Nyomásfokozás Wilo módra

A Wilo Magyarország Kft. ennek megvalósításában egy tökéletes partner ugyanis az esetek nagy többségére precíz megoldást kínálunk a lehető legmagasabb komfortszinten. Olyan esetekre, ahol a vízellátás ásott kútból vagy ciszternából (max 8. szívómélységig) vagy tartályból ráfolyással történik, a legegyszerűbb megoldás a Wilo Jet WJ típusú önfelszívó szivattyúnk. Ez a típus rendelkezésre áll ráépített áramlásvezérléssel, vízhiányvédelemmel és visszafolyásgátlóval felszerelt változatban (Wilo Jet FWJ), de elérhető 20 illetve 50 literes tartállyal egybeépítve (Wilo Jet HWJ) is. A Jet WJ típusnál nagyobb teljesítményű kivitel a Wilo-HiMulti 3 szivattyúcsalád, mely szintén elérhető tartállyal szerelt verzióban, emellett megtalálható önfelszívó (P) illetve normál szívású (ráfolyással működő) kivitelben is.

 

Arra az esetre, ha precíz, felhasználóbarát, komfortos, a változó igényeket teljes mértékben kiszolgáló prémium vízellátó rendszerre van szükségünk, a legjobb megoldás a Wilo – Isar BOOST5 házi vízellátó rendszer választása. Itt az előző típusokkal szemben egy frekvenciaváltóval, áramlásérzékelővel, beépített tágulási tartállyal, háromgombos rendkívül egyszerű kezelési felülettel találkozunk. Telepítése a jelenleg kapható házi vízellátó rendszerek között kiemelkedően egyszerű, szerelőbarát. 1”-os csatlakozásai nyomó és szívóoldalon is 360°-ban elforgathatók, rögzítőelemekkel a kívánt szögben fixálhatók. Működésének alapja az állandó nyomástartás, mely a 0,5 baronként „+” és „-” gombok segítségével beállítható nyomásértéket a szükséges térfogatáram-igénytől függetlenül állandó értéken tartja. Ez a berendezés közvetlenül a közműcsatlakozás után beépítve, maximálisan 5,5 bar nyomásértékkel képes növelni a bejövő hálózati víznyomásértéket, de az üzemmódváltoztatási lehetőségnek köszönhetően maximálisan 8 méter mélységből önfelszívó üzemben kútból is képes a vízkivételre. 

 

Sok esetben azonban a merülőmotoros búvárszivattyúval történő vízellátás kerül előtérbe, ahol a fúrt, illetve ásott kútból kinyert vizet hasznosítják. A kitermelt víz használható öntözésre és a lakóház, nyaraló szanitereinek vízellátására is. A fúrt kútból történő vízellátásra az Actun SPU4 termékkel komplett megoldást kínálunk, egyszerűsítve a kivitelező és a felhasználó mindennapjait. Az Actun SPU4 nem csak a 4”-os búvárszivattyút tartalmazza, hanem hozzá a nyomásfokozatnak megfelelően 20 illetve 30 m vízálló kábelt, a szivattyú indítódobozát motorvédelemmel és a kábel végén villásdugót. Ásott kút esetén, azonban a lakossági alkalmazásokban, mint legegyszerűbb választás elsőként a Sub TWI 5 típusú búvárszivattyút ajánljuk. A Sub TWI5 különlegessége, hogy belső hűtőköpennyel rendelkezik, melyben a közeg egy részét visszakeringtetve hűti a motort. Ez a tulajdonság lehetővé teszi a száraz telepítést is.  A nyújtott megoldás ebben az esetben is komplett, ugyanis a szivattyú kábellel, indítódobozzal, igény szerint úszókapcsolóval (TWI5-FS kivitel) van felszerelve, de kérhető szívó oldal csatlakozóval is (TWI5-SE kivitel), ha száraz telepítéssel, tartályból ráfolyással szivattyúzunk.

 

Ezek a merülőmotoros szivattyúk felszerelhetők nyomó oldali légüsttel, áramlás- és nyomásérzékelővel ellátott automatikával (Hidrofor automatika készlet) illetve szondával, úszókapcsolóval kommunikálva vezérlésre is köthetők.

 

A házi vízellátási feladat körültekintő kiválasztást igényel, ha nem biztos abban, hogy mi lenne a legmegfelelőbb választás, kérem keressen fel minket, a Wilo Magyarország Kft mérnökeit, szívesen segítünk.

 

 

Weis Ádám
Okleveles gépészmérnök
Területi értékesítő mérnök
Wilo Magyarország Kft.

 

 

Webáruházunk ajánlata

 

Wilo Jet WJ önfelszívó kerti szivattyú Wilo Isar BOOST5 házi vízmű Wilo Actun SPU4 csőszivattyú

 

LOGO