Fűtési rendszer korszerűsítése hőszivattyúval

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #1579  

 

Az elmúlt időszakban megnövekedett a kereslet a megújuló energiát hasznosító rendszerek felé. Egyre több vásárló teszi le a voksát a napelemes és hőszivattyús rendszerek mellett az energiaárak hirtelen és drasztikus változása miatt. A döntés mellett szól még az így lerövidült megtérülési idő, valamint a korábban is az előnyök közé sorolható környezettudatosság.

Hőszivattyús rendszerek a Gépésztől

A hőszivattyú működése
Itt fontos tisztázni, hogy a mai modern és korszerű levegő-víz hőszivattyúkról beszélünk, melyek telepítése már jóval egyszerűbb, mint a talajszondás modelleké volt annakidején. Ezek a típusok a külső levegő hőtartalmát hasznosítják tulajdonképp, amihez mindössze egy kompakt kültéri- és egy beltéri egységre van szükségük. A nyári melegben a beltéri egység egyszerűen hőt von el a ház belsejéből és a környezet felé továbbítja azt, télen a folyamat pont fordítva történik. A berendezés egészen alacsony külső hőmérséklet mellett is képes stabilan üzemelni. Ennek köszönhetően akár -20°C-os levegő felvételével is könnyedén állítja elő a +58°C-os fűtővizet.

 

A hőszivattyús rendszer telepítésének előnyei

A hőszivattyús rendszerek kis mennyiségű elektromos energia felhasználásával is nagy mennyiségű fűtési energiát tudnak előállítani. Amennyiben a rendszerműködtetéséhez szükséges villamos energiát szintén megújuló energiaforrásból fedezzük - napelem segítségével – úgy további előny, hogy egy 100%-ban „önellátó” és károsanyagkibocsátás-mentes energiaforrást hozhatunk létre. HMV-tároló beépítésével a fűtésen kívül a melegvíz ellátást is szavatolhatjuk. Ezen kívül a rendszer alkalmas még ellátni a nyári időszakban otthonunk hűtését is, nem is akármilyen hatékonysággal. Független felmérések szerint ugyanis a levegő-víz hőszivattyúval biztosított hűtés 75%-kal kevesebb energiát igényel, mint egy hagyományos split klíma. 
A hőszivattyús rendszerek megfizethető áruknak és a széles teljesítményválasztéknak köszönhetően társasházak és családi házak fűtésére/hűtésére egyaránt alkalmazhatók.

A hőszivattyús rendszerek

• Akár -50% energiaszámla mellett is üzemeltethetők, mely értéket napelemes rendszerrel kiegészítve akár 0 Ft-ra is
  csökkenthetjük
• 1 kWh elektromos áram segítségével 4-4,5 kWh mennyiségű energiát tudnak felhasználni a fűtési/hűtési
  rendszerben
• Kiépítésükhöz (mivel csak elektromos áramot igényelnek) nem szükséges sem gázterv, sem pedig gázcsatlakozás
• Növelik az ingatlan értékét
• Környezetbarát fűtési és hűtési megoldást kínálnak
• Tökéletesen illeszthetők a legtöbb fűtési rendszerhez: felületfűtés, fan-coil, alacsony hőmérsékletű radiátoros fűtés.
  Ráadásul kiegészítőfűtés, gázkazán csatlakoztatására is fel vannak készítve.

 

Kiegészítő berendezések hőszivattyúhoz:                              
• Fűtési üzemhez: felületfűtés (padló/mennyezet), vagy fan-coil
• Hűtési üzemhez: mennyezet hűtés, vagy fan-coil
• Melegvíz-előállításhoz: HMV- tároló
• Költségkímélő üzemeltetéshez: napelemes rendszer

 

A hőszivattyús rendszer üzemeltetéséhez kedvezményes tarifákat is igénybe vehetünk a szolgáltatótól
Mint ahogy arról már biztosan mindenki értesült, a hőszivattyús rendszerek üzemeltetéséhez ún. kedvezményes tarifa csomagok társíthatók: GEO és/vagy H tarifa néven.

A két típusban közös pont, hogy mindkét megoldás környezetbarát, megújuló energiát használó berendezésekre vonatkozó villamosenergia szolgáltatás, és díjuk kb. 30-40 %-kal kedvezőbb, mint az A és B tarifáé. Hogy melyiket válasszuk? Ebben segítünk eligazodni:

A GEO tarifa (csak az ELMŰ és ÉMÁSZ területein igényelhető):
• Egész évben használható, viszont naponta 2 szer 2 órára szünetel az áramszolgáltatás (8.00-10.00 illetve
  16.00-18.00 között), tehát ebben az időszakban a fűtés is szünetel
• Ajánlott felületfűtés / felülethűtés hőleadóval ellátott rendszerhez, ill. nagy hőtároló tömeggel rendelkező épületekhez

A H tarifa (az ELMŰ és ÉMÁSZ és E.ON területein is igényelhető):
• Október 15-től április 15-ig vehető igénybe, de a nap 24 órájában rendelkezésére áll
• Főleg fűtésre ajánlott
• Külön mért, kéttarifás mérőberendezés (2 villanyóra) szükséges hozzá

 

Részletes információk a szolgáltatás igényléséről, a hozzá benyújtandó dokumentumokról, és az egyes berendezések műszaki követelményekről a szolgáltatók weboldalain találhatók.

 

A hőszivattyús rendszerek térnyerése az új építésű ingatlanok hőellátásában szinte vitathatatlan. A kedvező üzemeltetési költségek miatt meglévő fűtési rendszerek mellé is kitűnően illeszthetők. Amennyiben már kikérte szakember tanácsát, hogy melyik teljesítménykategória / típus lenne a legmegfelelőbb megoldás otthona fűtésére-, hűtésére és melegvíz-előállítására – úgy a Gépész Webáruház hőszivattyú kínálatából könnyedén választhat. 

 

 

 

Webáruházunk ajánlata

 

 

Atlantic hőszivattyú Baxi hőszivattyú Concept hőszivattyú
LOGO