Minden 30. újonnan használatba vett lakásban NEA SMART 2.0 helyiségszabályzó*

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1592  

 

A rezsicsökkentés korlátozásáról szóló kormányrendelet megjelenését követően közbeszéd tárgya lett a fűtési költség. Milyen lépések várhatók a fogyasztók részéről? Bizonyára sokan lesznek, akik egy kis odafigyeléssel sávhatár alatt tudnak maradni, így például egyszerű karbantartás révén, a használati szokások változtatásával, de kiemelt szerepe lehet új helyiségenkénti szabályozás beépítésének, amellyel akár 20% megtakarítás is elérhető.

Spóroljon a Rehau Nea Smart 2.0 helyiség szabályozóval

Az épületgépész szerelők kezébe ad a REHAU egyedi termékmegoldást az akár utólagos beépítésre is alkalmas NEA SMART 2.0 helyiségenkénti felületfűtés, -hűtés szabályozóval. A felületfűtéssel fűtött helyiség a nagy hőtároló képessége miatt nagyon stabil rendszer. Ez a sajátosság speciális követelményeket támaszt az alkalmazott szabályozással szemben.

Egyedi termékjellemzőkkel helyiségenkénti szabályozás felsőfokon
A NEA SMART 2.0 helyiséghőmérséklet-szabályozó megjegyezi a fűtési és használati jellemzőket és automatikusan igazodik hozzájuk. Ha a felhasználó mégis szeretne beavatkozni, akkor megteheti magán a készüléken, távolról alkalmazáson, vagy az Amazon Alexa beszédvezérlésen keresztül. A geofencing-technológiának köszönhetően csak akkor fűt, amikor a lakó otthon van vagy hazafelé tart.
 

A NEA SMART 2.0 felületfűtő, -hűtő helyiség szabályozó és az érzékelő kiváló megjelenésű és elegáns formatervezésű, kétféle színben: egyszerű és feltűnésmentes fehér, vagy a tekintetet vonzó fekete. Az időtlenül modern LED-es mátrix kijelző és a visszafogottan világító keret meggyőző.

 

A NEA SMART 2.0 rendszerelemek: egyszerű felépítés, gyors kivitelezés

Szobai egységek: elegáns kialakítás, smart funkciók

Megkülönböztetünk helyiség szabályzó és helyiség érzékelő szobai egységet.
A szabályzóként működő, letisztult dizájnnal rendelkező LED MÁTRIX kijelzőn a felhasználó láthatja, és igény szerint állíthatja az adott helyiség hőmérsékletét, illetve ellenőrizheti a rendszer páratartalmát, üzemállapotát.

Az érzékelő csak hőmérséklet és páratartalom érzékelésre szolgál, kijelzője nincs, és állítási lehetőség is csak a felhő alapú alkalmazás segítségével történhet. Mindkét típus rendelhető vezetékes és vezeték nélküli verzióban is.

A kivitelezés az épületgépész szerelő által is egyszerűen elvégezhető, mivel a teljes rendszer 24 V-tal működik. A legfontosabb egység a hibrid tulajdonságokkal rendelkező központ. A hibrid tulajdonságát annak köszönheti, hogy egyszerre képes kommunikálni a vezetékes és a vezeték nélküli termosztátokkal, lehetséges LAN porton keresztül vezetékes routerre csatlakoztatni, valamint Wi-Fi hálózaton keresztül is képes kommunikálni. Egy központ egyszerre 8 termosztátot képes fogadni.

Szabályzó központ, bázis – 24 V

 

R-modul
Ha a 8 helyiség szabályzó nem elég, lehetséges bővítő egységgel ezt tovább növelni 12 helyiségig. Ezt a bővítést az R-modullal valósítható meg.
Ha a 12 helyiség sem elegendő az épület számára, akkor a bővítés további bázisokkal megoldható úgy, hogy fel kell címkézni a bázisokat master és slave tulajdonságra. Maximálisan 5 db központ és 5 db R- modul alkalmazásával 60 helyiség szabályozása oldható meg.

 

U-modul
A szabályozási rendszer praktikus eleme az U-modul névre keresztelt bővítője, amivel kevert köri szabályozás és légszárító indítás valósítható meg. Lehetőség van a 4 analóg bemenet helyére előremenő és visszatérő hőmérséklet szenzorokat kötni, valamint vezetékes külső hőmérséklet érzékelőt.

 

Nea Smart 2.0-ról bővebben

 

A fejlesztések természetesen nem álltak meg
A NEA SMART 2.0 vonzerőjének további növelése érdekében további funkciókkal, komplexebb megoldásokkal is bővíthető. Ilyen funkció a fan-coil egységek vezérlésnek integrálása a szoftverbe, amely mind fűtési és mind hűtési üzemmódban is elérhető és minden helyiségre külön is aktiválható.

 

ÚJ! NEA SMART 2.0 TABS rendszerekhez
Fejlesztéseinkben kiemelt helye van a nagy népszerűségnek örvendő aktív betonfödém, a termikusan aktivált épületszerkezet szabályozásának.
A termikusan aktivált épületszerkezet (TABS) nagy tárolókapacitása miatt speciális vezérlési algoritmusokat és funkciókat igényel. 2022 júliusától a NEA SMART 2.0 egy fontos fejlődési szakaszhoz érkezett, mivel már termikusan aktivált épületszerkezetek fűtési szabályozására is alkalmas, amelyhez a 3.0 szoftververzió rendelkezésre áll:
• BKT épületszerkezet-temperálás
• oBKT felületközeli épületszerkezet-temperálás
• ipari felületfűtés

 

Melyek a speciális követelményei a TABS szabályozásnak?
A legfontosabb szempont a lényegesen nagyobb tömege a termikusan aktivált épületszerkezetnek a padló-, fal- és mennyezetsugárzó rendszerekhez képest. Ez a nagy termikus aktivált épülettömeg a kívánt szobahőmérséklet túllépéséhez vezethet, különösen a rendszer indításakor, vagy csökkentett üzemmódról normál üzemmódra való átálláskor. A túlfűtés megakadályozásának érdekében a maghőmérséklet, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a visszatérő vízhőmérséklet felügyelete szükséges. Egyes esetekben a TABS rendszer, például a BKT révén a betárolás csak éjszaka történik, míg nappal a légtechnikai rendszer vagy más sugárzó fűtési rendszerek a meghatározóak. Ebben az esetben is a betárolást átgondoltan kell biztosítani.

A TABS szabályozási algoritmusa két részből áll:
szobahőmérséklet szabályozó (proportional-integral)
 maghőmérséklet-szabályozó (proportional)
Ez a két rész egy közös jelet alkot, amely a TABS típusától függően különböző tényezőkkel súlyozott. Tágas lakótérben, egyterű irodában, előcsarnokban és kiállítóteremben, maximum 1500 m2-ig a helyiség hőmérséklet szabályozás optimalizálása több helyiségszabályzó használatával lehetséges. A termikusan aktivált épületszerkezetek hűtési szabályozására is alkalmas verzió 2023 áprilisától lesz elérhető.

 

A magas elvárásoknak is megfelel
A DANUBIO lakóparkban is beépítésre kerültek NEA SMART 2.0 rendszerek és mára mind a 159 lakásban megtörtént azok beüzemelése.
Büszkék vagyunk, hogy ebben az igényes építészeti remekműben, a magas műszaki tartalommal megvalósuló épületgépészeti rendszerek része a REHAU felületfűtő, -hűtő rendszermegoldása a NEA SMART 2.0 helyiségenkénti szabályozással.
Előny: akár 20% megtakarítás, egyszerű kivitelezés, távoli elérés.

 

Beüzemelés minden lépése

 

A NEA SMART 2.0 felületfűtő, -hűtő szabályozó kedvező ára, tudása teljességgel megfelel a használó igényeinek: egyszerű és könnyen átlátható a kezelése. Felújítás esetén a vezeték nélküli rendszer falvésés nélküli gyors telepítést, beüzemelést tesz lehetővé!

 

Az aktív betonfödémről bővebben

 

* KSH adatok alapján a 2022. 01-06. időszakban kiadott használatbavételi engedélyek számának figyelembevételével

 

 

Szebellédi Tamás
üzletágvezető
REHAU Épületgépészeti üzletág

 

 

Tovább Rehau Nea Smart 2.0 termékeinkre >>>

LOGO