Új Baxi hőszivattyúk és gázkazánok - változik a Baxi termékpalettája

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1596  

 

A földrengésszerű politikai és gazdasági események az épületgépészetre is óriási hatást gyakoroltak. Villámgyorsan változnak az igények és a lehetőségek – a gyártók pedig alkalmazkodnak ehhez. A BAXI az utóbbi időszakban csak kisebb módosításokat hajtott végre az általa forgalmazott hőszivattyúkon és gázkazánokon. De természetesen a háttérben folyamatosan folytak a fejlesztések. Ennek eredményeképp már megjelent az új koncepció első kazánja: a BAXI Luna Classic. A változás pedig folytatódik. Az alábbiakban bemutatjuk milyen újdonságok várhatók a BAXI-tól a közeljövőben. Az elkövetkező hónapokban pedig részletesen is megismertetünk mindenkit ezekkel a korszerű készülékekkel.

A politikai és gazdasági folyamatok hatása az épületgépészetre

A politikai és gazdasági folyamatok hatása az épületgépészetre
Az elmúlt évben megtapasztalhattuk, hogy az épületgépészeti szakma is milyen szoros kapcsolatban van a politikai és gazdasági folyamatokkal, eseményekkel. Ez magától értetődően mindig is így volt, de ehhez hasonlóan jelentős mértékű és ilyen gyors változásoknak valószínűleg még soha nem lehettünk tanúi.

Gondoljunk csak a rezsiárak jelentős módosulására (ennek okai ebben az esetben másodlagosak), ami szinte azonnal kikényszerítette azokat az energetikai korszerűsítéseket – mind a magántulajdonú, mind az állami tulajdonú épületekben – melyek az utóbbi 20 évben, számos ok miatt nem történtek meg. Azonnal nagyságrendnyivel megnövekedett az érdeklődés az ún. hagyományos energiát gazdaságosabban felhasználó eszközök és a megújuló energiát felhasználó berendezések iránt.

Továbbá rövid idő elteltével bebizonyosodott az a tény is, hogy a megújuló energia helyes és gazdaságos alkalmazásához is megfelelő műszaki és szabályozási kereteket kell biztosítani – jusson eszünkbe a napelemek energiatermelésének felhasználására vonatkozó szabályok váratlan változása. 

 

Termékfejlesztés
Megbolydult az épületgépészeti szakma. A gyártóknak, kereskedőknek, tervezőknek, kivitelezőknek ebben a forrongó helyzetben kell megtalálni a legjobb megoldásokat.
A BAXI, mint a magyarországi épületgépészeti piac egyik jelentős szereplője, azzal tud hozzájárulni ezen megoldások megtalálásához, hogy folyamatosan fejleszti a termékeit. Egyrészt természetesen a gázkazánok területén, ami a fenti változások miatt kissé háttérbe szorulhat, de a jelentősége továbbra is nagy marad. Másrészt a megújuló energiát használó eszközök területén – ami a BAXI esetében főképp a hőszivattyúkat jelenti.

 

Új gázkazánok
Az új termékek bevezetése már megkezdődött. Az alábbiakban nézzük meg, mit várhatunk a BAXI-tól a közeljövőben:
Az első fecske az idei év tavaszán érkezett. Ez a BAXI Luna Classic készülékcsalád. A következő változás 2023. év elején várható. Ekkor a jelenlegi prémium kategória, a Luna Platinum készülékcsalád fog megváltozni. A név marad Luna Platinum, de a műszaki tartalom jelentősen módosul.
2024-ben pedig a Baxi Luna Duo-tec E készülékcsalád helyett érkezik a BAXI Luna Comfort, a BAXI Duo-tec Compact helyett pedig a BAXI Luna Compact.

 

Új hőszivattyúk
2023-ban a BAXI hőszivattyúk is megújulnak. A BAXI PBS-i WH2 és FS2 más néven, vadonatúj műszaki tartalommal kerül forgalomba, már R32-es hűtőközeggel. Ez lesz a BAXI Alya WH és BAXI Alya FS készülékcsalád.

 

A Baxi Luna Classic készülékcsalád részletei
A műszaki változásokról folyamatosan informáljuk kedves partnereinket. Ennek jegyében ismerkedjünk meg először a A BAXI Luna Classic készülékcsaláddal!
A sikeres és népszerű BAXI Prime készülékek helyét veszi át a termékpalettán. A fejlesztés során A BDR Thermea Csoport és a BAXI mérnökei nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy felmérjék a kazánokat használó és forgalmazó kivitelezők, szervizpartnerek és kereskedők véleményét a jelenlegi szériáról. Az információk birtokában az volt a cél, hogy a BAXI Luna Classic vigye tovább a Prime pozitív tulajdonságait és javítsa az esetleges negatívumokat. Lássuk, milyen sikerrel jártak.

 

Kompakt kialakítás
A BAXI Luna Classic az ún. basic termékkategóriába tartozik, vagyis egy egyszerű, praktikus, jól használható kondenzációs gázkazán, amelyet kisebb családi házak, társasházi lakások, esetleg kis méretű közösségi épületek fűtésére és használati melegvíz ellátására ajánlunk. Várhatóan sok esetben meglévő kazánok cseréje esetén használják majd – ahogyan tapasztalataink szerint elődjét a Prime-ot is. Ahhoz, hogy a kivitelezés ilyen esetben is egyszerű legyen, szükséges a kis befoglaló méret: 700x395x285 mm. Ez az ultrakompakt kialakítás biztosítja, hogy a készülék nagysága nem korlátozza az alkalmazás lehetőségeit.

 

Modulációs tartomány
A BAXI Luna Classic modulációs tartománya, ahogy az a belépő szintű készülékek esetén általános: 1:5. Ez annyit jelent, hogy a 24 kW maximális teljesítményű kombi készülék 4,8 és 24 kW között képes fokozatmentesen szabályozni a teljesítményét. Ezzel a kazán megfelelően működhet alacsony hőigényű épületek esetében is, illetve az átmeneti (őszi, tavaszi) időszakokban úgy, hogy közben a felhasználók HMV-komfort igényeit is képes kiszolgálni. A folyamatos működés további előnyöket biztosít: kisebb lesz a kazán vesztesége, illetve a ki-be kapcsolások számának csökkenésével nő az élettartama.

 

B-Blocks technológia
A BAXI Luna Classic számos műszaki újdonságot tartalmaz. Az ún. B-Blocks technológiának köszönhetően megújult a levegő-gáz keverőegység és teljesen új primer hőcserélő került alkalmazásra. A BAXI továbbra is nemesacél hőcserélőt alkalmaz, de ezekben a kazánokban már a VALMEX által gyártott elemek találhatók. A hőcserélő az égéstérből, a kondenzációs részből és egy szilícium kerámiával védett szigetelt fémtárcsából áll, amely elválasztja a két területet. Jellemzője, hogy egy egyszerű, ovális, nagy keresztmetszetű rozsdamentes acél tekercsen alapul. Az egyspirálos hőcserélős technológia számos előnnyel rendelkezik: a nagyobb áramlási felület miatt, kevésbé érzékeny a szennyeződésekre, a kevesebb alkatrész csökkenti a gyártási hibák lehetőségét, nagy hatékonyságot és megbízhatóságot garantál.

 

Hidrogén alapú működés
A BAXI figyelemmel kísér minden olyan globális változást és lehetőséget, amely a fűtéstechnikában történik és reagál ezekre. A klímasemleges gazdaság megteremtésének egyik lehetséges lépése a földgáz részbeni kiváltása hidrogénre. Előrehaladott kutatások és gyakorlati kísérletek folynak ebben a témában nemzetközi szinten, de Magyarországon is. Elemzők szerint a részben vagy teljes egészben hidrogénnel üzemelő kazánok legalább akkora hatást gyakorolnak majd a piacra, mint a hőszivattyúk megjelenése. A technológia még kezdeti fázisban jár, de most kell megtenni az első lépéseket. A BAXI új fejlesztésű készülékeinek mindegyike – így a BAXI Luna Classic is – alkalmas arra, hogy legfeljebb 20%-os hidrogén arányú földgáz-hidrogén keverékkel üzemeljen.

 

Baxis csonkkiosztás
A BAXI Luna Classic esetében visszatért a belépő kategória fűtőkészülékeinél jellemző hagyományos, ún. „Baxis” csonkkiosztás. Mivel a beépített váltószelep az előremenő ágba került, megtaláljuk a két szokásos előremenő csatlakozást: fűtési előremenő és HMV irányban. Viszont visszatérő oldalon csak egy csatlakozási lehetőség van. Ennek megfelelően a fűtési és a HMV visszatérő vezetéket a kazánba történő belépés előtt kell közösíteni.

 

Beépített füstgáz csappantyú
A BAXI Prime kialakítására és tulajdonságaira vonatkozó pozitív jellemzőket a fejlesztésnél igyekeztek megtartani, sőt továbbfejleszteni. Így a BAXI Luna Classic készülékek is rendelkeznek beépített füstgáz csappantyúval. Bár a készüléken belüli elhelyezése kicsit megváltozott – a gáz-levegő keverő egység belső részében kapott helyet – funkciója megmaradt. Megakadályozza az esetleges füstgáz visszaáramlást és ezáltal ideálisan alkalmazhatóvá teszi a készülékeket gyűjtőkéményes rendszerek esetén, ahol a külső füstgáz visszacsapó szelep elhelyezése nem mindig megoldható.

 

Beépített időjáráskövető szabályzás
A beépített időjáráskövető szabályzás természetesen része a készülék vezérlésének. A megszokott és minden BAXI kazánnál alkalmazott QAC 34 külső hőmérséklet-érzékelő (Cikksz.: BAX_710487301) opcionálisan csatlakoztatható. Használatával elősegítjük a kazán ideális működését.

 

Energiatakarékos és hatékony működés
Folyamatosan a külső hőmérséklettől függő (egy általunk beállított és a fűtendő épület fizikai paramétereire jellemző fűtési jelleggörbe alapján) ideálisan alacsony előremenő és visszatérő víz hőmérséklet biztosítható – megfelelő viszonyokat teremtve ezzel a kondenzációs kazán energiatakarékos működéséhez.

Manapság kiemelt fontosságú, hogy a gázkészülék a lehető leghatékonyabban és a legkisebb környezetterheléssel működjenek. A BAXI Luna Classic ezen a téren is kiválóan teljesít. Szezonális helyiségfűtési hatásfoka 94 %, ami ebben a kategóriában kiemelkedőnek mondható. Valamint az NOx kibocsátási értékei 30%-kal csökkentek a megelőző kazánsorozathoz képest.

A BAXI Luna Classic fűtőkészülékek egy (BAXI Luna Classic 1.24), a kombi készülékek két (BAXI Luna Classic 24, BAXI Luna Classic 28) változatban kerülnek az üzletekbe.

 

Ázsóth Tamás
műszaki tanácsadó mérnök

 

Webáruházunk ajánlata

 

Baxi Luna Classic 1.24 kondencáziós fűtőkazán 20 kW

BAXI Luna Classic kondenzációs kombi kazán 20 kW

BAXI Luna Classic 28 kondenzációs kombi kazán 24-28 kW

 

LOGO