Megújult a Vaillant sensoHOME szabályozó

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1597  

 

Szinte pont 2.5 évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon a Vaillant márka sensoHOME (VRT 380(f)) programozható modulációs szobatermosztát családja, amely külső hőfokszenzor bekötéssel egykörös időjáráskövető szabályozóként üzemeltethető, buszkommunikációra képes Vaillant fali gázkészülék esetén.

Megújult a Vaillant sensoHOME szabályozó.

A sensoHOME VRT 380(f) tökéletesen teljesíti a vele szemben támasztott elvárásokat: nem elég, hogy ez az egyetlen termékcsalád önmagában képes kiváltani a korábbi paletta 3 típusát (calorMATIC VRT 350(f), 370(f) és VRC 450(f)), de megjelenése, illetve felhasználási lehetősége is tökéletesen igazodik a kor jelenlegi elvárásaihoz. Árszintje az „elődökhöz” képest, valamint tudása alapján kedvező, amit az idei évtől néhány új funkció tesz még inkább versenyképessé.

A sensoHOME VRT 380(f) főbb jellemzői
Attraktív megjelenés, intuitív használat
 Programozható és modulációs égőüzemre képes szobatermosztát: egykörös fűtési rendszerek esetén
 Applikáció bázisú működtetés is lehetséges (VR 921 átjáróval)
 Visszafelé is kompatibilis az összes eBUS gázkészülékkel (2007-ig)
 Egyszerű felszerelés és vezetett beüzemelési koncepció
 Kibővített szervizszolgáltatás lehetősége online és offline alapú diagnosztikai megoldásokkal
 Időjáráskövető szabályozó (kiegészítő külső érzékelővel)

Érintőgombos működésű Vaillant Sensohome modulációs szobatermosztát

Újdonságok a VRT 380(f)/2 típusok esetén
Naponta maximum 12 időablak beállítása lehetséges, azonban a sensoHOME módosított típusa már arra is képes, hogy a kézi felülbírálás (Quick Veto) funkciót csak egy meghatározott időtartamra (azaz néhány órára) vagy tartósan, az összes – előre beállított – időablakra érvényesítse. Az erre alkalmas gázkészülék (pl.: ecoTEC plus IoniDetect sorozat) alkalmazása esetén már a VRT 380(f)/2 típus is képes az energiafelhasználási adatok (áram- és tüzelőanyag fogyasztás) kijelzésére, kWh-ban és különböző periódusokra bontva.

Az előfűtés kívánt hőfokra funkcióval lehetőség van a programozott időablak kezdete előtt aktiválni a fűtési üzemet azzal a céllal, hogy az épületet a felfűtés kezdetének idejére már a kívánt hőmérsékletre felmelegíthessük. Ehhez egy algoritmus naponta beállítja az előmelegítési időt (maximum 4 óra) a korábbi tapasztalatok, az aktuális szobahőmérséklet és a programváltásig hátralévő idő alapján (2.ábra).

Az előfűtési idő funkció algoritmusának ábrája

Ez a funkció, csak az adott nap első időablakára kerül végrehajtásra. Abban az esetben, ha az előfelfűtés egyszer már elindult, akkor az csak az időablak elérésekor fejeződik be (nem pedig akkor, ha időközben a külső léghőmérséklet megemelkedik).

A „Szabályozási mód“ menüben megszűnt az „Analóg“ és „2-pont“ beállítás közötti paraméter kiválasztásának lehetősége. A szobatermosztát egy új szabályozási stratégia szerint működik, ez az adaptív helyiségszabályozási stratégia. Ez a stratégia az eddigi analóg szabályozás továbbfejlesztése, amely az analóg (arányos/proporcionális) szabályozáshoz integrált PI-szabályozással rendelkezik. Ennek köszönhetően az előírt előremenő értékének folyamatos illesztése érhető el (3.ábra).

Az adaptív helyiségszabályozás stratégiájának diagramja

A felfűtés megkezdéséhez parancsolt előremenő értékként a maximális előremenő hőfokának és a helyiség kívánt hőmérsékletének átlagértékét vesszük. Minél tovább van az előírt érték a tényleges hőfok alatt, annál magasabb a parancsolt előremenő értéke és fordítva. Amennyiben a kívánt érték ettől a -0,66 K és +0,66 K közötti tartományban eltér, akkor a parancsolt fűtővíz hőmérséklet 0,01 * ΔT/s értékkel eltolódik. Az ezzel meghatározott érték lesz a hőtermelő számára az újabb parancsolt fűtővíz hőmérséklet, amit 10 másodpercenként 0,5K-es felbontásban adunk meg.

A módosított szoftverrel ellátott Vaillant sensoHOME (VRT 380(f)/2) modulációs üzemű helyiséghőmérséklet-szabályozók cikkszámváltozás nélkül kerülnek (a helyi raktárkészlet függvényében) Magyarországon kereskedelmi forgalomba.

 

Fördős Norbert –
termékmenedzser (Vaillant brand)
Vaillant Saunier Duval Kft.

Vaillant logó

LOGO