Ötrétegű cső az optimális rendszer-kialakításhoz

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1631  

 

A webáruházunkban forgalmazott tekercses és szálas kivitelben egyaránt elérhető FixTrend, Concept, Unidelta és Uponor ötrétegű csövek elsősorban fűtési-, valamint vízellátási rendszerekbe építhetők be. Az ötrétegű csövek sokrétű alkalmazhatóságuk révén ma már az épületgépészetben legtöbbször használt csőfajtának számítanak.

Többrétegű cső

Ezekben a csövekben a középső alumíniumbetétet egy-egy polietilénréteg fogja közre, közöttük pedig hőálló ragasztót alkalmaznak kötőanyagként. Ebből következően a minőségi ötrétegű csövek mind a műanyag-, mind a fémcsövek jó tulajdonságaival bírnak, sőt együttes alkalmazásuk még járulékos előnyökkel is jár. Amellett, hogy alaktartóak és könnyen hajlíthatóak, a korrodálódástól, illetve a hőtágulás vagy a csöveket érő nyomás negatív hatásaitól sem kell tartanunk.

 

Az ötrétegű csövek használatának előnyei:

• 100%-osan oxigéndiffúzió-mentes,
• A műanyag csövek között legkisebb a hőtágulása (megegyezik a fémekével),
• Korrózióálló, kémiai és elektrokémiai behatással szemben is ellenálló,
• Zajszűrő, csökkenti az áramlás által okozott kellemetlen zajokat (a helyes csőátmérő kiválasztásával nem keletkezik zaj a
  rendszerben, az érintkezési zajok a helyes szereléssel elkerülhetők),
• Kopásálló, jelentős ellenállást mutat a mechanikus erózióval szemben, melyet a víz által sodort szilárd részecskék
  okoznak,
• Sima felületű (csekély nyomásveszteség),
• Könnyen hajlítható, így a szerelése nagyon könnyű és egyszerű. A cső egyszeri hajlítással a kívánt pozícióban megmarad,
  akár egy fémcső,
• Könnyen szállítható és mozgatható,
• Alacsony hőmérsékleten is meg-munkálható, rugalmas, hajlítható, hajlított formáját megtartja,
• A cső toxikológiai és higiéniai szempontból a legszigorúbb előírásoknak megfelel,
• Széles méretválaszték (16-110 mm-es átmérőig)
• Nyomáspróba-biztos termék (10 bar nyomásig)
• Nyomástűrő, max. 10 bar nyomásnál 0 és 70 °C közötti hőmérsékleten, 1,5 biztonsági faktorral 50 év élettartam garantált

 

Az ötrétegű cső felépítése

A FixTrend PE-RT padlófűtéscsövek, csak úgy, mint más a webáruházunkban forgalmazott hasonló termékek, a még csak most épülő, illetve a felújítani kívánt otthonokhoz egyaránt kitűnő megoldást biztosítanak.

Felépítésüket az alábbi ábra szemlélteti:

A FixTrend PE-RT/EVOH/PE-RT oxigéndiffúzió mentes padlófűtési cső felépítése

Az ötrétegű csövek azért is olyan népszerűek a kivitelezők körében, mivel azok felhasználási területe igen szerteágazó:

• radiátoros és padlófűtési rendszerek
• egyéb felületfűtési és hűtési rendszerek (fal és mennyezetfűtés)
• ivóvíz-ellátási és
• sűrített levegős rendszerek, továbbá
• ipari folyadékok és sós víz szállítására is alkalmasak.

A lefolyórendszerek és gázvezetékek kivételével tulajdonképp szinte bármi kiépíthető a segítségükkel. Széles fittingválaszték a korszerű- és gyors rendszerkialakításhoz.

 

1.   Ivóvízellátás

Azt talán külön ki sem kell emelnünk, hogy az ivóvízellátásnál mennyire fontos a csőrendszer megbízhatósága és higiéniája. Az ötrétegű csövekhez – könnyű alakíthatóságuk okán – kevesebb idomot kell beiktatni, így könnyebb úgy vezetni a csöveket, hogy elkerüljük a vízpangást. Emellett a megfelelő vastagságú alumíniumrétegnek köszönhetően a cső nem törik meg.

Ötrétegű cső használata ivóvíz-bekötéshez

 

2. Radiátorok fűtővízellátása

Radiátor bekötéshez is kitűnően használható megoldás. A radiátorok fűtővízellátásakor nagy előnyt jelent, hogy a műanyagrétegek jelentős mértékben csökkentik a hőingadozást, így nem kell aggódnunk a fűtéscső elöregedése miatt. A hőszigeteléssel is ellátott csövek kifejezetten alkalmasak a rendkívül magas – akár 95°C-os – hőmérsékletű fűtővíz cirkuláltatására.

Radiátor bekötés ötrétegű cső használatával

 

3.   Padlófűtés

A padlófűtés olyan hosszú távú beruházás, amelynél kulcsfontosságú, hogy a csőrendszer várható élettartama minél hosszabb legyen, hiszen a kivitelezési munkálatok befejeztével már nehezebb hozzáférni a javítandó szakaszokhoz. Az ötrétegű csövekben az alumíniumbetét megakadályozza, hogy oxigén jusson a csőbe, így elkerülhető a korrózió. A csövekre és a hozzájuk tartozó teljes fittingrendszerre kérhető garancia is csökkentheti a beruházás kockázatait.

 

4.   Központi fűtés

A központi fűtés tervezésekor fontos a rendszerszintű szemlélet. Az ötrétegű csövekkel könnyen, viszonylag rövid idő alatt lehet egy minden elemében kompatibilis, megbízható fűtési rendszert kiépíteni. Ebben nemcsak a csövek rugalmas felhasználhatósága, hanem a jól variálható idomok széles spektruma is rendelkezésünkre áll.

 

5.   Falfűtés/hűtés

A falfűtés/hűtés talán kevésbé elterjedt, de számos előnnyel járó technológia. Amellett, hogy otthonát megszabadíthatja a látható fűtő/hűtőegységektől, minimális energiaráfordítással elérheti és folyamatosan fenntarthatja vele az optimális hőmérsékletet. Akárcsak a padlófűtésnél, itt is kígyóvonalban kell a falban vezetni a csöveket, amit a flexibilis és kiemelkedő mechanikai szilárdságú ötrétegű csövekkel tökéletesen kivitelezhetünk.

 

Szigeteléssel a tartós védelemért

Az energiaveszteség elkerülésére, vagy épp falban történő, esetleg kültéri elhelyezés esetén célszerű szigetelt csőrendszer mellett letenni a voksunkat. Megfelelő szigetelés mellett ugyanis nem kell tartanunk sem a párakicsapódás okozta deformitástól, sem pedig az esetleges hőveszteségtől, mely elsősorban a melegvizes-rendszerek esetén jelentkezhet.

Szigetelt ötrétegű csövek

A csőszigetelés természetesen nem számos plusz munka és vesződség kérdése. Webáruházunkban Concept, Unidelta Flex-All, Uponor Uni Pipe és FixTrend Tech PE-RT II/Al/PE-RT II raktáron tartott szigetelt ötrétegű csövek széles kínálata várja vásárlóinkat.

Nem mindegy azonban, hogy az adott csőtípus hol és milyen közeget szállít majd, továbbá a csővastagság sem. Így vásárlás előtt mindenképp fontos a szakszerű felmérés. Ivóvízhálózatok és a fűtési rendszerek kiépítésekor jellemzően
50 mm-es átmérőig használják ezeket a csőtípusokat. A termék kínálat azonban 16-110 mm-es átmérőig terjed, így amennyiben nem biztos a választott termékek típusában, úgy vásárlás előtt mindenképp kérje ki szakértő segítségét.

 

 

Webáruházunk ajánlata

 

Ötrétegű cső Szigetelt ötrétegű cső Padlófűtéscső
LOGO