Légtisztító mohafal Budapesten, az erdő erejével

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #284  

 

Nem mindennapi fejlesztésre adta a fejét Budapest III. kerülete. Óbuda úgy döntött, hogy elébe megy a szmog riadóknak és egy intelligens informatikai megoldásokat tartalmazó, önfenntartó mohafallal tisztítják meg a kerület levegőjét.

Helytakarékos és természetes megoldás a légszennyezettség csökkentétére

A Németországban környezetvédelem céljából kifejlesztett technológia a CityTree névre hallgat, aminek lényege, hogy csökkentse a légszennyezettséget 275 városi fa levegőtisztító képességével. A megoldás igen helytakarékos, hiszen van 1, illetve 3,5 négyzetméteres helyet elfoglaló változata is.

A szerkezet csökkenti a légszennyezettséget, továbbá digitális rendszerei gondoskodnak a folyamatos adatgyűjtésről, melynek eredménye a fal információs felületén meg is jelenik. Látható a pillanatnyi légszennyezettség és a mohafal teljesítménye számszerűen is.

A mohakazetták víz- és tápanyagellátását egy automatizált rendszer végzi, sőt saját esővíztartállyal is rendelkezik a szárazabb időszakokra, így minden körülmények között megbízható légtisztító rendszerként képes funkcionálni.

A CityTree működéséhez szükséges elektromos áramot napelemekből nyeri ki, melyet akkumulátorban tárol, így napszaktól függetlenül működhet.

A fejlesztők gondoltak a huligánokra is, ugyanis a mohafalat, a kijelzőket, illetve a padot is vandálbiztosra, ráadásul időjárásállóra tervezte a német startup cég. A kicsi, de mégis hatalmas légzőfelülettel rendelkező növények a legnagyobb szmog riadók idején is hatékonyan szűrik, tisztítják a levegőt.

Forrás: Index.hu

LOGO