Fűtési rendszerek vízkezelése és védelme a BWT-vel

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #363  

 

A fűtővíz kezelés célja a korrózió és vízkőokozta károsodások megelőzése a zárt fűtőkörű rendszereknél. A fűtési rendszer korróziójának mértéke függ az anyagok és a hőátadó folyadék (fűtővíz) tulajdonságaitól, a berendezés tervezésétől és kivitelezésétől, illetve az anyagok kezelésétől és az üzemi feltételektől. Ezek a tényezők együttesen határozzák meg a korrózió szintjét egy fűtési rendszerben.

Korrózióvédelem és vízkövesedés elkerülése a BWT-vel

A BWT az osztrák ÖNORM H 5195-1 szabványt figyelembe véve az alábbi termékeket kínálja kazántápvíz kezeléshez
- Nagy teljesítményű öblítő berendezések a fűtési rendszer első feltöltés előtti víz-levegős öblítésére
- Mikroszűrő (szűrési finomság <25 µm) az öblítő-, táp- és pótvíz szűrésére
- Visszaáramlás gátló az ivóvízhálózat védelmére
- Vízlágyító rendszerek (ioncsere-alapú) a táp- és pótvíz sótalanítására az ÖNROM H 5195-1 szabvány szerint, telepített és mobil változatban.
- Mobil fordított ozmózis rendszer sótalanított vízzel való feltöltéshez
- Mérőműszerek a fűtővíz kezelésére szolgáló adalékanyagok adagolásához
- A fűtési körben elhelyezett szűrőbetétek a korrózió által képzett anyagok kiszűrésére
- Mérőeszközök, vizsgálóeszközök, vízelemzés
- Tisztító és passziváló vegyszerek (inhibitorok)

A BWT vízkezelés kategóriájának termékei kiválasztása előtt mindenképp ellenőrízni kell, hogy a hűtőköri rendszer gyártója milyen vízminőséget ír elő. A fent emíltett VDI szabványok csak irányadók, Magyarországon még nem lettek átvéve.

Fűtési rendszerek védelme BWT AQA therm – az optimális fűtési rendszerekért
A fűtési rendszerek az évek során egyre kompaktabbá váltak. Mára a legkisebb hőátadó felületek a leghatékonyabbak, bár kompakt méretük miatt ezek a legsérülékenyebbek is. Csak pontosan vezérelt és összehangolt ciklusok, hőmérsékletrétegződést elősegítő tágulási tartályok, keverők, vezérlőszelepek, szivattyúk révén érhető el a megfelelő energiahatékonyság. Ahhoz, hogy a fűtési rendszer a lehető leggazdaságosabban működjön, megfelelő fűtővízre van szükség.

Az előírásoknak megfelelő, tökéletes víz a hatékony fűtésért
Ha normál ivóvizet táplálunk a fűtési rendszerbe, az számos gondot okozhat a háztartásban. A hideg vízben oldott kalcium kezdetben láthatatlan, ám ahogy a víz felmelegszik és belép a fűtési körbe, a kalcium egy része kioldódik és lerakódásokat képez. A fűtési rendszer vízkövessé válik, ami eltömődéshez és hibás működéshez vezet. A rozsda ugyancsak károsíthatja a rendszert. Az ebből következő levegősödés zajossá teszi a csöveket és csökkenti az épület legmagasabb pontjain elhelyezett radiátorok hőleadását. Így az egész rendszer, beleértve a keringetőszivattyút, színvonalán alul teljesít.

Emiatt több energiára van szükség a lakás vagy az épület melegen tartásához, hiszen a csövek belsejét vízkő borítja, ami hőszigetelőként viselkedik. Az ilyen jellegű hőszigetelés azonban nem jó: csupán 1 mm-es vízkőréteg a hőátadó felületen már 80%-kal csökkenti a hővezetési tényezőt, ami akár 20%-kal csökkenti a fűtés hatékonyságát és a hatásfokát. Ez azt jelzi, hogy a fűtési rendszereket lágy vagy alacsony sótartalmú vízzel kell táplálni, amelyet érdemes fűtési rendszer védelmére szolgáló vegyszerekkel kiegészíteni. Fontos, hogy a fűtési rendszer a fűtő berendezések gyártói által előírt vízminőséggel legyenek feltöltve.
 
Hatékonyabb fűtés vízkő és dugulás nélkül (a tökéletes vízkezelés záloga)
A BWT AQA therm rendszer az ideális megoldás: a tökéletesen hangolt berendezések az előírásoknak megfelelően sótalanítják és lágyítják a fűtési rendszerbe betáplált vizet. Az AQA therm család termékeivel megelőzhetjük a kioldódó kalcium, a vízkőlerakódások és a rendszer levegősödése okozta problémákat. Ettől csökkennek a fűtési költségek, illetve a fűtés zajszintje. Biztosíthatjuk a fűtési rendszer megfelelő működését.

A fűtővíz védelme hosszú távon hozzájárul az ingatlan értékének megőrzéséhez, hiszen a hatékony fűtési rendszer elengedhetetlen ahhoz, hogy egy otthon kényelmet és minőséget sugározzon. A rendszert ráadásul hosszú, több évtizedes élettartamra terveztük.

 

LOGO