Készüljön fel a fűtési szezonra!

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #380  

Lassan bekúszik a hétköznapokba az ősz, ami egyben a fűtési időszak kezdetét is jelenti. Mikor és miért is érdemes a fűtési rendszert átnézetni? Ázsóth Tamás BAXI projekt- és műszaki tanácsadó mérnökkel járjuk körbe a témát.

Gazdaságosan Baxi kondenzációs kazánnal

Nagyon sok hazai háztartás fűtését és használati melegvíz ellátását gázkazánok biztosítják. Az ilyen kazánok jó és tartós működésének a feltétele az időnkénti (a legtöbb gyártó ajánlása szerint évente egyszer) megfelelően képzett szakember által végzett ellenőrzés és karbantartás. Ezt a tevékenységet az év során bármikor el lehet végezni, de célszerű a tavaszi, nyári időszakban, a fűtési idény kezdete előtt megrendelni, hiszen az ekkor felmerülő esetleges problémák még minden különösebb gond nélkül orvosolhatóak. A fűtési idény alatt a rendszer 1-2 napos leállása, például egy régebbi kazán nehezebben beszerezhető alkatrésze miatt, rengeteg kellemetlenséget okozhat. Ezt kis előrelátással elkerülhetjük.

A gyakorlat viszont sajnos azt mutatja, hogy minden év őszi időszakában nő meg a gázkazán szereléssel és karbantartással foglalkozó szakemberek megkereséseinek a száma. A hidegebb időjárás beköszöntével a háztartásokban beindítják a közel fél éve leállított és elfelejtett fűtési rendszert, de számos esetben problémák jelentkeznek: rosszul működik, vagy el sem indul a kazán. A tapasztalatok szerint ez szinte csak akkor fordul elő, ha a felhasználó elhanyagolta a gázkészülékek rendszeres felülvizsgálatát, karbantartását.

Egy gázkazán évenkénti karbantartása (melyet minden gyártó javasol) nem „úri huncutság”, amivel a forgalmazó vagy a szervizes szakember egy újabb bőrt próbál lehúzni a tulajdonosról. A szakszerűen elvégzett karbantartás szükséges ahhoz, hogy a készülék a lehető leghosszabb távon gazdaságosan és biztonságosan üzemeljen. Egy gázkészülék, bizonyos értelemben, legalább olyan veszélyes üzem, mint egy gépjármű, ezért mind a magunk kényelme mind a családunk biztonsága érdekében megérdemli a törődést.

A kazán folyamatos működése során az alkatrészek kophatnak, szennyeződhetnek, esetleg meghibásodhatnak. A tüzeléstechnikai paraméterek is változhatnak, márpedig ezek kismértékű módosulása is a hatásfok csökkenéséhez vezethet. A folyamatos ellenőrzés kiszűrheti ezeket a hibákat. A rendszeres, de kis költségű karbantartásokkal megelőzhetjük a későbbi komolyabb problémákat, melyek javítása általában hosszabb időt vesz igénybe és jelentősen megterhelheti a pénztárcánkat.

Egy gázkazán karbantartása összetett feladat. Elsődlegesen el kell végezni az égőtér és a hőcserélő tisztítását. A beszívott égési levegőben lévő por ráéghet a hőcserélőre emiatt fokozatosan romlik a kazán hatásfoka, valamint az égőtér frisslevegő ellátása, amely tökéletlen égéshez és előbb-utóbb a kazán leállásához rosszabb esetben balesethez vezethet. Ebben van jelentősége az éves karbantartásnak, ugyanis pont a lerakódások miatt, a készülékek évről évre többet fogyaszthatnak. A rendszeresen karbantartott készülék még 10-11 éves korukban is kiválóan üzemelnek, de előfordul, hogy egy 6-8 éves kazánt pont az elhanyagolt karbantartás miatt kell lecserélniük a tulajdonosoknak.

Ellenőrizni kell továbbá a biztonsági berendezések és egyéb alkatrészek (pl.: elektródák, gázszelep, ventilátor, szivattyú, stb.) állapotát, és szükség esetén ezeket javítani vagy cserélni kell. Fontos szempont a füstgáz elvezető rendszer vizsgálata, hogy nincs-e valamiféle elzáródás. A fűtési rendszer nyomásának és állapotának felmérése is a feladat része. Végül a szakember megvizsgálja, hogy a kazán a gyártó által előírt paramétereken belüli tartományban működik-e, ha pedig szükséges elvégzi a megfelelő beállításokat.

A kazánok javításához és karbantartáshoz – mint láthatjuk – nagy szakértelem, tapasztalat és megfelelő eszközpark (szerszámok, műszerek, alkatrészek) szükséges. Ezért ilyen feladatokkal csak hozzáértő, és az adott készülékhez megfelelő jogosultságokkal rendelkező vállalkozást vagy személyt szabad megbízni. Az elismert kazángyártók, így a BAXI is jellemzően országos szervizhálózattal rendelkeznek, melynek tagjai megfelelnek a fenti feltételeknek.

Több, mint 110 településén találkozhatunk a BAXI, több mint 300 képzett, szakmailag felkészült szervizes kollégájával, így az országban bárhol, kis távolságon belül elérhető a szolgáltatás, amely kiterjed a készülékek beüzemelésére, jótálláson alapuló és azon túli javításaira valamint a karbantartásokra egyaránt. Folyamatosan frissülő Országos szervizlistánkat használva Ön is könnyedén választhat a Gépész Márkaszervizzel szerződésben álló szakemberek közül.

BAXI kazánjaink közül a fenti cikk kiegészítésére a BAXI Luna Duo-tec kondenzációs kazánokat ajánljuk.

 

LOGO