Miben más a termosztátos rendszerű csaptelep?

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #481  

 

Termosztátos kádtöltő- és zuhany csaptelepek

A KLUDI termosztátos csaptelepek kapcsán a legismertebb tény, hogy pontos vízhőfok-beállítást tesznek lehetővé. Erre azonban a legtöbben rá is vágják, hogy ez az egykaros keverő csaptelepekkel is megoldható, mi ebben a plusz? Megéri a plusz beruházási költséget? Kiknek ajánlott és kiknek nem?

A pluszt – értelem szerűen – a termosztátegység adja, mely nemcsak a beállítást, de a választott hőfok állandó megtartását is garantálja. Ennek leginkább zuhanyzás közben lehet komoly szerepe, ha arra gondolunk, milyen kellemetlen, ha valamilyen külső hatásra a víz hőmérséklete ingadozni kezd, nem is beszélve a forrázás veszélyeiről.

A Kludi termosztátos csaptelep „vezérlése” a beáramló víz hőmérsékletétől függetlenül állandó szinten tartja a kimeneti víz hőfokát, hogy a kézizuhanyból már az általunk beállított hőmérsékletű víz távozzon. Kádtöltés esetén ez inkább kényelmi szempont, bár elsőgyermekes szülők számára jócskán megkönnyíti a fürdetést, ha eleve a baba számára optimális hőmérsékletű vizet engedhetnek a kádba.

Kisgyermekes családok, de idősebb, esetleg mozgásában korlátozott családtaggal együtt élők számára is nagyobb biztonságot nyújt, hogy a termosztátos zuhany-, illetve kádtöltő- és zuhanycsaptelepen egy biztonsági retesz véd a forrázástól. Ez a határológomb 38°C-nál zár, és nem engedi, hogy egy véletlen mozdulattal ennél magasabb hőmérsékletű víz folyjon a csaptelepből. Szükség esetén a reteszgombot lenyomva tartva természetesen magasabbra tudjuk állítani a hőfokot.

Ha ez a megoldás ilyen egyszerű, vajon miért nincsen minden háztartásban termosztátos csaptelep?
A válasz egyszerű: ennek a technológiának is megvannak a korlátai. A vízhőfok állandó megtartását nem tudja szélsőséges hőingadozás esetén garantálni, így például nyílt rendszerű, átfolyós vízmelegítők, vagy egyéb olyan vízhálózati rendszerek mellett, ahol nem ésszerű és tolerálható tartományon belül ingadozhat a csaptesthez érkező víz hőmérséklete, nem ajánljuk a termosztátos csaptelep beépítését. Szintén nem javasolt a termosztátos csaptelep használata, ha van rá esély, hogy a ház vízhálózatába szokatlan szennyeződés kerülhet – ilyen lehet a városoktól messze épült hétvégi házak szivattyús rendszerről működtetett hálózata. Ezen a helyzeten megfelelő vízszűrő beépítése segíthet, de a fentiekhez hasonló lehetőségek miatt érdemes még a vásárlás előtt konzultálni szakemberrel.

Szerencsére hazánkban egyik kizáró tényező sem jellemző, így bátran ajánljuk a KLUDI kínálatában kapható termosztátos termékeket. Bár – precíziós rendszer lévén – ezen csaptelepek bekerülési költsége valamivel magasabb a hagyományos technológiát képviselő társaikénál, hosszútávon gazdaságosabb megoldást nyújtanak, hiszen nem használunk el felesleges vizet és energiát a kívánt vízhőfok beállításáig, ráadásul a használat közbeni élvezeti értékük is jóval magasabb.

LOGO