Kazánház felújítás Kalocsán

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #489  

 

Magyarországon számos intézmény és társasház szembesül azzal a helyzettel, hogy az építésekor korszerűnek mondható, de már 30-35 éve működő fűtési hálózata, kazánháza már nem felel meg napjaink igényeinek. Jellemzően ezeknek a rendszereknek az energiahatékonysága és üzembiztonsága is alacsony szintű, épp ezért megérettek a felújításra. Természetesen egy ilyen felújítás nagy anyagi áldozattal is jár. Azonban az intézmények fenntartói, illetve a lakóközösségek többsége felismeri, hogy ez egy viszonylag gyorsan megtérülő befektetés.

Duo-tec MP készülékekkel a tökéletes komfortért

A számos jó példa közül az egyiket, a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda Általános Iskola és Gimnázium kazánházának felújítását szeretnénk bemutatni.

A Kalocsa központi részén elhelyezkedő épületegyüttes hőellátását egy központi kazánházból biztosítják. A felújítás előtt itt 10 db FÉG-Vestale modulból álló kazántelep működött, amely egyrészt a fűtést, másrészt az épület használati melegvíz ellátását biztosította. A több mint 20 éves működés után a rendszer hatékonysága és megbízhatósága már számos kívánnivalót hagyott maga után. Ezért az intézmény vezetősége egy teljesen új rendszer kiépítése mellett döntött, a meglévő készülékek felújításával szemben. A feladat tehát a fenti kazántelep kiváltása volt, úgy hogy az egyelőre érintetlenül hagyott szekunder fűtési rendszert megfelelően és gazdaságosan képes legyen működtetni.

Az épület és a fűtési rendszer felmérésére 2017 első felében került sor. Ezt a feladatot és az épületgépészeti rendszer tervezését Kővári Zoltán épületgépész mérnök végezte el. A számítások és hosszú évek üzemeltetési tapasztalata alapján kiderült, hogy a régi rendszer túlméretezett volt, a valójában szükséges hőigény 800 kW. Olyan kazánrendszert kellett keresni, amely képes biztosítani ezt a maximális teljesítményt, jól szabályozható és fedezi a használati melegvíz termelés hőigényét is. Továbbá, mivel itt egy tetőtéri kazánház felújításáról beszélünk (ez volt az általános megoldás a FÉG-Vestale kazántelepek esetében) fontos szempontként jelentkezett, hogy az új kazánokat egyszerűen fel lehessen juttatni ide.

A választás végül a BAXI nagy teljesítményű, kondenzációs fali gázkazánjára, a LUNA DUO-TEC MP+ 1.110 kondenzációs kazánra esett. Ez a korszerű kondenzációs fali gázkazán a saját kategóriájában az egyik legszélesebb modulációs tartománnyal rendelkezik. 12,4 kW és 110 kW teljesítmény között fokozatmentesen szabályozható (50/30 C° fűtési előremenő/visszatérő víz hőmérsékletet feltételezve). Beépített modulációs keringtető szivattyút és biztonsági szelepet (4 bar) tartalmaz. A készülék a jelenleg legfejlettebb Siemens LMS 14 szabályzással van ellátva. Ez rendkívül rugalmas felhasználást tesz lehetővé, szinte bármilyen fűtési rendszerhez illeszthető. Esetünkben 8 db BAXI LUNA DUO-TEC MP+ 1.110 gázkazánra volt szükség, de ezekből a készülékekből akár 16 db is üzemeltethető kaszkádkapcsolásban. A készülékek a nagy fűtési teljesítményhez képest kompakt méretekkel (952x600x584mm) és alacsony tömeggel (93kg) rendelkeznek. Könnyen szállíthatók, sokféleképp telepíthetők és helyigényük lényegesen kisebb, mint a hasonló teljesítményű álló kazánoké.

Az épület meglévő fűtési rendszere változatlanul megmaradt, ezért a tervező fontosnak tartva a kazánok védelmét - egyetértésben a gyártó képviselőivel - a BAXI Luna Duo-tec MP kazánok primer fűtési körének fizikai leválasztását javasolta. Ezt egy megfelelően méretezett hőcserélővel valósították meg. Mivel a hőcserélő tömege jelentős (több mint 500 kg), szükség volt a födém vizsgálatára és megerősítésére. A szekunder oldalon új szivattyúk kerültek betervezésre, valamint egy 500 literes HMV tároló külső hőcserélővel.

Az égéstermék elvezetés, figyelembe véve, hogy tetőtéri kazánházról van szó, kazánonként egymástól függetlenül történt. Az égéshez szükséges oxigént a készülékek a kazánházból veszik. Ezért fontos volt a megfelelő levegő utánpótlás biztosítása, illetve minden kazán füstgáz elevezetésébe füstgáz visszaáramlás gátló került beépítésre.

A fűtési rendszer vezérlését kazánok végzik. A kaszkád rendszerbe kapcsolt 8 db BAXI LUNA DUO-TEC MP 1.110 gázkazán kiegészítve 2 db AVS 75.391 modullal alkalmas erre. A kaszkádkapcsolás ma már nem számít új megoldásnak, de forradalmasította a többkazános rendszerek üzemét. A szabályzás folyamatosan felügyeli a kazánok működését néhány egyszerű alapelv alkalmazásával:

- a készülékek a modulációs tartományon belül üzemeljenek

- a lehető legkevesebb kazánt használjuk egy időben

- a berendezések lehetőség szerint közel azonos üzemórát működjenek

A kaszkádrendszerben alkalmazott készülékek élettartama így megnövekszik, az általuk biztosított éves átlagos hatásfok pedig kiemelkedően magas lesz.

 

 A beruházás teljes körű épületgépészeti kivitelezését a Rideg László egyéni vállalkozó, víz-gáz-fűtés szerelő mester végezte.

A berendezések és a szereléshez szükséges anyagok kizárólagos beszállítója a SZIG-VÍZ-KER Kft. épületgépészet szaküzlet volt.

 

Ázsóth Tamás
műszaki- és projekt tanácsadó mérnök

A Baxi Luna Duo-tec MP gázkazánokat az alábbi linkre kattintva tekintheti meg:

LOGO