Így készül az épített zuhanyfülke

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #490  

 

Ha épített zuhanyfülke kialakítása mellett döntünk, fontossági sorrendben erre a hat szempontra feltétlenül figyeljünk!

A zuhanyfülke építésének lehetséges mozzanatai

A zuhanyfülke építésének lehetséges mozzanatai, időbeli és fontossági sorrendben.

Vízelvezetés

- Talán a legelső feladatok közé tartozik a megfelelő vízelvezetés kialakítása, hiszen az alap működéshez nélkülözhetetlen. Véd az elöntés, beázás veszélytől is.
- Amikor vízelvezetésről beszélünk akkor a legfontosabb a megfelelő szifon és zuhanyfolyóka kiválasztása, a szükséges csatlakozókkal, fittingekkel.
- A süllyesztett szifonok, folyókák esetében nem mindegy, hogy milyen vastag aljzat, vagy fal áll rendelkezésünkre, esetleg egy meglévő padlófűtés jelentősen komplikálhatja a dolgot, komolyabb átalakítást igényelhet.
- Panel lakásnál, ahol vékonyak a födémek, meg kell emelni a tálca szintjét, hogy elegendő helyet kapjon a szifon és a bekötések, ez lehet akár 10-15 cm.
- Extra lapos bűzelzárók vannak 5 cm magas helyigénnyel, 33 l/perc áteresztéssel.
- A nem megfelelő áteresztésű lefolyó, szifon és csatorna bekötések később komoly problémákat jelenthetnek, duguláskor elöntést is okozhatnak. Nagy áteresztő képességű például az 54 l/perc. (A normál szifonok 28 l/perc vízátfolyásúak.)
- Sok hagyományos, eleve emelt zuhanytálca biztosítja a megfelelő magasságot a szifonnak, ha az elvezető cső (4/5 cm vastag) egyébként bent van az aljzatban.

Zuhanytálca kialakítása
-A tálca lehet akril-hab kompozit, esetleg öntött márvány műgyanta/dolomit-zúzalék anyagú is. Ritkán kapható a hagyományos préselt, zománcozott fémlemez tálca is.
- A tálca emelés lehet eleve anyagában öntött, vagy fémlábakkal és körbe épített. Egyes típusok kérhetők magasítóval, előlappal, ami csempével burkolható.
- A padlóba süllyesztett, vagy padlószinten fekvő megoldásoknál, már a padlórétegek kialakításánál kell a szifon teljes beépítését elvégezni, ha van rá hely.
- Ügyelnünk kell a megfelelő lejtésre (csempénél 4%), akár előregyártott, vagy épített a zuhanytálca, mindig legyen beállítva annyi lejtőszög, hogy víz ne álljon a felületen. A profi, kész vízszintezett zuhanytálcák eleve a lefolyóhoz gyűjtik a vizet.
- Az épített zuhanyfülkéknél formailag is több megoldás lehetséges. Építhetünk aljzattal egy síkú, vagy abból kiemelkedő tálcát, de kialakíthatunk csak pár centis peremet a belépő részhez, ezzel gátolva a víz szétfolyását.
- A küszöb nélküli épített, akadálymentes zuhanytálca most nagyon divatos. Lehet vitatkozni a praktikusságán, ha esetleg szétfolyik a víz.
- Épített tálcánál használhatunk hagyományos központi összefolyót, de szebb, viszont drágább a vonalszerű összefolyó, ami a zuhanyfülke szélénél fut.

Szigetelés

- A szigetelés mindenek előtt és felett a legfontosabb a vizes helyiségben, de leginkább egy zuhanyozó építésénél.
- Az épített zuhanyfülke legjobb barátja a kenhető szigetelőfólia (vagy más egyéb erre a célra szolgáló lemez rendszer) és a sarokerősítő szalag, ezek kihagyhatatlanok a munkálatok során. Inkább költsünk rá az elején picivel többet, minthogy később kifizessük a károkat és a felújítás költségeit.

A burkolatok kialakítása

- A csempe vagy mozaik burkolat kialakításának csak a fantázia szab határt. Ha megvan a számunkra tökéletes terv, szerezzük be a szükséges összetevőket, és akár nekiállhatunk a munkának, vagy megbízunk egy mesterembert.
- Az épített fülkék méretezésénél praktikus trükk a kiválasztott csempe méretének figyelembe vétele, így nem kell darabolni a hátoldali fali csempéket.
- A fülke falának burkolata lehet a fürdő többi részével látványban teljesen összefüggő, vagy funkcióját jelezve egészen elkülönülő.
- A falburkolat alatt is, de az épített zuhanytálcánál kiemelkedően fontos a megfelelő minőségű és gondosan végzett vízzáró szigetelés kialakítása.
- Az aljzat kialakításánál legbiztonságosabb megoldás valamilyen csúszásmentes (R11-es) mozaik, vagy járólap, amivel a megfelelő lejtés is könnyedén kialakítható.
- Az épített tálcáknál folytathatjuk a helyiség padlójának burkolatát, ha az is kellően csúszásmentes, de kialakíthatunk határozott vizuális területet is.
- A természetkedvelők akár kavics burkolatot is tehetnek a fülke padlójára, mely nem csak mediterrán hangulatot idéz hanem még a talpunkat is finoman masszírozza és kevésbé csúszós felületet ad.
- Kavicsmintás, vagy töredezett kőmintás, többnyire kültéri gres járólapok kiváló csúszásmentességgel bírnak és természetközeli hatásuk is van. Szóba jöhetnek az ipari felhasználásra gyártott dudoros felületű burkolólapok is.

A zuhanyfülke stílusa

- Egyre népszerűbb az olyan épített zuhanyfülke, ahol a fürdőszoba rendes burkolata folytatódik a zuhanyzóban küszöb és tálca nélkül. Itt különösen fontos a vízelvezetés gondos kialakítása és a padlóba építhető hosszú zuhanyfolyóka.
- A padlóval folytatólagosan csempézett zuhanyzók esetében különösen fontos, hogy a látványt ne törje meg egy oda nem illő alkatrész, akkor sem, ha műszakilag indokolt, mint például az összefolyó. Kerüljön a tálca sarkába, vagy a szélére!
- Hogy milyen vonalvezetésű üveg kabint építtetünk ki, azt maga a fürdőszoba és az otthonunk stílusa eldöntheti. Ebben egy lakberendező is segíthet.
- A szögletes fülke modernebb, tágasabb, ugyanakkor nagyobb helyet foglal, mint az íves. Lehet egyenes, térelválasztó jellegű, ami leválaszt egy részt a fürdőszobából.
- Az üvegajtók lehetnek toló vagy nyíló rendszerűek. A nyílók strapabíróbbak, tartósabbak. Viszont gyakran a helyszűke miatt a tolóajtók praktikusabbak, ritkán ütköznek bármivel.

Költségek

- Az épített zuhanyfülke nagyságrendekkel nagyobb beruházás, mint egy kész kompakt zuhanykabin megvétele. Míg ez utóbbi tartóssága általában 3-4 évre szól, addig az épített zuhanyozó több évtizedet is szolgálhat, tehát megéri a többlet.
- Kész kabint csak azok vegyenek, akiknek valamiért kifejezetten rövid időre van rá szüksége, és/vagy nem akarnak vesződni az építéssel.

 

Az alábbi linkre kattintva megtekintheti FixTrend zuhanyfolyóka kínálatunkat:

 

Forrás: homeinfo.hu

LOGO