LEVEGŐT A GÁZKÉSZÜLÉKEKNEK!

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #511  

 

Energiamegtakarítás céljából szinte „becsomagoljuk” épületeinket, régi ablakainkat korszerűbb hő és hangszigetelést biztosító műanyag vagy fa nyílászárókra cseréljük, ami igen jó hatást gyakorol a fűtésszámlánkra, de akár halálos balesetek okozója is lehet!

Nyílt égésterű gázkészülékek és hagyományos fűtőberendezések biztonságos légutánpótlása

A korszerű, tökéletesen záródó nyílászárók csökkent szellőző képessége a nyílt égésterű gáz és hagyományos tüzelő berendezések légellátását vészesen lecsökkenti, amely a szénmonoxid mérgezéses balesetek előidézője lehet. Amennyiben a kéményes nyílt égésterű gázkészülék a nyílászárókon, valamint esetlegesen a környezetéből nem kapja meg az égéshez szükséges légmennyiséget, akkor a kéményen keresztül visszaáramlik az égéstermék, és a tökéletlen égés következtében szénmonoxid termelődik, így megtörténhet a baleset!

Az őszi időszak megkezdésével, becsukjuk az eddig folyamatos szellőzést biztosító ablakokat, elzárva ezzel a levegő útját a fűtőkészülékekhez! Évről évre szénmonoxid mérgezések sorozata bizonyítja, hogy sokakban még mindig nem tudatosult kellően,hogy a nyílt égésterű készülékek biztonságos üzeméhez levegő kell!

Előzze meg a szénmonoxid mérgezést, biztosítsunk mindig megfelelő mennyiségű pótlevegőt készülékeinknek!
Gázkészülékeket és hagyományos tüzelésű készülékeket 3 csoportba sorolja a (G)MBSZ, melyeknek különböző módon és mértékben kell levegő utánpótlást biztosítani.
- Az „A” típusú készülékek, melyek nem rendelkeznek égéstermék elvezetéssel, de a levegőt az adott térből kapják, ilyen pl. az egyszerű gáztűzhely, mosogató fölé szerelt vízmelegítő.
- A „B” típusú gázkészülék, melyek égéstermék elvezetéssel rendelkeznek, és a levegőt szintén az adott térből kapják, ilyen. pl. a kéménybe kötött vízmelegítő vagy fűtő készülékek, kéményes konvektor, padlón álló kazánok, vagy nyitott kandallók.
- A „C” típusú készülék, melyeknek a légellátása és égéstermék elvezetése a helyiség légterétől független, ezért is hívják zárt rendszerű készülékeknek, melyek lehetnek turbós vagy kondenzációs elven működőek. Mivel a lakás belső levegőjétől függetlenül üzemelnek, nem kell külön légbevezető elemmel foglalkoznunk a „C” típusú készülékek esetén.

„A” típusú készülékek légellátását kétféle megoldással lehet biztosítani:
- Megfelelően méretezett két szabad keresztmetszet kialakításával, egymástól meghatározott távolságban. Erre ideális megoldást jelentenek az állandó (fix) léghozamú, nyílászáróba, vagy  falátvezetésbe építhető légbevezető típusok.
Légbevezetést és gépi elszívást alkalmazva, de ebben az esetben a gépi elszívást a gázkészülékkel elektromosan össze kell reteszelni, így amikor a gázkészüléket használjuk, akkor mindenképpen üzemeljen az elszívás is. Légbevezetést ebben az esetben is kell alkalmazni, így tudjuk biztosítani a levegő szabad bejutását az adott helységbe. Fontos megjegyeznünk, hogy csak légbevezető elemekkel nem lehet a légcserét biztosítani, ehhez biztosítani kell a nyomáskülönbséget, azaz valamilyen gépi elszívást is.

 „B” típusú hőtermelő, nyílt égésterű gázkészülékek – pl. a kéménybe kötött vízmelegítő vagy fűtő készülékek – esetén szigorúan tilos bármilyen gépi elszívás alkalmazása, beleértve a kivezetett szagelszívó berendezést. Ilyenkor a készülék adatainak ismeretében kéményméretezés szükséges, amely a készülék(ek) teljesítményét és a kémény pontos paramétereit figyelembe véve, határozható meg a biztonságos működéshez szükséges levegő mennyiség. A készülékek légellátása nem lezárható légbevezető elemekkel oldható meg.
Nem szabad megfeledkeznünk az egyéb nyílt égésterű készülékekről, mint a kályhák és kandallók, amelyek túlnyomó többsége szintén a lakás levegőjét használja a működése során. Ezeknél a készülékeknél is ugyancsak kiemelten fontos a megfelelően méretezett légpótlás biztosítása.
Mind a gáztűzhely, mind pedig a kéménybe kötött vízmelegítő vagy fűtő készülékek és a nyílt égésterű kályhák, kandallók biztonságos légellátásának megtervezése, a pontos típus és darabszám meghatározása szakember, azaz gáztervező feladata.
Kérje szakember segítségét a gázkészülék biztonságos üzemelésének megoldása érdekében.
A gázkészülék helyiségébe, vagy az összeszellőztetett térbe speciális, a nyílt égésterű gázkészülékek légutánpótlásra tervezett légbevezetők szakszerű beépítése szükséges.
A beépítést meg kell, hogy előzze a tervezői számítás, tervjóváhagyás, mellyel a hatályos szabályzat szerint biztosítható a gázkészülékek problémamentes üzeméhez szükséges égési és szellőző levegő utánpótlás.
A légbevezetőnek minősítéssel és nyomáskülönbség-térfogatáram adatokkal kell rendelkeznie, hogy a megfelelő légpótlás megvalósuljon.
A korszerű nyílászárókkal ellátott helyiségek esetében tervezett szellőzőlevegő térfogatáramot légbevezető elemekkel kell bejuttatni a helyiségbe, mely elemek légszállítását laboratóriumi mérések támasztják alá és ezt tanúsítvány igazolja.
Az Aereco Légtechnika Kft. egyaránt rendelkezik nyílászáróba építhető és falátvezetéses szerelésű, a szolgáltatók által elfogadott levegő bevezető elemek széles választékával!

NYÍLÁSZÁRÓBA ÉS FALBA ÉPÍTHETŐ TÍPUSVÁLTOZATOK:
Egyes higroszabályozású EMM, EAR, EHT, és a fix léghozamú EFA, EAF, EFT típusú légbevezetők növelt léghozamúak és záróretesz nélküliek, melyekkel a nyílt égésterű gázkészülékek, kályhák, kandallók égési, illetve szellőző levegője pótolható.
Megfelelő tervezés és szakszerű beépítés után biztosak lehetünk, hogy a kéményes és a nem kéménybe kötött (pl. gáztűzhely) nyílt égésterű gáz és hagyományos fűtő készülékeink biztonsággal üzemelnek.

Amit soha ne tegyen:
A gázkészülék megfelelő légutánpótlását biztosító növelt léghozamú légbevezető elemeket tilos leragasztani, eltömíteni!
Amennyiben a lakásban üzemelő kéményes készülék, vagy kandalló kerül beépítésre, akkor még utólag se szereltessen be ventilátort, vagy konyhai szagelszívót, ami a hatályos előírások szerint tilos és életveszélyes!

Forrás: aereco.hu

 

LOGO