Szilárd tüzelőanyagok

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #527  

A téli tüzelőanyag beszerzésének nagy jelentősége van minden család költségvetésére. Egy fűtési szezonban nem elhanyagolható az összeg, amit a legmegfelelőbb tüzelőanyag kiválasztásával megtakaríthatunk a fűtés során. Melyik a leggazdasá­gosabb tüzelőanyag? Nem könnyű dönteni, mert a bekerülési költségek, az üzemelési költségek és a környezetterhelési szempontok gyakran ellentétesek.

Fűtünk-e még szénnel?

A kedvezőtlenebb gazdasági helyzetű települések lakosságának egyik legolcsóbb tüzelőanyaga a rosszabb minőségű szén. Ez sajnálatos módon számos környezeti probléma forrása. A szén égetése során szén-dioxid képződik, amely üvegházhatású gáz. Mivel a lakossági tüzelőberendezések nincsenek ellátva megfelelő füstgáz-tisztítóval, a közvetlen környezetre, a levegő minőségére gyakorolt káros hatásuk messze meghaladja az erőművek károsanyag-kibocsátását. Minél jobb egy tüzelőanyag fűtőértéke, annál kevesebb mennyiség elégetése szükséges ugyanolyan hőmérséklet előállításához. Lényeges szempont, hogy lehetőleg olyan tüzelőanyagot vásároljunk, amelynek mennyisége egyértelműen meghatározható, mint pl. zsákos szén, kalodás tűzifa, erdei m3-es tűzifa, mérlegelt tűzifa, hogy ne csak a gyártó becsületességére bízzuk, hogy megkapjuk-e a teljes mennyiséget. 
Szénnel való fűtés esetén a szén fajtájától és a fűtőértékétől függ a költség. A szén árakban óriási a különbség. A feketeszén 7000-8500 Ft/q áron szerezhető be, a barnaszén fajtától függően 3000-5500 Ft/q áron kapható. A kisebb kalória értékű lignit a tüzelőanyag kereskedésekben már 1500-2000 Ft/q-ért beszerezhető.

Szén tojásbrikett, szén pellet
A szén tojásbrikett és a szén pellet alapanyaga (barnakőszén) az osztályozás során leválasztott 0-10 mm-es, illetve 0-20 mm-es szénpor. A tojásbrikett speciális brikett ipari ragasztóanyagot tartalmaz, de ez a felhasználás során a kémények kátrányosodására nincs ráhatással. A szénpellet préseléses eljárással készül, biomassza hozzáadásával. Nem vízálló, feltétlenül fontos, hogy száraz hűvös helyen tárolják! Rendszeresen karbantartott, jól szellőző kéménnyel ellátott tüzelőberendezésben használható optimálisan.

A szén tojásbrikett, szén pellet átlag fűtőértéke 12–14 MJ/kg. Egy mázsa szén tojásbrikett 2800-3000 Ft, a szén pellet 2600-2800 Ft-ba kerül, ami azt jelenti, hogy kb. 2 forintunkba kerül egy MJ szén tojásbrikett, és 1,9 forintunkba kerül egy MJ szén pellet fűtőértéke. Minden szén tojásbrikett, szén pellet egyforma nagyságú és súlyú, így kiszámítható és adagolható a szén tojásbrikett, szén pellet tüzelés. A szén tojásbrikett, szén pellet ömlesztve és zsákos csomagolásban is megvásárolható.

Fa brikett, fa pellet
A fa brikett, fa pellet faipari hulladékból készül, nagy nyomáson összepréselik és mesterségesen szárítják. A fa brikett, fa pellet fűtőanyagának nedvességtartalma kb. 8-10%. A fával szemben jobb hatásfokkal ég, kevesebb hamu marad utána, és a fa brikett, fa pellet a környezetet sem terheli annyira. Mivel préselik, nincs benne levegő és víz, a fa brikett, fa pellet egy tömör szerkezetű anyag.

A fa brikett, fa pellet átlag fűtőértéke 16-19 MJ/kg. Egy mázsa fa brikett 4500-5500 Ft, a fa pellet 5500-7000 Ft-ba kerül, ami azt jelenti, hogy kb. 2,5 Ft-ba kerül egy MJ fa brikett, és 3,2 Ft-ba kerül egy MJ fa pellet fűtőértéke. A fa brikett, fa pellet közel kétszer tömörebb, sűrűbb, mint a fa, így kevesebb helyet foglal, mint a hagyományos tűzifa. Minden fa brikett, fa pellet egyforma nagyságú és súlyú, így a fa brikett, fa pellet tüzelés kiszámítható és adagolható. A tüzelőberendezésre jutó hirtelen hő terhelés kisebb, így a kémény kormozódásától sem kell tartanunk. A fa brikett, fa pellet zárt csomagolásban vásárolható meg, súlya kicsi, nem morzsolódik.


Forrás: ezermester.hu

 

LOGO