Ulrich árjegyzék

  • Gépész történelem,

      
  •   #704  

A kecskeméti Gépész Múzeum egyik különleges darabja az 1914-es kiadású, magyar nyelvű Ulrich B.J. árjegyzék, mellyel Tóth János gyarapította a Gépész Holding épületgépészeti gyűjteményét.

1914. évi árjegyzék

A magyarországi épületgépészet egyik megteremtője, az osztrák gyáros, nagykereskedő Ulrich B. J. (Baptist Johannes) 1884-ben indított  budapesti lerakata után 1912-ben a Váci körút 31. szám alatt (később Vilmos császár út, jelenleg  Bajcsy-Zsilinszky út) hozta létre áruházát. Árjegyzéke szerint  "Mindennemű csövek, légszesz-, víz- és gőzvezetéki fölszerelések, szerszámok és műszaki cikkek raktára". Az államosítást követően  ez lett a Szerelvényértékesítő Vállalat.

Egyidejűleg – a gumpoldskircheni gyára mellett – Budapesten, a Váci út 117-119 alatt (Fövény utca sarok) is működtette az Ulrich B. J. Bádog- és Ólomárugyárat, amelyet 1948-ban államosítottak, és 1949-től Ulrich Fémszerelvényárugyár Nemzeti Vállalat, az '50-es évek közepétől  Fémszerelvényárugyár néven 1964-ig működött.
Különleges hitel konstrukcióval indította el a kezdő magyar kis "maszekokat". Úgy adta át az árút a vállalkozónak, hogy semmit nem kellett fizetni, csak akkor, amikor a vállalkózó is megkapta az ellenértéket a munkájáért.
Az Ulrich cég a szakma szempontjából egyedülálló árjegyzék katalógust adott ki, amiben az elképzelhető összes szerelvény, berendezés, csőféleség, bármi megtalálható volt, minden méretváltozatával, paraméterével együtt.
Az 1914. évi árjegyzék 1360 oldalon, rézkarcszerű, rendkívül szemléletes, emellett szép képeken mutatta be a kor legújabb épületgépészeti, víz, gáz, központi fűtés, telefon berendezéseit, eszközeit, szerszámait. A könyv ma a gyűjtők féltve örzött kincse.

Forrás: egykor.hu

LOGO