Ideális villanybojler méret

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #8  

Ez az egyik legalapvetőbb kérdés, ha elektromos vízmelegítőt vásárolunk, mégis nehéz rá válaszolni.

Egy fő =  átlag 50 liter vízfogyasztás, mekkora bojlert is vegyek?

Vannak persze átlagos vízfogyasztást becslő számok, de mind tudjuk, hogy a családok ahányan annyifélék. Egyes nagy famíliáknak elegendő a 120 l-es vízmelegítő is, míg máshol ugyanannyi gyerek mellett 200 l-es villanybojler a jó választás az igényelt melegvíz előállításához.

Azt mondják, egy főre átlagos 50 l vizet kell számolni naponta. Ez a becslés természetesen nem tér ki arra, hogy a gyerekek mennyivel több vizet használnak a pancsolás során, vagy, hogy a napi játék után hányszor kell mosakodni, kezet mosni, mosogatni. Ne feledjük, hogy a melegvíz-használatunk alá- vagy túlbecslése is rontja a bojler hatékonyságát, nekünk pedig kellemetlen hideg zuhanyt okozhat.

Van, ahol ez a kérdés egyáltalán nem is kérdés. Ahol be van vezetve a gáz, ott sokan döntenek a kombi kazán, vagy gázos átfolyós vízmelegítő mellett. Jogosan. Azonban a bevezetett földgáz nélküli helyeken a melegvíz előállítás általában csak villanybojlerrel oldható meg. Akkor is az elektromos vízmelegítő lehet a jó választás, ha nincsen kémény, hiszen ehhez a megoldáshoz csak elektromos csatlakozóra van szükség.

Nem elhanyagolható érv a bojler mellett az sem, hogy könnyen és egyszerűen felszerelhető, a cseréje is sokkal egyszerűbb, mint a gázos megoldásé. A felszereléshez azért érdemes építész szakemberrel konzultálni, a víz és elektromos hálózatra kötést pedig végezze szakember.

Ha a bekerülési költség perdöntő a melegvíz-előállítás során, akkor is a bojlert érdemes választani. Ugyan a villanyáram drágább, mint a gáz, de éjszakai árammal működtetve sokat spórolhatunk.

Próbáljuk meg feljegyezni egy átlagos napunk vízfelhasználását, mielőtt új vízmelegítőt vásárolunk, így biztosan reális képet kapunk az igényeinkről.

Elektromos vízmelegítő kínálatunk

LOGO