Kazánválasztó „kisokos” a Gépésztől

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #858  

 

Rengeteg kérdés vetődik fel, ha fűtésrendszer kiépítése, vagy akár annak korszerűsítése előtt állunk. A legjobb döntést akkor hozhatjuk, ha előzetesen kellőképpen tájékozódunk, és a szakemberek segítségét kikérjük. Épületgépész mérnök kollégánk, Forgács Péter az alábbi összefoglalóban velősen és közérthetően írja le, miket mérlegeljünk, és hogy szakáruházainkban milyen termékek iránt érdemes érdeklődni eladóinktól.

kazánválasztó

Mi alapján döntsünk?

 

A beruházás jellege:

 

1. Új építésű ház, vagy lakás

 

2. Meglévő ingatlan fűtéskorszerűsítése

 

Ha 1., akkor:

Az első és legfontosabb lépés, a gázszolgáltatóval való szerződéskötés.Amennyiben rendelkezünk érvényes szerződéssel, keressünk egy épületgépész mérnököt, aki helyszíni felmérés alapján tanácsot tud adni a szükséges készülék típusával kapcsolatban, valamint elkészíti a gáztervet, és elvégzi annak engedélyeztetését a szakhatóságnál. Ezután lehet megkezdeni a kivitelezést.

 

Ha 2., akkor:

Amennyiben rendelkezünk érvényes gázszolgáltatói szerződéssel, – jelenleg is van üzemelő gázkészülék és gázmérő az ingatlanban – akkor kérjünk fel egy épületgépész mérnököt, aki helyszíni felmérés alapján tanácsot tud adni a szükséges készülék típusával kapcsolatban, valamint elkészíti a gáztervet, és elvégzi annak engedélyeztetését a szakhatóságnál. Hiába van üzemelő gázrendszerünk, ahhoz hozzányúlni, azon módosítást végrehajtani, csak a szükséges tervek és engedélyek birtokában lehetséges!

Természetesen az sem mindegy, ki végzi a munkát. Gázvezeték szerelést, csak fényképes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező szakember végezhet!


 

Mire használjuk a gázt?

Általában a lakások, családi házak fűtésére, valamint a melegvíz előállítására egyaránt gázkészüléket használunk.

 

Szakmai berkekben azt szokták mondani, hogy „Magyarország a 24 kW-os kazánok hazája”. Ennek az oka, hogy a 80 – 280 m2-es nagyságú lakásokig, gyakorlatilag mindenhová a 24 kW teljesítményű készüléket építik be. Pedig, ha egy épületgépész mérnökkel elvégeztetjük az épület hőszükségletszámítását, és nem becslésre hagyatkozunk, akkor bizony kijönnek olyan értékek egy új építésű épületre, vagy egy felújított, jól szigetelt régebbi házra, hogy elegendő akár 5-8 kW teljesítményű készülék is. Így már eléggé indokolatlannak tűnik a 24 kW-os kazán beépítése. Ilyen esetben, elegendő például egy 12 kW vagy 17 kW teljesítményű készüléket berakni, amely akár a teljesítményének egy tizedére is képes visszamodulálni. Ilyen például a BAXI Luna Platinum+ intelligens készülékcsaládja is, mely számos további előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

 

Azonban, mint az elején említettük, a készülékeket javarészt melegvíz előállítására is használjuk. Itt viszont nem mindegy, milyen teljesítményű a készülék. Természetesen, minél nagyobb, annál több melegvizet tud biztosítani egységnyi idő alatt. Emiatt a klasszikus „kombi cirkókat”, nem is gyártják 20-24 kW teljesítmény alatt. Így el is érkeztünk a másik legfontosabb választási szemponthoz, vagyis a melegvíz igényhez.

 

Mennyi melegvízre van szükségünk?

 

Hogy ezt minél egyszerűbben meg tudjuk válaszolni, nézzünk néhány alapadatot. Legfontosabb szempont, hogy hány fő lakik a háztartásban. Következő nagyon fontos tényező, hogy hány fürdőszoba található, valamint a fürdőszoba berendezése sem elhanyagolható.

Csak egy zuhanyzó van benne? Esetleg kád is? Netán hatalmas sarokkád, hidromasszázs funkcióval? Egy időben hányan fogják használni a melegvizet? Csak egy ember fürdik egyszerre, vagy előfordulhat, hogy többen is zuhanyoznak, mosakodnak, netán mosogatnak azonos időszakban? Ezek bizony nagyon fontos szempontok, a melegvíztermelés eldöntésének kiválasztásában.

 

A költséghatékony megoldás

 

A legelterjedtebb megoldás, az úgynevezett „kombicirkó”. Ennek működési elve viszonylag egyszerű. Ha megnyitom a melegvizes csapot, akkor a kazánon átáramló víz hatására bekapcsol annak fűtése, és a gázláng egy hőcserélőn keresztül elkezdi felmelegíteni a vizet. Történik mindez egészen addig, amíg el nem zárom a csapot. Természetesen, ha épp fűtési időszakban vagyunk, akkor ezalatt az idő alatt a lakás fűtése szünetel. Viszont ez nem jelenthet nagy problémát, hiszen attól, hogy 10-20 percig nem megy a fűtés, még nem hűl le a lakás. Ez egy egyszerű és gazdaságos megoldás, hiszen csak akkor, és annyi ideig állítok elő melegvizet, amíg szükségem van rá. Nincs is addig probléma, amíg ugyanebben az időben valaki más meg nem nyitja a melegvizes csapot, mondjuk a konyhában, vagy egy másik fürdőszobában. Ilyenkor történik meg az, hogy kiugrunk a zuhany alól, mert hirtelen hideg lesz a víz. Ekkor természetesen azonnal utána állítunk. Amint azonban elzárják a melegvizet a másik csapolónál, mi megkapjuk a forró vizet a nyakunkba… Ez azért fordul elő, mert a normál 24 kW-os kombi készülékek, általában 9 – 12 liter/perc melegvíz előállítására képesek. Egy zuhany- vagy mosogatócsaptelep azonban 8 – 11 liter/perc vizet képes átengedni. Látható a két adatból, hogy mindkettőt egyszerre nem képes kiszolgálni a 24 kW-os kombi kazán. Ezzel szemben például egy 28 kW-os készülék akár 16 liter/perc melegvíz hozamra is képes. Itt viszont indokolatlanul magas a fűtőteljesítmény.

 

 

Magasabb használati melegvíz (HMV) komfort helytakarékos megoldással

 

A kombi készülékeknél magasabb melegvízkomforttal bírnak a kisebb-nagyobb űrtartalommal rendelkező beépített, tárolós fali készülékek. Ezek fűtőteljesítménye 20-24 kW körül van, de a BAXI palettáján a Nuvola termékcsaládban megtalálható akár 12, 20 és 28 kW fűtőteljesítményű készülék is, amelyek mindegyike beépített, 45 literes nemesacél tárolóval van ellátva.

 

A beépített tárolóval rendelkező készülékek, a kialakított puffertérben tárolják a már elkészített melegvizet. Amikor a csapot megnyitjuk, innét történik a melegvíz elvétel. A kazán, az ebből elvett vizet pótolja vissza, felmelegítve. Ezáltal huzamosabb ideg, és egyenletesebben tudja biztosítani a melegvizet.

 

A fent olvasható tulajdonságai miatt hatalmas előnnyel bír a „kombi cirkóval” szemben. A magasabb HMV komforton kívül további pozitívum, hogy az ilyen típusú készülék ráköthető cirkulációs hálózatra is. Így egy HMV cirkulációs szivattyú segítségével a távolabbi csapoknál is azonnal rendelkezésünkre áll a melegvíz, nem kell hosszú ideig várnunk. Ezzel jelentős energiát, és vizet tudunk megtakarítani!

Mindezen előnyök ellenére helyigénye nem jelentősebben nagyobb a kombi cirkóénál. Ezt a megoldást olyan esetekben ajánljuk, ha egynél több csapolót szeretnénk azonos időben használni, vagy magasabb HMV komfortra van szükségünk, esetleg a fürdőtől távol tudjuk csak elhelyezni a kazánt, és nincs elegendő helyünk egy nagyobb űrtartalmú indirekt tároló telepítésére.

 

Ha nem akar attól tartani, hogy elfogyott a melegvíz, akkor a megoldás az indirekt tároló

 

Az indirekt tárolós megoldással érhető el a legmagasabb melegvízkomfort, és a legtöbb melegvíz. Ez a kialakítás, gyakorlatilag bármely energiaforrással képes melegvíz előállítására. Így előállíthatunk az indirekt tárolóba melegvizet: gázkazánnal, kandallóval, szilárdtüzelésű kazánnal, napkollektorral, hőszivattyúval, elektromos fűtőszállal, vagy akár ezek bármelyikének kombinációjával is. Vagyis a tárolót egyszerre akár kettő vagy három hőtermelővel is összeköthetjük!

 

Ezek a tárolók egy, vagy két hőcserélővel rendelkeznek, és általában elektromos fűtőszál beépítésére is alkalmasak. Így, ha például a felső csőkígyót gázkazánról fűtjük, a tárolóba elektromos kiegészítő fűtést is helyezhetünk. Eközben – amennyiben van – az alsó csőkígyóra ráköthetjük a vízteres kandalló fűtését, vagy más megújuló energiát hasznosító hőtermelőt.

 

Fenti lehetőségek mellett további előnye az indirekt tárolós melegvíz előállításnak, hogy cirkulációs hálózatra köthető, illetve – a tároló méretétől függően – annyi melegvizet tudunk előállítani, amennyire csak szükségünk van. Így egyszerre akár több fürdőszobában is lehet egyidőben zuhanyozni, fürödni, de akár a konyhában mosogatni is. Ez a megoldás alkalmas akár panziók, társasházak kellő mennyiségű melegvíz igényének kielégítésére is.

 

Természetesen mivel ez a megoldás nyújtja a legmagasabb szintű műszaki megoldást, ennek kiépítése a legbonyolultabb, így a legmagasabb befektetést igénylő beruházás. Ha azonban a legnagyobb melegvíz-komfortot szeretnénk elérni, ez a tökéletes választás!

 

A fentiek alapján mindenki könnyedén el tudja dönteni saját igényei, és nem utolsósorban pénztárcája alapján, hogy melyik megoldás számára a legmegfelelőbb.

 

Azonban bármelyik specifikációt is választja, a Gépész minden eshetőségre kínál több gyártó termékei közül is alternatívát. Hatalmas raktárkészletről tudjuk biztosítani a Baxi, Bosch, Saunier Duval és a Vaillant gyártók által forgalmazott termékeket.

 

Forgács Péter
Épületgépész mérnök

 


WEBÁRUHÁZUNK AJÁNLATA:

BAXI Prime 28 ERP kombi kazán, kondenzációs, fali, F:24kW, HMV:28kW, IPX5D

BAXI Prime 28 ERP

BAXI Nuvola Duo-Tec 16+ ERP hőközpont (45l inox tároló), kondenz., fali, 16kW

BAXI Nuvola Duo-Tec 16+

BAXI Luna Duo-Tec 1.24+ ERP fűtőkazán, kondenzációs, fali, 24kW

BAXI Luna Duo-Tec 1.24+

BAXI Luna Platinum 1.24+ ERP fűtőkazán, kondenzációs, fali, 24kW

BAXI Luna Platinum 1.24+

LOGO