Vaillant ambiSENSE helyiséghőmérséklet-szabályozó

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #900  

 

Évek óta jelentős keresletnek örvendenek a különböző helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozó rendszerek a lakóépületek fűtési üzemének gazdaságosabbá tétele, illetve a beltéri helyiséghőmérsékletek saját igények alapján történő szabályozhatóságának érdekében. Ebbe a szegmensbe lép most be (hiánypótló eszközként) a Vaillant ambiSENSE rendszere.

Maximum 20 termosztát egyidejű használata

A legtöbb fogyasztó számára a telefon egyre nagyobb mértékben a mindennapi élet „távirányítója”. Emiatt manapság sokan igényelnek olyan fűtési rendszert, amely a mobiltelefon útján működtethető. A hálózati eszközök a digitális szolgáltatások révén új üzleti területeket nyitnak a gyártók számára: ezt a rést ismerte fel már több, elsősorban a hőelosztás és a szabályozástechnika területén tevékenykedő gyártó. Ezek a megoldások azonban (általában) nem képesek közös kommunikációs nyelven „beszélni” a fűtési hőtermelővel. Mindezeken túl az Európai Unió közeljövőben bevezetendő intézkedései is a fűtési rendszerek energiahatékony szabályozását követelik meg, így a fűtési üzem modulációja mellett a hőmérséklet-mérési pontok felismerése és energiatakarékos szabályozása is fontos tényező (lesz).

Miért olyan különleges a Vaillant ambiSENSE rendszere?
Az ambiSENSE rendszer, illetve az eBUS kommunikációra képes Vaillant fűtőberendezés folyamatos kapcsolatban áll egymással: ennek eredményeképpen a fűtési hőtermelő csak az ambiSENSE által előírt hőszükségletet veszi figyelembe, hogy minden egyes helyiségben elérje a célhőmérsékletet. Ennek érdekében a VR 920 kommunikációs egység folyamatosan meghatározza, melyik helyiségben van a legmagasabb hőigény. Ez a lesz az egész rendszer hőszükséglete.

Az ambiSENSE rendszer alkotóelemei
Az ambiSENSE VR 50 radiátor szelep beépítése feltétlenül szükséges a helyiségenkénti szabályozási rendszer kiépítéséhez. Az opcionális ambiSENSE VR 51 termosztát javítja a hőmérséklet-mérés minőségét a radiátortól mért távolsága miatt, ezen kívül méri a helyiség páratartalmát is. A felhasználó számára a multiMATIC applikáció jelenti a bázist (a VR 920 kommunikációs egységen keresztül) a teljes rendszer ellenőrzéséhez, saját egyéni igényeinek függvényében. A multiMATIC 700/x időjáráskövető fűtésszabályozót pedig (kizárólag radiátoros fűtési rendszer esetén) a fűtőkészülékben kell elhelyezni, ezzel biztosítva a mindenkori hatékony és gazdaságos fűtési előremenő hőmérsékletet.

ambiSENSE VR 50 fűtőtest-termosztát
Az ambiSENSE VR 50 egy fűtőtest-termosztát, amely a kijelzőjén a kívánt hőmérsékletet mutatja. A kért hőmérséklet a hőmérséklet-választón keresztül egy, az applikáción belül meghatározott időtartamra módosítható. A hőmérséklet-választó megnyomásával a Boost-funkció aktiválódik. Ez azt jelenti, hogy a fűtőtest-szelep azonnal,  5 perces időtartamra 80%-ra kinyit. Ezen kívül a termosztát egy úgynevezett ablaknyitás-felismerési funkcióval rendelkezik. Szellőztetéskor a fűtőtest-termosztát automatikusan lecsökkenti a helyiség hőmérsékletét, hogy spóroljon a fűtési költségeken. Ezalatt a kijelezőn a nyitott ablak szimbólum jelenik meg. Az ambiSENSE VR 50 fűtőtest-termosztát automatikusan felismeri a szellőztetés következtében fellépő erőteljes hőmérséklet-csökkenést, ezért ilyenkor a parancsolt hőmérséklet gyárilag 15 percre gyárilag 12°C-ra lecsökken

ambiSENSE VR 51 helyiség (vagy referencia) termosztát
Az ambiSENSE VR 51 egy helyiség (vagy referencia) termosztát, amely a kijelzőn a helyiség mért hőfokát mutatja. Ezen kívül a helyiség-termosztát páratartalom érzékelőt is tartalmaz, így leolvasható a helyiség aktuális páratartalma. A kívánt hőmérséklet a hőmérséklet-választón keresztül egy, az applikáción belül meghatározott időtartamra módosítható. A hőmérséklet-választó megnyomásával a Boost-funkció aktiválódik. Ez azt jelenti, hogy a szabályozó a hozzárendelt fűtőtest-termosztátot azonnal, 5 perces időtartamra 80%-ra kinyitja.

A termosztátok rádióhullámon keresztül adják át a VR 920 kommunikációs egységre a tényleges (mért) és a kívánt hőmérsékleteket. A kommunikációs egység a legmagasabb kívánt hőmérsékletet adja tovább az eBUS csatornán a VRC 700 számára. A hőmérséklet, mint „fűtési kívánt hőmérséklet” jelenik meg a szabályozó alapkijelzőjén. Ezen hőmérséklet, valamint a beállított fűtési jelleggörbe alapján a szabályozó eBUS-on keresztül adja tovább a parancsolt előremenő hőmérsékletet a hőtermelő felé. A „Fűtés“ üzemmód a szabályozón ilyenkor „Nappal“ állásba vált, mivel minden egyes önálló termosztát időprogramját a multiMATIC applikációban programozzuk. A VR 50 fűtőtest-termosztátok nyitásának mértéke folyamatosan átadódik a VR 920 kommunikációs egységre. Amennyiben az összes fűtőtest-termosztát teljesen lezár, a szabályozón a „fűtés” üzemmód átáll „KI” állásba. Ha egy termosztát kinyit, az üzemmód ismételten „Nappal“ állásba vált.

Tervezési- és rendszerkövetelmények
Az ambiSENSE készülékek csak lakókörnyezetben történő felhasználásra alkalmasak. Rendszerenként maximum 20 db VR 50 fűtőtest-termosztát használható, egyetlen helyiségen belül pedig legfeljebb 6 db. Továbbá egy rendszeren belül maximum 12 db VR 51 helyiségtermosztát telepíthető, egyetlen helyiségen belül pedig csak 1 db. A rendszert kizárólag radiátorokhoz lehet használni, ugyanis az ambiSENSE alkalmazása padlófűtéses rendszerrel nem lehetséges. Ezen kívül csak azok a rendszerek jöhetnek szóba, amelyek maximum 2 fűtési körből állnak és ezeket a VR 70 keverő- és szolár modul támogatja. Azokban a rendszerekben, amelyek egynél több körből állnak, a beállítás során lekérdezésre kerül, van-e padlófűtés, így a válasz alapján az határozható meg, melyik fűtési kört kell az egyedi helyiséghőmérséklet szabályozásra engedélyezni.

A kommunikációs modul (VR 920) az ambiSENSE rendszer fűtőtest termosztájaival és (ha van) a VR 51 referencia termosztátokkal „beszélget”. Az ambiSENSE komponensek (VR 50 és VR 51), ill. a VR 920 közötti kommunikáció 868 MHz-es vezeték nélküli technológián keresztül történik. Mivel nem kell kábeleket telepíteni, ezek a rendszerek utólag is felszerelhetők, és szükség esetén egyszerűen eltávolíthatóak. Az egyes helyiségek aktuális hőmérsékletét az ambiSENSE VR 50 fűtőtest termosztátok mérik, valamint a célhőmérsékletnek megfelelően szabályozzák a hőt. Amennyiben néhány helyiség VR 51 referencia termosztáttal van felszerelve, az viszont a helyiség pontos belső hőmérsékletet méri, a radiátorszelepek helyett (utóbbi ilyenkor csak a hőmérséklet szabályozásához szükséges). A telepítés bárki által, könnyen elvégezhető, (a honlapon található termékoldal videóinak megtekintésével) a márkaszerviz igénybevételére csak a hőtermelő, valamit a multiMATIC 700/x + VR 920 egység beüzemelése során van szükség.

Fördős Norbert – Vaillant Saunier Duval Kft.
Vaillant brand

LOGO