Családi házat építene?

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #93  

Ugyan a cikk alapja még a 2016-os családi ház építési "trend/szabályozás", mely bármikor változhat, ami örök igazság, hogy: aki családi ház építésére vállalkozik, annak teljes rendszerlátással kell végiggondolkodnia a folyamatokat a felelősségteljes és költséghatékony döntéshozáshoz. Gondoljuk csak végig, hogy sajnálatos módon mennyi ház marad félbe a "nem várt" költségek miatt.

Hogy ne maradjon félbe az építkezés

 

 

Fontos átgondolandó szempontok az építkezés megkezdése előtt:

 

1. Költségek - előre láthatóan mennyibe fog kerülni leendő otthonunk?

ez a kérdés igen összetett, számos tényező befolyásolja, pl.:

– van-e már telek, ahová építhetünk, vagy most vásároljuk?
– van-e közmű a telken?
– talajmechanika, geodézia elkészítése
– tervezési költségek. (2016. július 1-től, ha a ház kisebb, mint 300 m2, akkor víz, villany, gáz, statikus és építész kiviteli tervek készítése)
– mennyiért vállalják a kulcsrakész kivitelezés
– az adók és illetékek mértéke, melyekkel mindenképp számolnunk kell

És persze, a komforthoz szükséges tényezők: kertépítés / kerítés / a házberendezés / melléképület/garázs építésének költségei...
 

Amennyiben már körvonalzódnak ezek a költségek, és a lehetséges kivitelezők árajánlatait / az egyes építési technológiák költségeit is összehasonlítottuk,  úgy már könnyebb a döntés építési szempontból. Fontos, hogy meghatározzuk leendő otthonunk műszaki színvonalát és a kívánt energiatakarékossági mértéket is. A kiváló minőség és a kiemelt energiatakarékos ház először ugyan kicsit többe kerül, de hosszútávon a karbantartás mentesség és a minimális energia igény 10 éven belül visszahozza a befektetett plusz ráfordítást.

 

2. Hogyan fogjuk finanszírozni leendő otthonunkat?

- Saját erőből? Családi segítséggel?
- Kedvezményes, államilag támogatott, vagy normál bankhitellel?
- Tudunk-e Fundamenta megtakarítást beforgatni?
- Kívánjuk-e igénybevenni a CSOK-ot?

A lehetőségek tárháza és különböző kombinációja szinte végtelen, melyek jelentős mértékben képesek felülírni a kivitelezési időt az eltérő folyósítási időtartamok révén.

 

3. Milyen alapanyagból épüljön leendő otthonunk?

Legyen egyszerűen a jól bevált hagyományos tégla? Legyen jövőbe mutató, modern és környezet és pénztárcabarát az építése és az üzemeltetése?
A: Energiatakarékos, könnyűszerkezetes favázas, vagy acélszerkezetes ház.
B: Téglaház
C: Ytong, vagy mészkőhomoktégla
D: Isoshell, Prokoncept, vagy valami más polisztirol zsalus technológia
E: Modern hőtárolós családi ház, Thermo Burok építési rendszerrel  

 

4. Saját maga szervezi össze a kivitelező vállalkozókat, vagy megbíz egy szakcéget, aki fővállalkozóként építi fel a családi házat?
Saját szervezésében épülő ház esetében kötelező műszaki ellenőrt alkalmaznia. Egy jó műszaki ellenőr, aki valóban becsülettel végzi a feladatát, akár 5-600 forintot is elkérhet egy családi ház kivitelezés alkalmával. Saját szervezésben végzett kivitelezés esetén önnek kell gondoskodnia az egyes szakmák összehangolásáról, a szállításról, a behajtási, közmű és egyéb szükséges engedélyekről.

 

Az áfa önerős kivitelezés esetében 27%, a 300 m2-es nettó méret alatti épület esetében maximum 5 millió forint összegig adóvisszatérítést kérhet.
– Fővállalkozó esetén minden költség és szervezés a vállalkozót terheli, így ön ha jó kivitelezőt talál, akkor csak az ajtó, ablak, burkolatok, szanitereket, fal színeket kell, hogy kiválassza és a vállalkozói díjakat kell, hogy megfizesse és gondtalanul végezheti a saját dolgát, a családi ház idegeskedés nélkül elkészül.
Fővállalkozó kivitelezése esetén az áfa összege 300 m2 alatti hasznos alapterületű családi ház esetén mindössze 5%.

 


Egy 40 millió forint körüli családi ház építése esetén a saját irányítással végzett kivitelezéshez képest a Fővállalkozói szerződéssel az áfa miatt legalább +5 millió forintot megtakaríthat. Ennek az az oka, hogy saját kivitelezésnél csak 5 millió forint adóvisszatérítés jár független az építkezés költségétől, pl egy nettó 40 millió forintos ház építése esetében az 5% ÁFA miatt a 27%-os ÁFA összeggel szemben 10 millió forint az ÁFA különbözet, melyet ki sem kell a vállalkozó felé fizetnie. Tehát jobban jár anyagilag és szakmailag is, ha kivitelezőt bíz meg a ház építésével. Abban az esetben, ha ön úgy dönt, hogy fővállalkozóval végezteti a családi ház építést győződjön meg arról, hogy a vállalkozónak vannak-e referencia munkái, ezeket meg lehet-e nézni. Lehet-e beszélni háztulajdonosokkal, akiknek van már többéves tapasztalata a házzal és a karbantartással kapcsolatosan? Hiszen képeket bárki tud küldeni.

 


Tájékozódjon, hogy a vállalkozó milyen garanciát vállal a ház átadását követően. Nagyon fontos, hogy milyen műszaki beltartalmat ad a vállalkozó, hiszen lehet venni egy csaptelepet 5 és 35 ezer forintért is, valamint burkolatot 1500 és 8500 forintért is. De itt felsorolhatnánk az összes munkafázist, hiszen mindegyik tekintetében többszörös árkülönbségek lehetnek a minőség, az igényesség, a design tükrében. ne feledjük, hogy a munkadíj az építési költség 35-45%-a, a többi az anyagköltség. Ezért van az, hogy az egyik vállalkozó esetében a bruttó négyzetméterre vetített költség 190, a másik cégnél pedig 280 ezer forint.

 

LOGO