flexoTHERM/flexoCOMPACT hőszivattyúk

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #975  

 

Hazánkban talán annyira még nem közismert tény, hogy a Vaillant Csoport – többek között – egyben európai hőszivattyú gyártó is. Magyarországon csak viszonylag későn, 2010-ben jelentek meg az első Vaillant típusok, amelyekből 2016-tól a 20 kW névleges teljesítmény alatti verziók egy teljesen új koncepció szerint felépülő generációval öregbítik a márka hírnevét.

flexoTHERM és flexoCOMPACT hőszivattyú család

Talajhő/víz hőforrás esetén a geoTHERM VWS, kutas rendszerre történő közvetlen rákötés esetén pedig a geoTHERM VWW sorozata adott korábban Vaillant alternatívát a geotermikus energiák felhasználására. Mindkét hőszivattyú típus alapvetően fűtési hőtermelő, belső különbség a két verzió között elsősorban a párologtató előtti kialakításban volt: a VWS készülékek beépített, fordulatszám szabályozott (és már 2010-ben is nagyhatékonyságú) szondaköri szivattyút, digitális nyomásmérőt és hőmérséklet érzékelőket tartalmazott a VWW verzió „lapátos” áramláskapcsolójával ellentétben. Maga a hűtőkör, valamint a kondenzátor utáni fűtőkör felépítés azonban teljesen azonos volt mindkét géptípusnál, beleértve az elektromos egységet is, így indokolt volt már a két verzió „összeolvasztása”. Ennek oka – többek között – abban keresendő, hogy több kutas rendszernél a hőforrásra történő közvetlen rákötés kerülendő a talajvízben található oldott ásványi anyagok adott esetben meg nem engedett mértékű koncentrációja miatt, így ilyenkor eleve egy VWS készüléket kell külső hőcserélővel beépíteni. A másik fő érv, hogy a Magyarországon eddig nem forgalmazott, de más európai piacokon évek óta használt geoTHERM VWL levegő/víz hőszivattyúk esetén is a „beltéri” egység egy VWS gép volt. Az ésszerűség, valamint a még rugalmasabb telepíthetőség miatt azonban egy határozott lépéssel a fejlesztők teljesen átalakították a Vaillant hőszivattyús palettáját, ennek eredményeként született meg a világviszonylatban 2015-ben, Hazánkban pedig a rákövetkező évben debütáló flexoTHERM és flexoCOMPACT hőszivattyú család.

A flexo… név háttere és a hőszivattyú felépítése
Akármelyik termékcsaládot is nézzük, maga a „flexo” kifejezés a megnevezésben arra utal, hogy a szóban forgó hőszivattyú – adott esetben megfelelő opcionális tartozék használatával – bármilyen hőforrásra (talajhő, talajvíz, környezeti levegő) ráköthető. Ennek eredményeként elegendő volt két gépcsaládot megalkotni: a flexoTHERM exclusive VWF ..7/4 alapvetően egy fűtési, de aktív hűtésre is alkalmas hőszivattyú, ötféle típusban és 5 - 19 kW névleges hőteljesítmény között. A flexoCOMPACT exclusive VWF ..8/4 ugyanebből az alapból építkezik, csak a hőtermelő itt már egy beépített, 190 liter névleges űrtartalmú, rozsdamentes acélból készült HMV tárolót is tartalmaz a kis helyszükségletet igénylő hőközponti kialakítások támogatására 5-11 kW névleges hőteljesítmény-tartomány között. Mindkét készülékcsalád – a korábbi geoTHERM VWS típusokhoz hasonlóan – a már jól bevált Scroll kompresszort tartalmazza, amely magas hatásfokot és hosszú élettartamot garantál. A befecskendező rendszerű, elektronikus expanziós szelepekkel ellátott hűtőkör még alacsony külső léghőmérsékletek mellett is akár 65⁰C-os előremenő fűtővíz hőmérséklet elérésére képes. A különösen halk hőszivattyú üzemről egy új fejlesztés, a Sound Safe System gondoskodik. Az elődökhöz hasonlóan változatlanul szériatartozék a burkolat alá integ-rált szonda- és fűtésköri (nagyhatékonyságú) szivattyú, valamint a melegvíz-készítés előnykapcsoló váltószelepe. Emelkedett a készülékbe beépített, több fokozatban kapcsolható elektromos fűtőpatron teljesítménye is (9 kW) és ezen túl nem kell már külön tartozékként megrendelni a lágyindító panelt. Kiemelt újdonság, hogy mindkét család gyárilag tartalmazza az aktív hűtés opciót, valamint az ehhez feltétlenül szükséges 4-utas váltószelepet. A hűtőkör továbbra is szenzor vezérelt, az elődmodellhez képest azonban több hő-, illetve nyomásmérő szenzorral, illetve elektronikusan vezérelt expanziós szeleppel (2 db).   
Innovatív újdonság a hűtési körön belül a kiegészítő elpárologtató, valamint ennek saját expanziós szelepe: ezen a körön a hűtőközeg kb. 10-25%-a áramlik át, az elpárolgott hűtőközeget pedig külön csatornán keresztül fecskendezik be a Scroll kompresszorba.  

A hűtési körben R410A hűtőközeg cirkulál, amely kimondottan alacsony forrásponttal rendelkezik. A magas előremenő fűtővíz hőmérsékletekkel rendelkező fűtési rendszereknél – különösen a levegő/víz hőszivattyúknál – a fűtési periódus alatt magas hőmérséklet-különbséget kell a hőforrás és a hőhasznosító rendszer között áthidalni.
Ez a korábban használt geoTHERM hőszivattyúkkal és az R407C hűtőközeggel nem volt lehetséges, így a magas előremenő fűtővíz hőmérsékletek eléréséhez sűrűbben kellett az elektromos fűtőpatronnak bekapcsolnia. Ha a hűtőközeget ennek megfelelően jobban összesűrítjük, hogy magasabb előremenő hőmérsékleteket kapjunk, akkor azzal a kompresszor olaj kokszosodását segítjük elő, amelynek a hőszivattyú meghibásodása lesz a következménye. Annak érdekében, hogy az egyfokozatú Scroll kompresszorral magas előremenő fűtővíz és ezzel egy időben alacsony szondaköri hőmérsékletek mellett dolgozhassunk, a hűtőkör hatékonyságának javítására a Vaillant flexoTHERM és flexoCOMPACT exclusive hőszivattyúk már közbenső gőzbefecskendezéssel működő kompresszorral rendelkeznek. A párologató mögött egy elektromos expanziós szelep segítségével elvesszük a hűtőközeg teljes térfogatáramának kb. 10-25%-át, majd azt a szükséges befecskendezési nyomásra expandáljuk. Ez a hűtőközeg egy külön lemezes hőcserélőben (Economizer) párolog el, majd azt egy külön bevezető vezetéken fecskendezzük be a Scroll kompresszor spiráljába. Ott a hűtőközeg a komprimálás alatt lehűl, úgyhogy egy maximum 80K nagyságú hőmérséklet-különbség biztosítható a kompresszor olajának károsodás nélkül.

További, újítás, hogy a flexoTHERM és flexoCOMPACT exclusive hőszivattyúk már nem rendelkeznek beépített időjáráskövető rendszer-szabályozóval, így a működéshez feltétlenül szükséges a multiMATIC 700 rendszerszabályozó, amely viszont a különböző opcionális modulokkal (VR 70, VR 71, VR 920, …) utat nyit a hőszivattyú még szélesebb körben történő felhasználhatóságára.

Opcionális tartozékok
VWZ NC 11/4 és 19/4 passzív hűtési modul – abban az esetben, ha bármelyik talajköri hőforrás esetén az érintett épület nyári hűtését passzív úton szeretnék megvalósítani – géptípus függvényében – a választható passzív hűtési modulok (két verzió) alkalmazását javasoljuk, ami a falra, közvetlenül a hőszivattyú mellé vagy mögé szerelhető.
A páradiffúzió ellen is védelmet adó, hőszigetelt burkolat alatt egy, az adott hőszivattyú típus névleges teljesítményéhez illeszkedő forrasztott lemezes hőcserélő (16 vagy 36 lemezből áll), egy fűtési/hűtési váltószelep, valamint egy szondaköri keverőszelep (a harmatponti hőmérséklet elkerülése érdekében) található. A csatlakozó rézcsövek átmérője: Ф35 mm.

fluoCOLLECT talajvíz modul – ezt az egységet abban az esetben kell használni, ha a flexoCOMPACT vagy flexoTHERM hőszivattyút talajvízből, fúrt kútból táplálkozó hőforrásra szeretnénk rákötni.

Géptípus függvényében ebből az egységből is kétféle modul választható (VWW 11/4 SI és 19/4 SI), amelynek primer oldalán a kútvíz, szekunder körén pedig a modul és hőtermelő közötti kör hőhordozó folyadéka kering. A páradiffúzió ellen is védelmet adó, hőszigetelt ház központi eleme a rozsdamentes acélból készült forrasztott lemezes hőcserélő, valamint a hőhordozó kör egyszerű átöblítését és feltöltését biztosító szelepek. Ezen kívül a hőhordozó körben membrános tágulási tartály, nyomásmérő és biztonsági lefúvató szelep (a hőszivattyú szállítási terjedelmének tartozéka) is található, az összes csatlakozó réz csővezeték átmérője pedig Ф35 mm. A membrános tágulási tartály előfeszítési nyomása 0,9 bar, azonban a hőhordozó kör üzemi nyomását 1,5 bar értékre kell beállítani: ez a nagy nyomáskülönbség azért szükséges, mert a hőhordozó közeg a fűtési üzemben lehűl, a nyári hűtési üzemben pedig felmelegszik.

aroCOLLECT levegő/hőhordozó közeg kollektor – ezt a kültéri egységet akkor alkalmazhatjuk, ha a beltéri hőtermelő egységet a környezeti levegőből „táplálkozó” levegő/víz hőszivattyúként szeretnénk üzemeltetni. Egy ilyen egység – önmagában – maximum 11 kW-os névleges teljesítményig használható, így a 15 és 19 kW-os hőtermelők mellé már 2 db aroCOLLECT kültéri modult kell párhuzamosan, hidraulikusan a Tichelmann elv szerint bekötni.

 

Fördős Norbert – Termékmenedzser
Vaillant Brand
Vaillant Saunier Duval Kft

LOGO