Gyakran Ismételt Kérdések

Mikor válasszuk az elektromos konvektort?

Kényelmes, tiszta, nem igényel túl sok karbantartást: számos előnye van annak, ha elektromos konvektorral oldjuk meg lakásunk, hétvégi házunk fűtését! Ugyanakkor annak telepítése előtt nem árt tisztában lennünk pár további ténnyel sem. Ezért alaposan vizsgáljuk meg, mikor érdemes ezt a fűtési megoldást választani!

Az elektromos energia nagyságrendileg 2,5-szer drágább, mint a gáz – mikor érdemes mégis ezt az energiahordozót használni lakásunk fűtéséhez?

Például akkor, amikor viszonylag kis teljesítményre van szükség, vagyis csak egy vagy két helyiséget akarunk kifűteni, vagy szakaszos üzemben kívánjuk használni a fűtést, például nyaralókban. Továbbá akkor, amikor nem áll rendelkezésünkre megfelelő kémény, vagy a földgázos fűtési rendszer kialakítása túl költséges és bonyolult lenne. Előfordulhat, hogy a megváltozott életkörülmények miatt, vagy egy használt épület vásárlása alkalmából bizonyos helyiségeket mostantól fűteni szeretnénk. Célszerű abban az esetben is ezt a fűtési megoldást választani, ha már van meglévő központi fűtési rendszerünk, de egy olyan helyiséget szeretnénk fűteni, ami eddig nem volt a fűtési hálózatra kötve. Ilyen lehet pl. egy toldalékhelyiség, egy nyárikonyha, műhely vagy tároló, melyeknél eddig nem volt igény hogy fűtött legyen. A meglévő fűtési hálózat bővítése/átalakítása nem csak hogy költséges lehet, de akár a meglévő rendszer működésében is problémákat okozhat egy „találomra” utólagosan „odabiggyesztett” radiátor. Ezek beépítése előtt célszerű épületgépész mérnök tanácsát kikérni.

Mit kell tennünk ahhoz, hogy kényelmesen, komfortosan használható, megbízható fűtést alakíthassunk ki elektromos konvektorral?

Először is pontosan meg kell határoznunk a teljesítményt. „Ezt megtehetjük „hasraütéssel” is, de jobb, ha pontos hőszükséglet-számítást végzünk, amiben épületgépész szakember tud segíteni” Ökölszabály szerint egy extrém rossz szigetelésű épület esetében, nagyságrendileg 100 W teljesítménnyel lehet számolni négyzetméterenként. E szabályt alkalmazva egy 4 m x 4 m = 16 négyzetméteres szoba fűtéséhez 16 x 100 W = 1600 W teljesítményű elektromos konvektorra lenne szükség. Az elektromos konvektorok teljesítményei általában 500 W-os lépcsővel növekszenek, tehát ebben az esetben az 1500 W-os konvektor már csalogató is lehet, inkább mégis az egy lépcsővel nagyobb 2000 W-os teljesítményű készüléket érdemes választani a szoba fűtéséhez. A nagyobb teljesítményű készülékben van teljesítménytartalék, egy esetleges extrém esetre.

Milyen engedélyekre van szükség az elektromos fűtőkészülék telepítéséhez?

Az elektromos fűtőkészülékek telepítéséhez nincs szükség engedélyeztetésre, mint a gázkészülékeknél, viszont a beszerelésükhöz villanyszerelő szakember szükséges. Amire viszont ügyelni kell, hogy az új elektromos fűtőkészülék(ek) telepítése előtt mindenképp fel kell mérni az újonnan jelentkező villamosenergia igényt - beleszámítva a már meglévő fogyasztókat is -, hogy a meglévő elektromos hálózat teljesítményre elbírja az adott elektromos fűtőkészüléke(ke)t is.