Hogyan vízkőmentesítsünk?

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #102  

 

A vízkő jelentősen csökkenti a kazán élettartamát és rontja a központi fűtési rendszer energiahatékonyságát.

Melegvizes-rendszerek vízkőmentesítése a Fernoxal

Az építési szabályzat előírja, hogy ahol a vezetékes víz keménysége meghaladja a 200 ppm-et, a vízmelegítőbe és a kombinált kazánok melegvízkörébe vezetett vizet kémiai úton kezelni kell, a vízkőkiválás csökkentése érdekében. Ebben segít a Fernox.

MI A TEENDŐ?
A vízkőkiválás megelőzését szolgáló vízkezelés egyik hatékony módja a Fry Scale Reducer (vízkőkiválás-csökkentő) beszerelése. Az elektrolitikus vízkőkiválás-csökkentő az egész ház védelmét ellátja, míg a mágneses vízkőkiválás-csökkentő (vízkőmentesítő) egy-egy berendezés védelmére alkalmas. Mindkét eszköz beszerelése egyszerű: közvetlenül egy 15 mm-es vízszintes vagy függőleges csővezetékszakaszra, roppantógyűrűs csatlakozóval történik.


Vízkőmentesítés
A már megjelent vízkő a meleg vizes rendszerben, ide értve a használati meleg víz tartályt, a merülőforralót, a csővezetéket és a csapokat, a Fernox DS-3 Cleaner használatával távolítható el. Zárja el a kazánt és/vagy vízmelegítőt, majd zárja el a golyós szelepet vagy a hidegvíz-tartály vezetékes víz ellátását is. Ezután, a teljes rendszer leürítése előtt, nyissa meg az összes melegvízcsapot, majd a leürítés után zárja el őket. Oldjon fel a Fernox DS-3-at meleg vízben, de az oldat töménysége ne haladja meg az 1 kg / 10 liter víz koncentrációt. Az oldatot adagolja a hidegvíztartályba a gumi- vagy műanyag csőhöz csatolt tölcséren keresztül vagy közvetlenül, amennyiben a hidegvíztartály kizárólag a melegvíztárolót szolgálja ki. Töltse fel újra a rendszert, amíg a hidegvíztartályban a víz elfedi a tartály bemeneti nyílását.

Ezután kapcsolja be a kazánt vagy vízmelegítőt, és melegítse fel a melegvíztartályban található savas oldatot 50-60°C-ra. Tartsa fent ezt a hőmérsékletet legalább négy óra hosszat, közben 10-15 percenként nyisson meg minden melegvízcsapot, és engedjen ki 0,25-0,5 liter savas oldatot egy műanyag edénybe.

Végül zárja el a kazánt/vízmelegítőt, teljesen eressze le a melegvízrendszert és merjen ki minden vizet a hidegvíztartályból. Lazítsa meg a hidegvíztartály golyós szelepét, és nyitott melegvízcsapok mellett alaposan öblítse át a teljes melegvíz-ellátó-rendszert. Ahol lehetséges, a hidegvízrendszert is át kell öblíteni, mivel a hidegvíztartályon keresztül a savas oldat oda is bejuthatott.

Fernox vízkőmentesítő

LOGO