Jönnek a „plusz házak” Az ökoházak új generációja, energiát termel,

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1022  

 

A norvégok olyan házakat fejlesztenek, melyek semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki, megtermelik saját energiaszükségletüket, sőt, még annál is többet!

A plusz ház több energiát termel, mint amennyit felhasznál

A norvég ZEB (Zero Emission Buildings) egy ökológiai építészeti kutatóközpont, melynek célja olyan ökoházak tervezése, melyek semmilyen káros hatással nincsenek a környezetre. A folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően az első prototípus el is készült.

A plusz ház több energiát termel, mint amennyit felhasznál

A környezetbarát “ZEB pilot house” semmiféle káros anyagot, és üvegházhatású gázokat sem kibocsát ki, az energiafelhasználása nulla, és még plusz energiát is termel. A megdöntött tetőn lévő napenergiát hasznosító napelemes paneleket kiegészítik az energiatermelő geotermikus kutak.

A Lavrik városában megépült kísérleti ház annyi energiát termel, hogy teljes mértékben fedezi a ház energiaszükségletét, a többlet teljesítményének köszönhetően pedig akár egy elektromos autót is folyamatosan fel tud tölteni. A ház által termelt napenergia többlet akár a kertben lévő medence fűtésére is felhasználható.

Víztisztítás és esővízgyűjtők

A ZEB energiafüggetlen ház nemcsak a zéró szén-dioxid kibocsátás miatt jó példa az ökológiailag tudatos építkezésre. A “plusz-ház” vízgazdálkodás szempontjából is környezetbarát. A ház tetején lévő esővízgyűjtők nemcsak elvezetik a vizet, hanem össze is gyűjtik, a használt “szürke-vizet” pedig szintén újrahasznosítja a ház, egy beépített víztisztítórendszer alkalmazásával.

forrás: impressmagazin.hu

LOGO