A fűtési rendszer egyik legkisebb, de annál fontosabb része

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1024  

 

A magas ingatlan- és albérlet árak következtében egyre nagyobb hangsúly kerül a rezsiköltségek csökkentésére. A háztartások energiafelhasználásának mintegy 80%-át a fűtés és meleg víz előállítására használjuk fel. A legtöbbet a fűtési költségek csökkentésével tudunk megspórolni. A szobatermosztátok viszonylag olcsó szerkezetek, a fűtési rendszer költségének mindössze néhány ezrelékét teszik ki, mégis sokat spórolhatunk, ha a megfelelőt válasszuk ki, és pontos beállításokat alkalmazunk beüzemeléskor.

Tekerőgombos, programozható és rádiófrekvenciás Delta szobatermosztátok

Az eszköz megfelelő működése szempontjából fontos az elhelyezése. A lakás olyan pontján érdemes felszerelni, ami távol esik a fűtő, légkondicionáló berendezésektől, illetve a huzatos helyektől. Például, ha a konyha-étkező-nappali közös terében kerül elhelyezésre, előfordulhat, hogy a tűzhely, tv és egyéb elektronikai eszközök hőleadása annyira felmelegíti a helyiséget, hogy a termosztát a fűtést ezáltal be sem kapcsolja, a ház többi része pedig marad egy alacsony, fűtetlen hőmérsékleten. Ezért célszerű egy olyan északi, északkeleti vagy északnyugati tájolású szobában elhelyezni, ahol az erős napsütés vagy jelentősebb belső hőforrás nem befolyásolja a működését.

A termosztát elhelyezkedésén kívül egy másik fontos szempont még a hiszterézis. Ez a hőmérséklet különbséget jelenti, amit a termosztát figyel a beállított értékhez képest. Ha például 1 °C-ra van beállítva és azt szeretnénk, hogy 22 °C legyen a lakásba, akkor a termosztát 21 °C-nál fogja bekapcsolni és 23 °C-nál fogja kikapcsolni a kazánt. Az újabb készülékeknél ez az érték már állítható. A mai energiahordozó árak mellett ez egy kulcsfontosságú beállítás, mivel hatalmas összeggel emelheti meg a fűtésszámlát, illetve szélsőséges esetben a kazán meghibásodásához is vezethet, ha túl alacsony vagy épp túl magas értékre állítjuk be.

Programozhatóság szerint több típust különböztetünk meg. Vannak olyan termosztátok, amelyek egyáltalán nem programozhatók, csak a beállított hőfok alapján vezérlik a kazán ki- és bekapcsolását.
A heti programozású termosztátokon napokra lebontva be tudjuk állítani, hogy a nap mely szakában fűtsön például 22 °C-ra, vagy csak 20 °C-ra, ha épp senki nem tartózkodik otthon.
A mai modern termosztátokat már külső hőmérséklet érzékelővel is össze tudjuk kapcsolni, amely az egyik legenergiahatékonyabb megoldás. A külső hőmérséklet változásával egyidejűleg szabályozza a kazán működését. Minél alacsonyabb a kinti hőmérséklet, annál magasabb teljesítménnyel üzemelteti a kazánt, de ha a külső hőmérséklet növekszik, a teljesítményt alacsonyabb fokozatra állítja, ezért nincsenek nagy hőkilengések és ezzel veszteségek.
Az okos eszközök idejében természetesen egyre nagyobb teret hódítanak az okostermosztátok. Ezeket a készülékeket akár távolról, telefonról egy applikáció segítségével tudjuk vezérelni, így egy még magasabb komfortot teremtve. Léteznek olyan típusok is, amelyek a telefonunk helyzetét figyelve kapcsolják ki a fűtést, amint elhagyjuk otthonunkat vagy indítják be a fűtést, ahogy közeledünk a házunk felé.

Kiválasztásnál fontos továbbá odafigyelni a termosztát és a kazán kompatibilitására. Tájékozódjunk a termékinformációk között, vagy kérdezzünk meg egy szakembert, hogy a megfelelő feszültségű, a kazánhoz képest azonos vezetékszámmal rendelkező termosztátot válasszuk ki.
Bizonyos gyártók termosztátjai csak a saját márkájuk fűtő berendezéseit képesek vezérelni, de vannak univerzális vezérlők is, amelyek a Magyarországon forgalomban lévő kazánok túlnyomó többségének szabályozására alkalmasak. Ilyenek például a Siemens, a Honeywell vagy a Delta szobatermosztátok.

Összegezve tehát széles a választék, személyes elvárások szerint választhatunk a legegyszerűbb analógtól kezdve a programozhatón át a legösszetettebb okostermosztátokig bármilyen típust, a lényeg, hogy a fűtőberendezéssel kompatibilis legyen és a megfelelő helyre helyezzük el a lakáson belül.


Webáruházunk termosztát kínálatát ide kattintva tekintheti meg.

 

LOGO