Egyre népszerűbbek az Earthship ökoházak 100 %-ban energiafüggetlen

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #1033  

 

Az Earthship a legújabb környezetbarát otthon, amely az off-the-grid elvére épül, vagyis 100 %-ban maga termeli meg a működéshez szükséges energiát.

Teljesen önfenntartó – vizet gyűjt és áramot termel

Ausztráliában, Adelaide-ban épült meg az első off-the-grid elvek alapján működő, hobbitházra hasonlító Earthship ökoház. A pici környezetbarát otthon az építésétől kezdve a működéséig minden szempontból környezetbarát. Az Eathship házak egyre népszerűbbek világszerte, a világ számos pontján épülnek ehhez hasonló ökoházak, írja a livingtinyhouse. Az off-the-grid kifejezés azt jelenti, hogy egy ház működése 100%-ban önfenntartó, vagyis elektromos, gáz-, víz- és csatornahálózatoktól független. Csak természetes és újrahasznosított anyagokból épült. Az Earthship házakat teljes mértékben a fenntartható építészet elvei alapján tervezték. Építésükhöz újrahasznosított alapanyagokat használtak fel, a lehető legkisebbre csökkentve ezzel a környezeti terhelést.
Az ökoház működtetése igen energiatakarékos és költséghatékony, mivel a ház maga termeli meg a működéséhez szükséges elektromos áramot napenergia hasznosításával. Az energiahatékonyságot a passzív napenergia felhasználás és a természetes szellőzési rendszer biztosítja.
Teljesen önfenntartó vizet gyűjt és áramot termel

Az Eathship házak ötlete Michael Reynolds építésztől ered, aki csak természetes valamint újrahasznosított alapanyagok felhasználásával tervez megfizethető ökoházakat. Az Eathship koncepciója – amit az általa alapított Earthship Akadémián azóta is oktat – világszerte egyre népszerűbb.
A mindössze 70 négyzetméter alapterületű ház szél-, napenergia hasznosításával áramot termel, összegyűjti az eső-vizet, majd kezeli és szűri a szürke vizet, valamint stabilan tartja a lakás hőmérsékletét. A ház kívülbelül otthonos, a Gyűrűk ura hobbitházainak hangulatát idézi.

 

forrás: impressmagazin.hu

LOGO