Hatékony megoldások a fűtéstechnika területén

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1047  

Ahogyan az elmúlt évtizedekben a világon szinte minden, úgy a fűtéstechnika is hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Kezdve a vegyes tüzelésű kazánoktól, melyek még nagyon robosztusak voltak és nem lehetett őket automatikus szabályzásúvá alakítani, a hagyományos gázkészülékeken át, amik már jóval könnyebbé és kényelmesebbé váltak, hiszen automatikus szabályzásúak és egyszerűen kezelhetőek voltak, egészen a napjainkban széles körben alkalmazott, magas hatékonyságú kondenzációs készülékekig.

A fűtéstechnika hihetetlen fejlődésen ment keresztül.

A fejlődés üteme azonban továbbra sem lassul, sőt, mára eljutottunk odáig, hogy a kondenzációs gázkészülékeink amellett, hogy az új ErP irányelveket figyelembe véve rendkívül magas hatékonysággal üzemelnek, olyan külső megjelenéssel rendelkeznek, hogy már nem szükséges a pincében „elrejteni” őket, hanem az épületünk egyik központi elemévé, ékkövévé válhat.
Ennek oka, hogy a mostani prémium kazánok titánium üveg előlappal rendelkeznek, ami már önmagában futurisztikus megjelenést kölcsönöz a készülékeknek és akkor még nem beszéltünk az új érintőgombos kezelőfelületről és az egyéb High-Tech kiegészítőkről, amelyek bizonyítják, hogy valóban csúcsminőségű készülékekről van szó.

         1. ábra: Készülék elhelyezése a lakótérben        

 

Jelen cikk keretében két különböző kialakítású készüléket szeretnénk röviden bemutatni és ismertetni a rájuk jellemző sajátosságokat. Elsőként egy álló kivitelű, beépített rétegtárolóval rendelkező készülékről lesz szó.

Álló kondenzációs kazán beépített rétegtárolóval

A fehér szín, az álló kivitel, de még inkább a beépített tároló miatt első ránézésre azt hihetné az ember, hogy egy hűtővel néz épp farkasszemet, azonban a burkolat alatt egy a hűtőénél jóval komplexebb technológia rejtőzik.
A készülék 100, 150 valamint 210 literes rétegtárolóval érhető el, amely a rétegtárolók speciális kialakításának köszönhetően rendkívül magas használati melegvíz komfortot eredményez. A 210 literes kivitel beépített szolár fűtőcsőkígyóval rendelkezik, így a készülék közvetlenül és könnyedén kombinálható napkollektoros rendszerekkel. A tároló felett helyezkedik el a fűtési hőcserélő, amely mellé, a burkolat alá különböző hidraulikus szettek építhetők be. Így például akár 2 fűtési körhöz (1 direkt és 1 kevert) szükséges komplett hidraulikus egység beszerelhető hidraulikus váltóval, szivattyúkkal, keverőszeleppel, fűtési kapcsolómodulokkal, egyszóval minden.


Lehetőségünk van továbbá tágulási tartályok beépítésére is, melyek közül vagy egy 18 literes fűtési, vagy egy szintén 18 literes szolár, esetleg egy 8 literes használati melegvíz tágulási tartály helyezhető el. Amennyiben más hőtermelőt szeretnénk a készülékhez csatlakoztatni arra is van lehetőség: egy a fűtésrásegítéshez szükséges hidraulikus szett is elhelyezhető a kazánban, így nem csupán a már korábban említett szolár rendszerrel, de szilárdtüzeléssel vagy akár hőszivattyúval is kiegészíthetjük fűtési rendszerünket.
A felsorolt 3 lehetőség közül bármelyiket is válasszuk, rengeteg helyet takaríthatunk meg, és ami talán még fontosabb, jóval esztétikusabban tudjuk kialakítani a fűtési rendszerünket, hiszen minden berendezés a burkolatok takarásában kap helyet, így mi csak a gyönyörű karcálló titánium üveg előlapot, valamint a lekerekített élekkel rendelkező burkolatot látjuk. Az előlap közepén található az LCD kijelző érintőgombokkal, melyen minden fontos paraméter megtalálható/beállítható a kazán üzemét illetően, mint például kazánvíz hőmérséklet, nyomásérték valamint a fűtés és használati melegvíz készítés aktuális állapota. A kazántest és a tároló közötti részen elérhetőek különböző gombok, melyek alapvető műveletek és információk kijelzésére szolgálnak, mint például az égő aktuális állapota vagy a kéményseprő funkció. Ezek a gombok mellett található egy fiók, melynek célja, hogy a külön tartozékként rendelhető fűtési rendszerszabályzót bele lehessen pattintani a készülékbe, ezzel közvetlen kapcsolatot létrehozva a két eszköz között, ami szervizeléskor és a fűtési körök paraméterezésekor nagyban megkönnyítheti a szakember dolgát. Ha mindez még nem volt elegendő, a készülékhez egy olyan kommunikációs modul is elérhető, melynek segítségével egy applikáción keresztül, okostelefonunkról vagy tabletünkről is vezérelhetjük a fűtési rendszerünket.

   2. ábra: Beépített 2 fűtőkörös rendszer a  
  burkolaton belül                                      
   

 

Az intuitív felhasználói felület lehetővé teszi az üzemmód (automata/kézi) és a hőmérséklet megváltoztatását, a fűtési programok időzítését, valamint hibaüzenetek kijelzését.
A használata egyszerű és kényelmes: gyakran elég egyetlen kattintás a tablet vagy okostelefon képernyőjére a kívánt funkció végrehajtása érdekében.

   3. ábra 
  Az okostelefonos alkalmazás felülete 

A vonzó külső mellett a burkolat alatt is csúcstechnológia lapul.
A már említett hidraulikus egységek mellett további újdonság a különleges kialakítású gázszelep, melynek elején egy menetes tölcsér található, melynek segítségével könnyedén beállítható a készülék az adott gáztípushoz. A tölcsér 350°-ban elforgatható és megtalálható rajta a „H”, ”L” és „LPG” felirat, ami a különböző típusú földgázra, valamint a PB gázra utal. Amennyiben H gázról L gázra szeretnénk átállítani a készüléket, nincs más dolgunk, mint balra tekerni egészen addig, még el nem érjük az L feliratot. Ennek a kialakításnak két nagyon komoly előnye is van: egyrészről a könnyű beállításnak és a kompakt szállítási terjedelemnek köszönhetően a beüzemelés és a karbantartás ideje akár 30%-al is rövidebb lehet, mint a korábbi készülékek esetén.
Másik nagy előny, hogy a pontos beállíthatóságnak, valamint az 1:10 modulációs tartománynak köszönhetően a készülék szezonális helyiségfűtési hatásfoka 94%, időjáráskövető szabályzó alkalmazásával a rendszer már az A+ energiahatékonysági osztályba sorolható. A széles modulációs tartomány eredményeként a 30 kW névleges teljesítményű gázkészülék akár 3 kW-ig képes lemodulálni, így kiválóan alkalmazkodik az átmeneti időszakban előforduló alacsony hőigényekhez.
Mindezek ismeretében bátran kijelenthető, hogy az itt bemutatott készülék a valaha volt legsokoldalúbb, leghatékonyabb, legmodernebb kondenzációs gázkazán.

Fali fűtő és kombi kivitel

Természetesen az álló mellett fali kivitelben is elérhetők az új designnal rendelkező készülékek. A falra szerelhető kazánok is karcálló és könnyen tisztítható titánium üveg előlappal, lekerekített élekkel rendelkeznek, azonban ebben az esetben a fehér mellett már fekete színben is elérhetők a készülékek, ennek köszönhetően minden háztartásba beilleszthetők. A fűtő típusok 14, 24, 35 valamint 42 kW-os teljesítményben érhetők el, valamint beépített szivattyúval és váltószeleppel rendelkeznek, a kombi típusok 24/24, 24/28 és 30/35 kW teljesítményűek, ahol az első szám a fűtési a másodika a használati melegvíz készítési teljesítményt mutatja.
Ezekben a készülékekben is a már korábban ismertetett gázszelep található, többek között ennek is köszönhető a széles, 1:8 modulációs tartomány, így a készülékek rendkívül jól alkalmazkodnak az átmeneti időszakban fennálló alacsony teljesítményigényekhez.
Ebben az esetben is elmondható, hogy nem csak gyönyörű, de rendkívül hatékony készülékekről van szó, hiszen szezonális helyiségfűtési hatásfokuk eléri a 93%-ot. Az energiahatékonysága abban is tetten érhető, hogy a készenléti energiafogyasztása kevesebb, mint 2 W. A készülék elölről szervizelhető, jól áttekinthető belső kialakítással rendelkezik. A szakemberek könnyedén hozzáférhetnek az elektromos csatlakozási pontokhoz (24/230 V).

Ahogyan az a mai készülékektől elvárható, külön kommunikációs modul segítségével vagy okostermosztáttal ezeket a készülékeket is lehet távolról vezérelni.
Okostermosztát alkalmazása esetén rengeteg funkció válik elérhetővé, mint például a gázfogyasztás megjelenítése, otthonlét érzékelő funkció, öntanuló funkció, zuhanyzásidőzítő, internet alapú külső hőmérséklet adatok (nincs szükség külső hőmérséklet érzékelőre), automatikus rendszerkonfigurálás QR kód alapján, 5 perces pontossággal beállítható időprogram, stb.
Rengeteg mindent lehetne még írni ezekről a készülékekről, pl. alacsony zajszint és károsanyagkibocsátás, stb., de a terjedelmi korlát ezt nem teszi lehetővé, azonban ennyiből is belátható, hogy ezek az új designnal rendelkező, magas hatékonyságú gázkészülékek utat mutatnak a kazángyártók számára, hogy merre kell haladniuk a fejlesztésekkel, megmutatják mi a jövő a fűtéstechnikában.


 

 

WEBÁRUHÁZUNK AJÁNLATA:

BOSCH Condens GC9000iWM 30/210 S ERP hőközpont, álló, kondenzációs, beépített 210l tárolóval, szolár csőkígyóval, 30kW

 

BOSCH Condens GC7000iW 24 P 23 ERP fűtőkazán, kondenzációs, fali, fehér, 24kW

 

BOSCH Condens GC2300W 24/30 C 23 ERP kombi kazán, kondenzációs, fali, 24kW

 

 

LOGO