Kapcsolat a jó közérzethez!

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1053  

 

A mai felgyorsult, elektronizált környezetünkben már megrendelői elvárás lett, hogy a házunkat is tudjuk vezérelni helyiségenként helyileg, vagy akár távolról, okos eszközökről. Ezáltal a szigorodó TNM* rendelet követelményeit is ki tudjuk elégíteni a saját elvárásunk mellett. Ezek a rendszerek viszonylag könnyen hozzáilleszthetőek akár új építésről, akár meglévő épületről legyen szó. A vezérlés családok lehetnek önállóan működő, illetve „okosotthon” vezérlő rendszerrel kompatibilis kivitelűek. Az Uponor a korszerű megoldások piacvezető gyártójaként ezen igényeket felismerve fejlesztette ki az Uponor Smatrix Pulse vezérléscsaládot

Smatrix, Smatrix Pulse, Smatrix Style, SmatrixBase Pulse

Uponor Smatrix Pulse, avagy a helyiségenkénti vezérlés profi szintre lép

Az Uponor Smatrix család komplex megoldást tud nyújtani a hőközponti kevert körök vezérlésére, illetve a szekunder oldali helyiség-, esetleg zónavezérlésre, ami lehet hűtési, és fűtési rendszer is.
Ezen kínálatból idén szeptembertől megújult a jól ismert Smatrix helyiségenkénti vezérlő rendszer, mely az Uponor Smatrix Pulse néven lesz megtalálható a nagykereskedelmi partnereinknél. A Pulse rendszer a korábban megszokott és jól bevállt Smatrix rendszer alapjait használja fel. Azaz továbbra is megtalálható lesz mind a vezetékes (BASE Pulse), és mind a vezeték nélküli (WAVE Pulse) kivitelben is. Mindkét esetben a fő koncepció az, hogy a központi egységek 8 db motort és 6 db termosztátot tudnak vezérelni. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor a központi egységeket el lehet látni egy-egy bővítő modullal, így a bővítőmodullal együtt 1 központi egység maximálisan 14 db állásszabályozót és 12 db termosztátot tud kezelni. Egy rendszerben maximum 4 db központi egység helyezhető el, így egyidejűleg maximálisan 48 különálló helyiség 56 állásszabályzójának vezérlése is megoldható, mellyel nagyobb, családi házak, kisebb panziók teljes fűtés/hűtés oldali szabályozását is megtudjuk valósítani.

Mindkét rendszer közös sajátossága, hogy nem kell félnünk a 230 V-tól a kábelezés során, hisz a központi egységek 230 V-os megtáplálása kivételével már minden kábelezés (termosztát, állásszabályozó) 24 V-os.


 

A helyiségenkénti vezérlés működési elve
A termosztátok hőigény észlelésekor jelet küldenek az Uponor központi egység felé, amely nyitja a termosztáthoz tartozó állásszabályzókat az osztó-gyűjtőn, valamint a központi egység segítségével tudjuk indítani a hőközponti keringető szivattyút, hőtermelőt is.

Az Uponor Smartrix Pulse rendszer felhő alapú szolgáltatást nyújt leendő kezelőik részére, mely segítségével biztosított a távoli elérés, valamint nem utolsó sorban a folyamatos szoftver frissítése. Újdonság a vezérlésben az okosotthonnal történő vezérelhetőség (pl: Amazon Alexa, Google Home), elektromos padlófűtés kezelése, Fan-coil zónaszelep nyitás és ventilátor indítás alacsony fordulatszámon, valamint a téli/nyári automatikus átváltás. A rendszer felprogramozása alkalmazáson keresztül történik okos készülékről.
A termosztátok teljesen változatlanok maradtak, így az új rendszernél is használható a közkedvelt design termosztát: az Uponor Smartrix Style. Jele a vezeték nélküli rendszerben T-169 és vezetékes rendszer esetében T-149. A design termosztát a mai igényeket kielégítve esztétikus, vékonyított kivitelben (vastagsága csupán 9 mm) kapható. Ebben a készülékben is elhelyezésre került a relatív páratartalom érzékelő. Ezzel a műszaki megoldással hűtés esetén helyiségenként tudjuk mérni a relatív páratartalmat, és kockázat esetén beavatkozni a páralecsapódás megelőzése érdekében. Ezzel a megoldással nem az egész hűtési rendszer áll le, hanem csak a kritikus helyiséghez tartozó kör(ök) zár(nak).
A vékonyított design kiegészítéseként a portfólióban megtalálható a letisztult helyiséghőmérséklet és páratartalom érzékelő is. Ez lehetővé teszi a helyiségben a hőmérséklet és relatív páratartalom érzékelését, de fizikai állítást itt nem tudunk végezni. Jele a vezeték nélküli rendszerben T-161 és vezetékes rendszer esetében T-141. Ez szintén vékonyított kivitelben (vastagsága csupán 9 mm) található meg a kínálatban.

A Smatrix BASE Pulse vezetékes helyiségenkénti vezérlésnél a termosztátok és központi egységek vezetékezését minden esetben 4 eres árnyékolt (4x 0,75 mm2) kábellel kell szerelni!
A termosztátok bekötése a központi egységbe történhet:
• csillagpontszerűen mindegyik bekötve
• vagy lehetőség van a termosztátokat egymás után sorba felfűzve egy bekötésre is.

A rendszerhez kapható UPONOR állás-szabályozók folyamatosan vezéreltek, a két végpont között is bármilyen pozícióban képesek megállni, majd az ellentétes irányba tovább mozogni. Ennek, valamint az automatikus beszabályozás funkciónak köszönhetően nincs szükség kézi hidraulikus beszabályozásra, ezáltal a megrendelő egy komfortosabb, energiatakarékosabb épületet kap.
A vezetékes és vezeték nélküli rendszereknél továbbra is elérhető az egyik kedvelt funkció a plusz hőtermelő felvétele, ami akkor fontos, hogy ha a padlófűtéssel ellátott helyiségünkben található egy cserépkályha, kandalló. A vezérlésen beállítható, hogy ezen helyiségben ha elkezd nőni a többi helyiséghez képest a hőmérséklet, akkor ne zárja le teljesen a helyiségben lévő állásszabályozókat. Ezáltal egy minimális áramlás megmarad a rendszerben, nem engedi kihűlni a padlót, így komfortosabbá téve a helyiséget és gyorsítva a későbbi felfűtést.

Az UPONOR SMATRIX Pulse vezérlés UPONOR felületfűtési rendszerekkel összeépítve a korszerű, energiata-karékos épületek alapja.

 

Benis Attila - épületgépész mérnök tanácsadó, UPONOR

WEBÁRUHÁZUNK AJÁNLATA:

LOGO