Vaillant atmoMAG vízmelegítők

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1061  

 

A Vaillant márka a kezdetek óta jelen van a melegvíz-készítő berendezések piacán, így iránymutató fejlesztései révén vezető európai vállalattá nőtte ki magát. A modern, meleg vizet előállító technológia a környezettel való harmonizációt, egyszerű kezelhetőséget jelent, ráadásul ma Magyarországon jelenleg ez a brand kínálja a legszélesebb palettát.

A modern, meleg vizet előállító technológia

Az ErP (Energy related Products) rendelet 2015-ös szeptember végi hatályba lépésének első fokozata a vízmelegítő berendezések (LOT 2-es csoport) tekintetében a gyártóknak csak az energiacímke (energy label), illetve a termék adatlap (product fiche) alkalmazását írta kötelező módon elő. Azonban 2018. szeptember 26-án életbe lépett a direktíva második fokozata, amelynek értelmében az EU-n belül a határnapot követően már csak olyan gázüzemű tüzelőberendezés hozható forgalomba, amely teljesíti az NOx ≤ 56 mg/kWh értéket. A Vaillant Group által kifejlesztett új, speciális gázégő képes elérni a 6-os besorolású NOx osztályt. Ez sokkal jobb érték, mint amit az ErP rendelet 2018-től kötelezően előír

1. ábra: Vízhűtéses égőjű, atmoszférikus gázégő

 

 

Az égő felépítése (nagy égőfelület) nagymértékben növeli a primer levegő mennyiségét, csökkenti a szekunder levegő térfogatáramát, illetve redukálja a láng magasságát és minimalizálja az NOx képződés mennyiségét (ezekre bizonyítékként a kék színű lángkép szolgál). A belépő hálózati hideg víz az égőn áthaladva lecsökkenti a láng hőmérsékletét, miközben redukálja a NOx kibocsátást is. Ezzel szemben az égéstermék hőmérséklet nem csökken, annak értéke megegyezik a korábbi verzióra jellemző hőfokokkal. Ennek köszönhetően lehetőség van arra, hogy az ilyen típusú gázégővel felszerelt készüléket régebbi, nyílt égésterű vízmelegítő helyére telepítsük, az erre engedélyezett égéstermék elvezetőrendszerben.

 

Az OPTI-MOD funkció
A Vaillant gázüzemű, átfolyó rendszerű vízmelegítő készülékei a beépített OPTI-MOD funkciónak köszönhetően nagyfokú kényelmet biztosítanak a használati melegvíz-készítés során, gazdaságos működés mellett. Ennek eléréséhez csak két lépés szükséges, hogy a fogyasztói igények összhangban legyenek az atmoMAG vízmelegítők lehetőségeivel. Először a 35-100% közötti névleges hőteljesítmény értéket kell kiválasztani, melynek alapján a vízmelegítő mindig a valóban szükséges teljesítmény-tartományban működik (OPTI). Ezzel sok energia takarítható meg.
Második lépésként a hőmérsékletválasztó forgatógombbal a készüléken átfolyó vízmennyiség állítható be. A nagyobb vízmennyiség alacsonyabb kifolyó melegvíz-hőmérsékletet eredményez, ezért az egyéni igények függvényében kell a kívánt értéket megválasztani. Az előre beállított, kívánt hőmérsékletű meleg víz így állandóan rendelkezésre áll, melyhez nem is kell hidegvizet hozzákeverni, ezért nagyobb lesz a melegvíz-szolgáltatás komfortja (MOD). Mindez nem csak nagyon kényelmes, hanem energia-, és víz-takarékos. Ennek köszönhetően a befolyó hidegvíz évszakoktól függő hőmérséklet-ingadozásai is kiküszöbölhetők az OPTI-MOD funkcióval.

Minden igényhez a megfelelő gyújtási mód
Az összes atmoMAG vízmelegítő ugyanazzal a nagyfokú melegvíz-készítési kényelemmel rendelkezik, ezért a termékek között különbség csak a gyújtási megoldásokban van. Az őrlángos (Z) modellben található piezo-gyújtás évtizedek óta bevált és biztos megoldás. A berendezés kiváló ár/teljesítmény viszonya miatt ez a vízmelegítő típus ideális cserekészülék. Nagyobb energiatakarékossági igények esetén az atmoMAG elemes gyújtású (I) típusa lehet az egyik, optimális választás, ha közepes árfekvésű vízmelegítőre van szükség. Gyújtása elektronikusan, elem segítségével történik, ahol az állandó őrláng elmaradása az üzemkészség hátráltatása nélkül vezet jelentős energia-megtakarításhoz. Ezen kívül a szikráztatás közvetlenül a főégőhöz történik, így elmarad az előzetes őrláng begyújtás, hogy a készülék rövid idő alatt működésbe léphessen.

2. ábra: alacsony károsanyag kibocsátású atmoMAG vízmelegítő

Az atmoMAG „G” típusú modellek esetén a gyújtáshoz szükséges energiát a készülékbe épített generátor szolgáltatja. Csapnyitást követően a készülék generátorának belsejében található turbina a vízáramlás következtében termel áramot a főégő begyújtásához. Ennek köszönhetően ez a termék bárhová felszerelhető, ahol egy nyílt égésterű vízmelegítő telepíthető: nem igényel hálózati csatlakoztatást, illetve a működéséhez nem szükséges elem sem.

Már bevált és bizonyított
Az atmoMAG sorozatú átfolyó rendszerű, gázüzemű vízmelegítők elsősorban lakások magasabb fokú, kényelmes használati-melegvíz ellátásra kifejlesztett termékek. Az aktuális sorozat egy hosszú évtizedes, állandó fejlesztés eredménye, ahol az elődök milliós darabszámban eladott termékeinek köszönhetően ez a készüléktípus a technika legújabb színvonalát képviseli. Ezért minden Vaillant átfolyós vízmelegítő tulajdonos nem csak a kényelmes melegvíz-ellátást, hanem a rendkívül gazdaságos és hosszú készülék élettartamot is élvezheti. Az atmoMAG felszerelése éppolyan egyszerű, mint a kezelése. A Vaillant átfolyós rendszerű, gázüzemű vízmelegítői csatlakoztatásra kész termékek, ezért akár maximum 13 bar hálózati víznyomással rendelkező hálózatra is ráköthetők. Nyílt égésterű működése miatt azonban megfelelő légellátást, illetve az előírt minimális huzatú gravitációs kéményt igényli. Természetesen a vízmelegítő – igény esetén – átszereléssel PB-üzemre is átállítható.
Megfelelően kiválasztott és külön rendelhető tartozékkal az átfolyós rendszerű, gázüzemű Vaillant vízmelegítő közvetlen vízelvételezéssel vagy távcsapolással is használható. Minden termék alkalmas egykaros, illetve termosztátos csaptelepek ellátására, de a vízfogyasztásnak létezik egy felső korlátja is: az átfolyós elv miatt egyszerre nem vételezhető több fogyasztási helyen használati meleg víz. De abban az esetben, ha megváltoznak a használati szokások, akkor az atmoMAG beállításai könnyen összehangolhatók az új feltételekkel.

LOGO