MAGYAR TALÁLMÁNY ZÖLDBETON -újrahasznosított hulladékból készül

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1066  

 

Műanyagból, használt gumiabroncsból és egyéb újrahasznosított hulladékból készül a szabadalmazott magyar találmány, a zöldbeton. A mérhetetlen hulladéktermelés a mai civilizáció egyik legnagyobb környezeti problémája. Az újrahasznosítás – bármelyik iparágban – egyfajta megoldás lehet arra, hogy ne nőjön tovább a szemét mennyisége.

Útépítés újrahasznosított hulladékból

Útépítés újrahasznosított hulladékból…?
A magyar fejlesztésű MASUKO Recycling olyan egyedülálló hulladékfeldolgozási szisztémát dolgozott ki, amely megoldást kínál a globális környezetszennyezés legnagyobb problémájára, a műanyagok kezelésére és hasznosítására.

„A technológia lényege, hogy minden szemcsésre aprítható hulladékból jó minőségű beton készíthető, és az elkészült betonelemek végtelenszer újrahasznosíthatók.” – mondja Bus Károly a termék feltalálója.

Innovatív megoldás a műanyag hulladék felszámolására.
A felhasznált hulladékok között van polifoam, faforgács, üveg, műanyag, autógumi, kommunális hulladék, fenyőtű, égetőművi hamu, de a betonba cigarettacsikk is bedolgozható, ami az egyik legkárosabb hulladékfajta a Földön.

Járda, autópálya vagy akár ház is épülhet belőle.
A Masuko zöldbeton cementből és vízből készül egy saját fejlesztésű adalékanyag hozzáadásával, ami egy kötőanyagként funkcionál. Ehhez a cementes péphez adják a sóder és homok helyett a hulladékdarálékot.

„A víz- és tűzálló zöldbeton a hagyományos betonnál rugalmasabb, ezért leginkább autóutak és járdák készítéséhez ideális. Ezekre azonban kell még egy kopóréteg: hagyományos beton, járólap vagy aszfalt” – mondja a szabadalmazó.

A szabadalmat már levédették a műanyagszennyezéssel leginkább érintett országokban is, úgy mint Kínában, Indiában és az óceánon úszó szemétszigettel küzdő Chilében is.

„A cél az, hogy világszerte elterjedjen a technológia, mellyel meg lehetne szabadítani a tengereket és az óceánokat a mérhetetlen mennyiségű műanyaghulladéktól.”

forrás: impressmagazin.hu

LOGO