Bemutatkozik a Vaillant „senso” termékcsaládja

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1096  

 

Manapság szinte bármelyik, mégis legfőképpen az összetett fűtő, illetve hűtő (adott esetben lakásszellőztető, hibrid, megújuló energiával kombinált, …) rendszerek kulcsfontosságú alkotóeleme a jó központi rendszerszabályozó. A Vaillant márka alatt erre a célra eddig is többféle megoldás kínálkozott, de 2020-tól újabb termékkör színesíti ezt a palettát…

A végfelhasználók manapság a legmodernebb kezelőfelülettel ellátott és intuitív módon használható, é

2015-ben jelent meg a multiMATIC 700/x időjáráskövető rendszerszabályozó, amely nem mindig kapott pozitív piaci (elsősorban szervizpartneri) visszajelzést, elsősorban a kezdeti időszakban (pl.: a VRC 700/2 kapcsán). Hiába az előremutató elképzelés (csak kétféle bővítő modul, ellenben számtalan felhasználási lehetőség, ami rendszerséma függő), a szakszervizek szeretnék elkerülni a szabályozók és rendszerek túl hosszú beüzemelési folyamatait, ezen kívül ők ma már a többféle célra felhasználható szabályozókat preferálják. Nem utolsó szempont ezen kívül az sem, hogy a végfelhasználók manapság a legmodernebb kezelőfelülettel ellátott és intuitív módon használható, értékálló termékeket igénylik.
Mindezek figyelembevételével született meg az új Vaillant „senso” szabályozó termékcsalád, ami az eBUS kommunikációra képes rendszerekhez készült, egészen 2007-ig visszamenőleg. Ez a platform összehangolja a kezelés, a dizájn, illetve a struktúra korábbi különbségeit és így egységes koncepciót kínál az új típusú gázkészülékek, valamint a kapcsolódó végfelhasználói applikáció számára.

sensoCOMFORT (VRC 720/VRC 720f) és sensoAPP
A sensoCOMFORT (VRC 720/VRC 720f) arra készült, hogy egy rendkívül felhasználóbarát készülék legyen, ami egyetlen termékben egyesíti a korábbi rendszer-szabályozók funkcióit, és ami kompatibilis bármilyen, buszkommunikációra képes Vaillant készülékkel (egészen 2007-ig). Ezt az időjáráskövető rendszerszabályozót elsősorban az összetett rendszerekben használjuk, amelyekben különböző bővítő modulok (VR 71 vagy VR 70) szükségesek.

1. ábra: sensoCOMFORT szabályozó, sensoAPP végfelhasználói applikáció

A sensoCOMFORT saját végfelhasználói applikációja az ingyenes “sensoAPP”, ami teljesen kompatibilis a tavalyi évben Magyarországon is bevezetett ambiSENSE helyiségenkénti hőfokszabályozó rendszerrel. A multiMATIC 700 szabályozóhoz képest a VRC 720(f) szabályozók az alábbi újdonságokkal rendelkeznek:

• 3,5” monokróm TFT kijelző 4 db háttérvilágított érintőgombbal és egy kapacitív görgetősávval
• Egyetlen kezelési koncepció a sensoAPP kezelőfelületén és a szabályozón
• Testreszabási asszisztens (kérdések alapján vezetett beállítás, időprogramokkal is)
• Egyéni időprogram beállítások a HMV, cirkuláció, hűtés (csak hőszivattyúval) és a szellőztetés számára, a fűtéstől függetlenül
• Programozható padlószárítási funkció
• Beállítható quick veto üzemmód
• Energia monitoring napi, heti, havi, éves és 2 éves bázissal (az energiahozam és a fogyasztás grafikusan jelenik meg)
• Rádiófrekvenciás szabályozók (új rögzítési koncepció a könnyű telepíthetőség támogatására)

A multiMATIC 700/6 és VRC 700f/4 szabályozók továbbra is palettán maradnak, így a sensoCOMFORT bevezetésével kibővül a Vaillant márka univerzális rendszerszabályozóinak kínálata.

sensoHOME (VRT 380/VRT 380f)

A jelenlegi, folyamatos lángszabályozás támogatására képes calorMATIC xxx (VRT 350(f); VRT 370(f)) modulációs helyiséghőmérséklet szabályozók 2012 tavaszán jelentek meg és mai szemmel nézve már igencsak eljárt felettük az idő, ugyanis ezek a készülékek nincsenek előkészítve az applikáció bázisú fejlesztésekre. Számtalan internet alapú szabályozó kapható már a piacon, amelynek következtében magasabbak az elvárások a hagyományos termosztát és időjáráskövető egységek kapcsán is, ezen kívül a „hagyományos” calorMATIC szabályozók manapság már elavultak a megjelenés, valamint a használat szempontjából egyaránt.

2. ábra: sensoHOME érintőgombos modulációs helyiségtermosztát

Bázisát tekintve a sensoHOME az időjáráskövető sensoCOMFORT rendszerszabályozóval analóg, de az új VRT 380/VRT 380 modulációs helyiségtermosztát természetesen csak eBUS kommunikációra képes gázkészülékekhez csatlakoztatható. Főbb jellemzői (és változások a korábbi típusokhoz képest):

• Akár 12 időablak programozható naponta;
Vaillant gateway segítségével a sensoAPP alkalmazáson keresztül is távvezérelhető;
• Beállítható a kézi felülbírálás (Quick veto funkció) időtartama;
• Energiafogyasztás kijelzés (csak EMF opcióval rendelkező gázkészülékeknél);
• „Testreszabási” asszisztens a végfelhasználó számára (segíti a programozást);  
• Installációs asszisztens a „hagyományos” modulációs szobatermosztátok esetén is;
• Időjárás-követő szabályozóvá „fejleszthető” (külső hőfokérzékelő bekötésével).

Az új sensoHOME (VRT 380/VRT 380f) termékkör bevezetésével idén fokozatosan kifutnak az eddigi calorMATIC 350(f) és 370(f) modulációs helyiségtermosztátok, valamint az 1-körös calorMATIC 450(f) időjárás-követő szabályozók is, ugyanis szerepüket teljes mértékben átveszi a vezetékes, illetve rádiófrekvenciás sensoHOME verzió.

sensoNET (VR 921)
Az új sensoNET (VR 921) kommunikációs egység a Vaillant központi átjárója az Internethez, amellyel a következő szolgáltatások válnak lehetővé: működtetés a multiMATIC App és sensoAPP alkalmazással, távdiagnosztika a profiDIALOG szoftveren keresztül (jelenleg csak a központi márkaszerviz használja), egyedi helyiséghőmérséklet szabályozás az ambiSENSE termékcsaláddal, EEBUS kompatibilitás az okos otthonok számára, valamint napelemes rendszerek (Vaillant auroPOWER vagy más gyártó terméke) optimalizálása végfelhasználóknak, szervizpartnereknek és kivitelezőknek.

3. ábra: sensoNET kommunikációs egység az ecoTEC exclusive IoniDetect készüléken

A sensoNET – hardver oldalról – teljesen analóg a VR 920 Internet-kommunikációs egységgel, így lényegi újdonság csak a könnyebb telepítésben van. A sensoNET (VR 921) kétféle verzióban lesz (2020. áprilisától) kapható, ugyanis a standard felszereltségen kívül megjelenik egy „Y” kábellel ellátott kivitel is, amit bárki, a 3. ábrán látható módon, néhány mozdulattal köthet be az újgenerációs Vaillant kondenzációs ecoTEC hőtermelők bármelyikébe (pl.: ecoTEC exclusive IoniDetect, ami szintén egy tavaszi Vaillant újdonság). Az alkalmazhatóság további előfeltételei:

• Csakis eBUS kapcsolattal rendelkező hőtermelőkhöz (2007-es gyártástól kezdve)
• Opcionális tartozékok kizárólag eBUS csatlakozással
• sensoAPP csak a VRC 720 vagy VRT 380 szabályozókhoz
• multiMATIC App csak a multiMATIC 700/x szabályozóval együtt
• Internet hozzáférés (LAN vagy WLAN hálózaton keresztül).

 

Fördős Norbert – termékmenedzser
Vaillant Saunier Duval Kft/Vaillant brand

 

 

 

LOGO