Naponta 110 tonna műanyagot gyűjtenek be a napelemes szeméttisztító hajók

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1099  

 

Az Ocean Cleanup óceántisztító missziója újabb projektet indított. Napelemes szeméttisztító hajókkal járják a folyókat, hogy a szemét ne jusson el az óceánokig.

Az összes szennyezett folyó kapjon szeméttisztító hajót.

Boyan Slat 2011 óta foglalkozik az óceánszennyezés problémájával. A fiatal holland feltaláló néhány évvel ezelőtt fejlesztette ki az szemétgyűjtő lebegő gátat, amellyel a gigantikus – Franciaországnál háromszor nagyobb – Csendes-óceáni szemétsziget eltakarítását tűzte ki célul.
Ezek a passzív rendszerek begyűjtik a víz felszínén úszó műanyag hulladékot, majd egy közös tárolóba juttatják el, ahol újra hasznosításra kerül. Boyan szerint 5 éven belül sikerül eltüntetni a szemétsziget felét. Az óceánok szennyezését a forrásnál kell megszüntetni. Boyan a szemétgyűjtő gátakat azért fejlesztette ki, hogy végleg megszabadítsák az óceánokat a nagy szemétszigetektől.
Jelenleg már 5 nagy szemétsziget (Garbage Patch) alakult ki az óceánokban az emberi gondatlanság és szennyezés miatt. Rájött azonban, hogy az óceánok tisztulásához a szennyezés forrását is meg kell szüntetni. A „tüneti kezelés” nem elég a probléma megoldásához… Az óceáni szemét 80%-a a folyókból érkezik – 1000 folyó szennyezi az óceánokat. A szennyezést ezeken a pontokon kell megszüntetni, illetve a folyók védelmét kell megoldani.
Boyan ezért hozta létre a napelemes szemétgyűjtő hajókat, amelyek naponta 110 tonna szemetet szűrnek ki a folyókból. A napelemes hajók a folyami hulladékot gyűjtik be, majd kihozzák a partra, ahol újra hasznosításra kerülnek. Ezáltal drasztikusan csökken az óceánok hulladékterhelése. „Ha a folyókat megtisztítjuk, a műanyag szemét nem jut el az óceánokig.”
Az összes szennyezett folyó kapjon szeméttisztító hajót. Boyan 2025-ig szeretne az összes súlyosan szennyezett folyóhoz eljuttatni egy szeméttisztító hajót. Ehhez a világ kormányai és a helyi önkormányzatok segítségét kérik. Jelenleg a malajziai súlyosan szennyezett Kang-folyó, és az indonéziai Cengkareng csatorna tisztítása már megkezdődött. Mivel a hajók napelemmel működnek, természetesen semmilyen szennyezőanyagot nem bocsátanak a vízbe.

Fazakas Virág (Forrás: oceancleanup)

LOGO