Biztonságban vagyok? Terjedhet szellőző rendszeren keresztül a vírus?

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1104  

Mostanában - akik tehetik -, sokan dolgoznak otthonról, így sokan családi házaikba vagy egy társasház egyik lakásába zárkóznak be családjukkal együtt a koronavírus elől. Vagy aki még dolgozhat irodában, azok is sokszor felteszik maguknak is, de engem is sokszor megtalálnak ezzel a kérdéssel. Ezért arra gondoltam, hogy egy rövid cikkben összefoglalom, hogy milyen kapcsolatban van a zárt tér (pl. otthonunk, irodánk) levegő minősége, szellőzése a koronavírussal, és milyen veszélyek leselkedhetnek ránk ezzel kapcsolatban.

A vírus cseppfertőzéssel terjedhet, amely akár a levegőből közvetlenül, vagy bármilyen felületről a

A koronavírus és a szellőztető rendszerek kapcsolata

Életünk amúgy is jelentős részét zárt terekben töltjük, a COVID-19 világjárvány következtében még inkább a négy fal közé szorulunk, akár családunkkal együtt is. Ebben az időszakban az épületen belül a levegő minősége, szennyezettsége, így a szellőzés is fontos szerepet játszik mindennapi életünkben, a biztonságunkra és egészségünkre is nagy hatással van a közvetlen környezetünket körülvevő levegő.

Koronavírus

Mint minden vírus, a koronavírus is szubmikroszkópikus biológiai organizmus, nem sejtes szerveződésű, és akár súlyos akut légzőszervi szindrómát,  emberi - légzőszervi betegséget okozhat. A vírus cseppfertőzéssel terjedhet, amely akár a levegőből közvetlenül, vagy bármilyen felületről a szervezetünkbe juthat. A levegőben rövid ideig tudnak csak lebegni a cseppek, viszont amint felülettel találkoznak, könnyen megtapadhatnak, és aktívak maradhatnak szokásos beltéri körülmények mellett, a levegőben akár 3 órán keresztül, a felületeken 2-3 napig is.

A tapasztalatok azt igazolják, hogy a vírusok nem terjednek a szellőzőrend-szereken keresztül, főleg, ha tisztán friss levegős és központi elszívásos rendszereket használunk!

A vírusrészecskék annyira kicsik, hogy nem ülepednek ki a nagy sebességgel mozgó levegőből a légcsatornák falára, így ez nem okoz problémát.
Amennyiben tisztán központi elszívásos, folyamatos működésű központi rendszereket használunk, akkor nem fordulhat elő, hogy az egyik helyiségből a levegő átáramoljon a másik helyiségbe, köszönhetően a légcsatorna végén lévő központi ventilátornak, így az egyirányú levegő elvezetésnek.

Mérések sora azt is bizonyítja, hogy a vírusos időszakban növelni kell a légcsere intenzitását, ennek magyarázata, ha több külső levegőt vezetünk az épületekbe, elősegítjük a levegőben lévő szennyező anyagok hígítását, ami csökkenti a fertőzés kockázatát! Nyilván ez esetben meg kell növelni az épületből történő levegő mennyiségének az elvezetését is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne felejtsük el! Jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez!

Az ablaknyitásos szellőzéssel nem tudjuk fenntartani az állandó megfelelő légcserét, hideg időben a hőkomfort romlás és ezáltal az energiaveszteség mellett, az időszakonkénti átszellőztetés nyilván azért segít a levegő hígításában.
A már eleve szellőztetőrendszerrel felszerelt, de csak ezen berendezések időszakosan működtetése esetén, javasolt az üzemidőt meghosszabbítani, kitolni. Az optimális megoldás az, ha az igény szerint működő szellőzőrendszer épülne be, ahol a hét 7 napján a nap 24 órájában működne a rendszer változó intenzitással.
Ezenkívül függetlenül attól, hogy állandó (VAC) vagy változó áramlással (VAV) szellőztető rendszerek üzemelnek, a légáramlás növelésével kell működtetni. Különösen a VAV rendszereknél tanácsos növelni a minimális légáramot az üresedési periódusokban annak érdekében, hogy az épület tényleg "megtisztuljon".

Recirkulációs rendszerek

Mivel vannak olyan épületek, ahol recirkulációs rendszer dolgozik, azaz van visszakeverés a légtechnikában, - főleg a nagyobb épületek esetében -, egyértelműen növeli a fertőzés kockázatát. Ezért ajánlott kerülni a központosított recirkuláció alkalmazását ebben az időszakban, amikor ez lehetséges.

Fontos az is, hogy megakadályozzuk a "külső recirkuláció" lehetséges kockázatát. Ez azt jelenti, hogy az épületből elszívott levegő kidobási pontját messze helyezzük el a friss levegő bevezetési pontjától, figyelembe véve az uralkodó szél irányát.

Hővisszanyerős berendezések alkalmazása a légtechnikában

Energiamegtakarítás szempontjából kézenfekvőnek tűnik a legtöbb esetben a hővisszanyerős berendezések alkalmazása. Itt ügyelni kell, hogy semmiképpen ne forduljon elő, az elszívott levegő érintkezése a bejövő levegővel, csak a hőátadás történhet meg, hogy kizárjuk a fertőzés lehetőségét. A forgódobos és entalpia hőcserélők alkalmazása ez esetben nem javasolt.

A páratartalom

A páratartalom befolyásolja a vírusok terjedését az épületekben. Különböző elméletek léteznek, de egyértelmű, hogy a páratartalom szerepet játszik. Régóta azt az ajánlást próbálták megtartani, hogy a minimális relatív páratartalom 40 és 60% között legyen, mivel ezen körülmények között a vírusok a legkevésbé életképesek. Ezen felül, testünk vírusokkal szembeni ellenállási képessége is sokkal nagyobb ezen páratartalom-tartományban.

A levegő szűrése

Bármely szűrő, amely eltávolítja a részecskéket a levegőből, csökkentheti a vírus expozícióját. A kérdés az, hogy mennyire hatékony a szűrő ahhoz, hogy jelentős hatást gyakoroljon terjedésére. A vírus átlagos mérete 0,002 – 0,05 μm tartományban mozog, melyekre az új ISO 16890 szabvány szűrosztályozás szerint, a legnagyobb biztonságot ennek megfelelően az ePM1 80 % típusú HEPA szűrők adják.
A vírus és baktériumölő ultraibolya besugárzás (UVGI) szintén alkalmazható. Az erős ultraibolya sugárzás inaktiválja a mikroorganizmusokat és hozzájárulhat a levegő és a felületek biztonságához és higiéniájához.

Összefoglalva: mit tehetünk a jó levegő biztosítása és a vírus terjedésének megakadályozása érdekében zárt terekben?

■ Állandó működésű szabályozott szellőzési rendszereket alkalmazzunk, növelve a szellőzés intenzitását, így elősegítve a levegőben lévő szennyezők hígítását

■ Elszívásos központi szellőzési rendszerek alkalmazása javasolt, ahol befolyásolható, növelhető (a legjobb, ha automatikusan történik) a szellőzés intenzitása

■  Ne legyen recirkuláció - visszakeverés a szellőzési rendszerben

■  A szűrők megszűrhetnek néhány vírust, de csak a HEPA szűrők a leghatékonyabbak

Eddig egyetlen tanulmány sem bizonyította, hogy a szellőztető rendszerek hozzájárulnának a betegségek és vírusok terjesztéséhez, sőt.
Ezért a levegőt „tisztítószerként” felhasználva és a lehetséges kockázatok csökkentése érdekében, továbbra is a szellőztetést kell alkalmazni a betegségek, fertőzések megelőzésére.


A jelenlegi járványügyi helyzet arra is rá kell, hogy ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban a tiszta, friss levegő utánpótlása, csökkenti a vírus-fertőzés kockázatát beltérben. Ezáltal a továbbfertőzés kockázatának csökkentése szempontjából is fontos a megfelelő szellőzés kialakítása.

Király Tamás
cégvezető, Aereco Légtechnika Kft.
MÉgKSZ elnökségi tag
 

WEBÁRUHÁZUNK KÍNÁLATÁBÓL:

gepesz.hu

AERECO MURAL PX 450 FW hővisszanyerős légkezelő, oldalsó csonkos, 50-450m3/h

 

AERECO GLOBAL LP 450 FW hővisszanyerős légkezelő, lapos, 50-450m3/h

 

 

LOGO